Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:28 | 21/03/2022

Τα σοβαρά λάθη του ρωσικού στρατού και η απροσδόκητα σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών «έθαψαν» τα σχέδια για Blitzkrieg. Τώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο έχει αρχίσει να στρέφεται σε μία νέα στρατηγική προκειμένου να πετύχει βασικούς στόχους κατάληψης εδαφών και να αναγκάσει έτσι την ουκρανική κυβέρνηση να αποδεχθεί ένα καθεστώς ουδετερότητας, όπως το ίδιο το έχει οραματιστεί. 

Ύστερα από περισσότερο από τρεις εβδομάδες σκληρών μαχών ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναπροσαρμόζει την τακτική του, θέτει σε εφαρμογή το Σχέδιο Β, αναφέρει Αμερικανός αξιωματούχος στη Wall Street Journal. 

Αρχικοί στόχοι του Ρώσου προέδρου ήταν η κατάληψη του Κιέβου μέσα σε λίγες ημέρες και η αντικατάσταση της κυβέρνησης Ζελένσκι με ένα φιλορωσικό καθεστώς. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη ωστόσο. Έτσι ο Πούτιν αναθεωρεί. Νέος στόχος του είναι αναγκάσει το Κίεβο να αποδεχθεί τους ρωσικούς ισχυρισμούς για τα νότια και ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας. Έχοντας προσαρτήσει την Κριμαία το 2014 και έχοντας τον έλεγχο του Ντονμπάς, η Ρωσία επιδιώκει να δημιουργήσει μία χερσαία γέφυρα ανάμεσα στη δυτική Ρωσία και τη Κριμαία και να επεκτείνει τον έλεγχό της. 

REUTERS/ALEXEY PAVLISHAK
Πριν από λίγες ημέρες οι Ρώσοι γιόρτασαν την 8η επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας. 

Για να το πετύχει αυτό θα συνεχίσει να πιέζει στρατιωτικά, σφυροκοπώντας αδιάκοπα το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αναγκάσει τον Ζελένσκι να συμφωνήσει σε ένα ουδέτερο καθεστώς και να πει «ναι» και σε άλλες ρωσικές απαιτήσεις. Αν αποτύχει και σε αυτό (στην καθιέρωση ουδετερότητας) τότε θα επιχειρήσει να διατηρήσει τον έλεγχο σε όλες τις περιοχές, που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις του, συνεχίζοντας έτσι τον πόλεμο. «Με βάση τα στρατιωτικά δεδομένα φαίνεται να επιστρέφει σε τακτικές πολιορκίες» σημειώνει Αμερικανός αξιωματούχος στην εφημερίδα. 

Για τους Ουκρανούς το Plan B σημαίνει αρκετές ακόμη εβδομάδες - ίσως και μήνες- επιθέσεων από έναν αποδυναμωμένο ρωσικό στρατό που επιλέγει ολοένα και πιο συχνά να εξαπολύει ρουκέτες από απόσταση. 

REUTERS/STRINGER
Πλήρως κατεστραμμένη συνοικία του Κιέβου. 

 

Η αξιολόγηση του «Σχεδίου Β» του κ. Πούτιν, όπως το αποκάλεσε ένας αξιωματούχος, συνοδεύεται από μια σειρά από σημαντικές επιφυλάξεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι ο κ. Πούτιν μπορεί να επεκτείνει τους πολεμικούς του στόχους, εάν ο στρατός του αρχίσει να έχει μεγαλύτερη επιτυχία εναντίον των δυνάμεων της Ουκρανίας.

 

REUTERS/STRINGER

Εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στη Μαριούπολη, όπου είναι σε εξέλιξη μία ανθρωπιστική κρίση. 

Το καθεστώς της πρωτεύουσας παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα, και δεδομένης της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης, δεν είναι σαφές εάν ο ρωσικός στρατός μπορεί να συγκεντρώσει επαρκή στρατεύματα για να αποκλείσει σφιχτά το Κίεβο και να καταλάβει την ουκρανική πρωτεύουσα, λένε ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η WSJ σημειώνει ακόμη ότι ερμηνεία της στρατηγικής του κ. Πούτιν δεν είναι αποτέλεσμα επίσημης αξιολόγησης των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά είναι η άποψη ορισμένων Αμερικανών αξιωματούχων με πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες που βλέπουν ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ο Ρώσος πρόεδρος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πιστεύουν ότι η στρατηγική θα λειτουργήσει. Ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν τη δυσκολία αξιολόγησης των στόχων και των στόχων του κ. Πούτιν και προειδοποιούν να μην διαβάζουμε υπερβολικά τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, αφού έχει αποδειχθεί άκρως απρόβλεπτος. 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis