Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
08:14 | 22/05/2024

Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης

Σοβαρή υπόθεση καταγγελιών για «βιομηχανία» έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων σε βάρος πατεράδων που δήθεν κακοποιούσαν σεξουαλικά τα παιδιά τους, διερευνά εδώ και περίπου ένα χρόνο -υπό άκρα μυστικότητα- η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε επίσης

Πρωταγωνιστές φέρονται, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ. (αξιωματικός ειδικών καθηκόντων), όπως και τέσσερις μητέρες, οι οποίες ελέγχονται ως οι εντολείς που «παρήγγειλαν» τις ψευδείς γνωματεύσεις για να «τυλίξουν σε μία κόλλα χαρτί» τους πατεράδες των παιδιών τους με τους οποίους είχαν αντιδικία.

Η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη και είναι τόσο σοβαρή που έλαβε χώρα άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για να συνδράμει στην έρευνα ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ., ενώ προ λίγων ημερών με απόφαση του αρχηγείου της Αστυνομίας η ψυχολόγος τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν πατεράδες που ήταν κατηγορούμενοι για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τους τελικά αθωώθηκαν και αποφάσισαν να προσφύγουν εναντίον της ψυχολόγου που υπέγραψε τις γνωματεύσεις που τους στοχοποίησαν και τελικά κατέπεσαν στο δικαστήριο.

Το iEidiseis επιχειρεί να πάρει τα πράγματα από την αρχή. Στις 16 Ιουνίου 2023 περιήλθε σε γνώση του Εσωτερικών Υποθέσεων καταγγελία σε βάρος της ελεγχόμενης ψυχολόγου -αξιωματικού ειδικών καθηκόντων της ΕΛ.ΑΣ.- για επίμεμπτες πράξεις όσον φορά στην ιδιότητά της και την παρουσία της στα δικαστήρια ως πραγματογνώμονας σε υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων από τους γονείς τους.

Προκαταρκτική εξέταση

Βάσει αυτής της καταγγελίας (αλλά και ενός δημοσιεύματος της ενημερωτικής ιστοσελίδας newsbomb για το ίδιο θέμα) παραγγέλθηκε από τον αρμόδιο Αντιεισαγγελέα Εφετών Αθηνών προκαταρκτική εξέταση, την οποία ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας οι «αδιάφθοροι» της Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν συνολικά 11 μάρτυρες, ανάμεσά τους εφτά πατεράδες ανηλίκων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ. προέβαινε στην έκδοση ψευδών γνωματεύσεων με τις κατηγορίες της ασέλγειας από τους ίδιους σε βάρος των παιδιών τους, ενώ στη συνέχεια εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις που ανέτρεψαν τις γνωματεύσεις αυτές.

Οι συγκεκριμένες επίμεμπτες πράξεις, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, έγιναν από το 2013 έως και το 2023. Η δικογραφία που σχηματίστηκε από τις Εσωτερικές Υποθέσεις διαβιβάστηκε στις 30 Νοεμβρίου 2023 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Στη συνέχεια, υπήρξε και άλλη παραγγελία στην Αστυνομία για έρευνα, με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να συνεχιστεί η προκαταρκτική και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή κατάθεση. Η Δικαιοσύνη ζητούσε δηλαδή να ελεγχθεί εάν κάποιοι έδιναν εντολή -ακόμα και επί χρήμασι- στην ψυχολόγο για να εκδίδει τις ψευδείς γνωματεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν συμπληρωματικά τέσσερις πατεράδες ως μάρτυρες, ενώ κλήθηκε και εξετάστηκε χωρίς όρκο ως ύποπτη η ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ζήτησε και πήρε αντίγραφα της δικογραφίας για να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις.

Στις Εσωτερικές Υποθέσεις κλήθηκαν επίσης και εξετάστηκαν ως ύποπτες τέσσερις μητέρες ανήλικων παιδιών, για το υπό διερεύνηση αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή κατάθεση. Και οι τέσσερις πήραν αντίγραφα της δικογραφίας για να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις.

Σημειώνεται ότι τόσο η ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ. όσο και οι μητέρες αρνούνται ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με ψευδείς γνωματεύσεις.

ieidiseis.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis