Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ_ΙΝΤΙΜΕ
12:29 | 28/02/2024

Ανακοίνωση της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας:

Θέμα: «Υπηρεσιακή αβεβαιότητα, αναστάτωση και “ανακατωσούρα” εντός της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης»

Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα όπου έχουν τεθεί σε εφαρμογή μεγάλες υπηρεσιακές αλλαγές, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο του νέου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του νέου Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και αφού η Π.Ο.ΑΞΙ.Α. για ακόμη μία φορά, εντυπωσιάζει με την εκκωφαντική ΑΠΟΥΣΙΑ της, αναγκαζόμαστε να πάρουμε θέση, με την παρούσα ανακοίνωση, καθώς αφενός αυτό επιζητούν τα μέλη της Ένωσής μας και αφετέρου αυτό είναι το αυτονόητο για κάθε συνδικαλιστική Ένωση που ενδιαφέρεται πραγματικά για τον Έλληνα Αστυνομικό.

Η Ένωσή μας, προ πολλού, είχε ταχθεί υπέρ των αλλαγών και της ανάγκης επανεκκίνησης στη λειτουργία του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι αλλαγές αυτές ήταν επιβεβλημένες: η εγκληματικότητα είχε αγγίξει το κόκκινο... αστυνομικές Υπηρεσίες «πρώτης γραμμής» αποδεκατισμένες, την ίδια στιγμή που ετέρες Υπηρεσίες δεν είχαν τι να κάνουν την πληθώρα των αστυνομικών, τους οποίους φέρεται να τους έθεταν ανά δεκάδες σε υπηρεσία «ετοιμότητας»… Διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων εξαντλούσαν τις «πατέντες» ώστε να καταφέρουν να χορηγήσουν τις προβλεπόμενες ημερήσιες αναπαύσεις στο προσωπικό και άλλα πολλά στα οποία τα τελευταία χρόνια οι ιθύνοντες εθελοτυφλούσαν.

Άλλωστε, έμπρακτη απόδειξη της προαναφερόμενης θέσης μας (περί αναγκαιότητας των αλλαγών) αποτελεί, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι δραστήρια συνδικαλιστικά στελέχη μας βρίσκονται ήδη στο «πεζοδρόμιο» υποστηρίζοντας και ενισχύοντας το Υπουργικό σχέδιο. Άξιο αναφοράς ότι οι προαναφερόμενοι συνδικαλιστές, συνειδητά δεν υπέβαλλαν ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ κατά των διαταγών αποσπάσεών τους στις νέες Υπηρεσίες τους και επ’ ουδενί δεν αναζήτησαν τυχόν διαύλους για ακύρωση των αποσπάσεων τους. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο συνδικαλιστής πρέπει να δίνει το παράδειγμα, δίπλα στον συνάδελφο και όχι «να κρύβεται», κατά πάγια συνδικαλιστική πρακτική του παρελθόντος (και όχι μόνο…).

Ως εδώ όλα καλά! Ας δούμε όμως τι πηγαίνει στραβά και οι συνάδερφοι είναι αναστατωμένοι και εξαγριωμένοι! Αρχικά θα πρέπει να δηλώσουμε ότι θεωρούμε δίκαιη την εν λόγω αναστάτωση των συναδέλφων. Κατά την προσωπική μας εκτίμηση το πρόβλημα έγκειται στη διαδικασία εφαρμογής του σχεδίου! Την αποκλειστική ευθύνη για την υλοποίηση του κάθε σχεδίου, την εφαρμογή του, καθώς και την αποτελεσματικότητά του σε κάθε Γενική Αστυνομική Διεύθυνση την έχει ο ίδιος ο Γενικός, όπως και εδώ στη Θεσσαλονίκη όπου υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες και παράπονα. Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής φέρει την ευθύνη για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας! Για να επιτευχθεί, όμως, η προαναφερόμενη εφαρμογή του σχεδίου, αφενός θα έπρεπε να επικοινωνηθεί προς το προσωπικό το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και αφετέρου να δοθεί η δέουσα προσοχή για τη ορθή επιλογή των ατόμων.

Για να δούμε λοιπόν τι από τα ανωτέρω δύο έγινε εδώ στη Θεσσαλονίκη:
1ον Το προσωπικό ουδέποτε ενημερώθηκε για το παραμικρό, παρακολουθεί τις εξελίξεις μέσω των Social και συνεπώς είναι διάχυτος ο φόβος τύπου: «έρχεται και η σειρά μου να απομακρυνθώ από την Υπηρεσία μου!», με αποτέλεσμα, αφενός να υπάρχει ψυχολογική αναστάτωση των συναδέλφων και αφετέρου, λειτουργώντας υπό το καθεστώς «φόβου», να μειώνεται η διάθεση και η αποδοτικότητά τους!

2ον Οι Διοικητές καλούνται να προτείνουν άτομα προς απόσπαση από τις Υπηρεσίες τους. Ας μη κρυβόμαστε... ποιος Διοικητής θα στείλει τον «ικανό» και τον «αποτελεσματικό» αστυνομικό σε έτερη Υπηρεσία και δεν θα τον κρατήσει για τη δική του;;; Συνεπώς, προτείνει για απόσπαση τον τυχόν (κατά την κρίση του) προβληματικό αστυνομικό ή τον αστυνομικό που είναι ένα βήμα πριν τη σύνταξη ή (ακόμη χειρότερα) αυτόν που του είναι αντιπαθής και βρίσκει τώρα (ο διοικητής) την ευκαιρία να τον «ξεφορτωθεί».

Εκτίμησή μας είναι ότι, ο έχων το πρόσταγμα της εφαρμογής του σχεδίου, ήτοι ο εκάστοτε Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής, θα έπρεπε μαζί με τους λοιπούς Αξιωματικούς και Διοικητές, με συνεχείς συσκέψεις και συναντήσεις να φροντίσει, αφενός να πείσει αυτούς για το νέο εγχείρημα και αφετέρου μαζί με τους Διοικητές να προβεί στην επιλογή των ατόμων και όχι να στέλνονται απρόσωπες διαταγές τύπου: «προτείνετε 5 άτομα για την Τροχαία», «προτείνετε 10 άτομα για την Ο.Π.Κ.Ε.» κλπ. Μια τέτοια πρακτική, κατά την προσωπική μας εκτίμηση, θα οδηγήσει το εγχείρημα του Υπουργού και του Αρχηγού σε «φιάσκο». Σημειωτέον ότι, η Θεσσαλονίκη και λοιπές πόλεις δεν είναι Αθήνα! Καλώς ή κακώς και η Θεσσαλονίκη είναι ένα μεγάλο «χωριό», όπου όλοι γνωριζόμαστε, πολλώ δε μάλλον οι αστυνομικοί, που υπηρετούμε μαζί επί σειρά ετών!!!

Συνεπώς, για όλη αυτή την υπηρεσιακή αναστάτωση και «ανακατωσούρα» που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, δεν θέλουμε καν να πιστέψουμε ότι γενεσιουργός αιτία είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Θεσσαλονίκης έχει υπηρετήσει στη Θεσσαλονίκη μόλις ένα χρόνο, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε υπηρετήσει σε επαρχιακές Διευθύνσεις εκτός Θεσσαλονίκης, ήτοι των νομών Σερρών και Χαλκιδικής. Πολλώ δε μάλλον, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι υφίσταται το ενδεχόμενο κάποιοι «καλοθελητές» να βρήκαν την ευκαιρία να παρεμβαίνουν επηρεάζοντας, κατά το δοκούν, τον Γενικό σχετικά με τις εν λόγω αποφάσεις.

Η Ένωσή μας παρακολουθεί τις εξελίξεις και διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα προστατεύσει τα συμφέροντα των μελών της και δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να υποπέσουν θύματα τυχόν ενεργειών ή παραλείψεων. Αυτοί που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου, να είναι σίγουροι…, ότι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, το οποίο αν δεν επέλθει, με τις τυχόν επιλογές τους, θα δεχτούν σφοδρή συνδικαλιστική κριτική. Ξεκαθαρίζουμε ότι ο Υπουργός ΠτΠ και ο Αρχηγός έθεσαν την στρατηγική επιλογή τους και τώρα η υλοποίηση και η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής αυτής, βαραίνει τον εκάστοτε Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή!!!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ψαρογιάννης Ιωάννης
Ο Γενικός Γραμματέας Γιαρισκάνης Πέτρος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis