Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
17:19 | 14/01/2024

Ένας Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην Ακρόπολη και η μητέρα Εισαγγελέως στην Κυψέλη, ήταν ανάμεσα στα 35 θύματα της Γεωργιανής Μαφίας VOR V ZAKONE (Κλέφτες εντός Νόμου), κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών.

Τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας συνέλαβαν 7 από τα μέλη της συμμορίας, η οποία πέρα από τις διαρρήξεις κατοικιών, προέβαινε σε αρπαγές, εκβιασμούς, τοκογλυφίες, μαστροπεία, διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση μεταναστών ακόμη και κλοπές ελαιόλαδου. 1.336 λίτρα βρέθηκαν σε αποθήκη της συμμορίας.

Διαβάστε επίσης

Τον Οκτώβριο του 2022, ο VOR και ένα μέλος της συμμορίας άσκησαν ιδιαίτερη ψυχολογική πίεση σε ένα τότε μέλος της ομάδας, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγηθεί σε αυτοχειρία με τη χρήση υποπολυβόλου. Εκβίαζαν και απήγαγαν Γεωργιανό λόγω χρεών, ενώ αναζητούσαν επίμονα έναν άλλο για την αποπληρωμή χρέους 25.000 ευρώ. Έσπασαν την πόρτα του σπιτιού του για να τον βρουν, με τον υποψήφιο στόχο από την Γεωργία να επιχειρεί να φύγει από την Ελλάδα με πλαστά έγγραφα.

Ο ηγέτης "Ηρακλής" και ο 49χρονος υπαρχηγός

Τρία επώνυμα, τρία ονόματα, δύο ημερομηνίες γέννησης και δύο χώρες καταγωγής φαίνεται να είχε ο αρχηγός της συμμορίας που είχε στεφθεί VOR. Ο 44χρονος "Ηρακλής" από τη Γεωργία ή Λιθουανία ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, στον οποίο υπάκουαν όλα τα μέλη και τον ενημέρωναν για όλες τις εγκληματικές δραστηριότητες.

Ήταν τέτοιος ο σεβασμός και ο φόβος που ενέπνεε στα μέλη της ομάδας του, που τους έκανε να ανησυχούν ιδιαίτερα σε περίπτωση που κάνουν κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει τη δυσαρέσκειά του. Τα τελευταία 7 χρόνια η INTERPOL θεωρεί τον "Ηρακλή" στόχο υψηλής αξίας των διωκτικών αρχών της Ευρώπης.

VOR V ZAKONE

Ο 49χρονος υπαρχηγός, που είχε φυλακιστεί σε Μαλανδρίνο και Κορυδαλλό, είχε φτιάξει ένα δίκτυο αποκλειστικών νοσοκόμων, από τις οποίες αντλούσε πληροφορίες για πολίτες που νοσηλεύονταν και απουσίαζαν από τα σπίτια τους, τις οποίες μετέφερε σε συνεργούς του προκειμένου να προβούν σε διαρρήξεις. Ο υπαρχηγός ενώ ήταν στη φυλακή έδινε συμβουλές σε συνεργό του προκειμένου να κρύβει ναρκωτικές ουσίες στα πουκάμισα για να τα εισάγει στη φυλακή με σκοπό την εμπορία.

Η οργάνωση επένδυε τα κέρδη της στην τοκογλυφία με υψηλά επιτόκια, δημιουργώντας "γραφείο δανεισμού" προκειμένου να τα αυξάνει συνεχώς. Κατά τη διάρκεια των εισβολών σε σπίτια είχαν συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία και μιλούσαν κωδικοποιημένα για την περιοχή στην οποία ήθελαν να δράσουν αλλά και για τα διαμερίσματα, χαρακτηρίζοντάς τα ως "ζωντανά" ή "αγόρια", ανάλογα με το εάν κατοικούνταν ή όχι, ενώ ακόμη, με τη λέξη "δίδυμα" άφηναν να εννοηθεί ότι διέρρηξαν δύο διαμερίσματα του ίδιου ορόφου.

Κανένα μέλος της συμμορίας δεν είχε ΑΦΜ, δήλωναν "μηδενικά" εισοδήματα, ενώ ουδέποτε διαπιστώθηκε να εργάζονται. Δεν δίσταζαν να εκβιάζουν ακόμη και να απάγουν άτομα, προς συμμόρφωσή τους αν δεν συνεργάζονταν και κυρίως, που δεν αποπλήρωναν τα χρέη τους προς αυτούς.

Ο VOR συνελήφθη ενώ περπατούσε

Ο 44χρονος VOR συνελήφθη στα Πατήσια ενώ περπατούσε. Στο σπίτι του βρέθηκε ένα πιστόλι που είχε κλαπεί από σπίτι στο Γαλάτσι το 2012 και ένα περίστροφο. Φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, μαχαίρια, ποτά, φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, κάμερες, παπούτσια, πορτοφόλια, αρώματα, γυαλιά ηλίου, κοσμήματα, επώνυμες τσάντες. Στην κατοχή των υπόλοιπων συλληφθέντων βρέθηκαν μεταξύ άλλων, πίνακες ζωγραφικής, επώνυμες γούνες, μουσικά όργανα.

Σε πολυκατοικία στην Ομόνοια, μέλος της συμμορίας λειτουργούσε "κοινόβιο" ξενώνα για τη φιλοξενία αλλοδαπών επ' αμοιβή, και στούντιο για την εξώθηση γυναικών στην πορνεία. Η συμμορία συμμετείχε και σε επιχείρηση ΙΚΕ με δραστηριότητα στις μεταφορές εμπορευμάτων, χρηματικής διαμεσολάβηση, υπηρεσίες καφέ μπαρ και άλλα.

Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν πρωινές ώρες της 13-01-2024 ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής προκειμένου εξακριβωθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας, συνεχίζεται η έρευνα σχετικά με την προέλευση των κατασχεθέντων αντικειμένων, τα οποία εκτιμάται ότι αποτελούν αντικείμενα που προέρχονται από κλοπές.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis