Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
11:44 | 29/06/2022

Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στον Στρατό Ξηράς των ΗΠΑ (U.S Army) καθώς για πρώτη φορά, μετά από τον Ψυχρό Πόλεμο, θα προχωρήσει στην προμήθεια ενός ελαφριού τεθωρακισμένου άρματος μάχης, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Τον πολυπόθητο διαγωνισμό κέρδισε η εταιρεία General Dynamics Land Systems και έτσι ξεκίνησε επισήμως το πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου τανκ «Mobile Protected Firepower» με σύμβαση αξίας 1,14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα λοιπόν με την αρχική συμφωνία, προβλέπεται η παραγγελία 96 τέτοιων αρμάτων μάχης, ενώ ο U.S Army αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα 26 τεθωρακισμένα τανκς τον Δεκέμβριο του 2023 και την πρώτη, πλήρως εξοπλισμένη, στρατιωτική μονάδα έως το 2025. Επίσης, ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποκτήσει συνολικά 504 νέα ελαφριά τεθωρακισμένα άρματα μάχης MPF, με την προμήθεια τους να ολοκληρώνεται το 2035.

Τα χαρακτηριστικά του

Διαβάστε επίσης

Σε ό,τι αφορά το ελαφρύ τανκ τύπου MPF, θα λάβει την επίσημη ονομασία του στο επικείμενο συνέδριο του Στρατού το φθινόπωρο, ενώ ο σχεδιασμός του βασίζεται στο μοντέλο «Griffin II» της κατασκευάστριας εταιρείας General Dynamics Land Systems και διαθέτει ως κύριο οπλισμό πυροβόλο των 105 χιλιοστών τοποθετημένο σε έναν πυργίσκο παρόμοιο με του M1 Abrams, καθώς επίσης χρησιμοποιεί το σύστημα ελέγχου πυρός που έχει ενσωματωθεί στα προηγμένα M1 Abrams SEPv3.

Ο χαρακτηρισμός του ως «ελαφρύ» τεθωρακισμένο άρμα μάχης στους 38 τόνους είναι σχετικός επίσης, καθώς ζυγίζει μόλις δύο τόνους λιγότερο από το τεθωρακισμένο όχημα μάχης τύπου M2A4 Bradley, αλλά είναι 20 τόνους βαρύτερο από το παλιό ελαφρύ άρμα μάχης τύπου M551A1.

Σύμφωνα με το τρέχον οργανόγραμμα του U.S Army, η πλειοψηφία των νέων ελαφριών τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου MPF θα κατανεμηθεί σε τέσσερις επιλαρχίες που θα παρέχουν πρόσθετη δύναμη πυρός και προστασία σε ελαφριές ομάδες μάχης πεζικού, οι οποίες προς το παρόν διαθέτουν μόνο ελαφρά οχήματα τύπου Humvee και τώρα βρίσκονται στην διαδικασία αντικατάστασής τους με τα οχήματα τύπου JLTV (Joint Light Tactical Vehicles).

Με το βλέμμα «στραμμένο» σε Κίνα και Ρωσία

Υψηλόβαθμος αξιωματικός του U.S Army δήλωσε σχετικά με την ανακοίνωση του εξοπλιστικού προγράμματος ότι: «Θα δώσει στις ελαφριές μονάδες πεζικού μια ευέλικτη και ενισχυμένη δύναμη πυρός που μπορεί να εξουδετερώσει απειλές στο πεδίο της μάχης, όπως εχθρικά ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα ή οχυρώσεις, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι δυνάμεις μας θα μπορέσουν να φτάσουν στον στόχο και να εκπληρώσουν την αποστολή τους».

Σημειώνεται ότι η επιλογή του αμερικανικού Στρατού για ένα καινούριο σχέδιο άρματος μάχης τέτοιου τύπου γίνεται εν μέσω έντονων συζητήσεων στους στρατιωτικούς «κύκλους» διεθνώς για τον ρόλο και την σημασία που έχουν τα τανκς στο σύγχρονο πεδίο μάχης, παρατηρώντας όλα όσα εξελίσσονται στον πόλεμο της Ουκρανίας. Εξάλλου, το πρόγραμμα MPF (Mobile Protected Firepower) πρωτοεμφανίστηκε στο πλαίσιο μιας «στροφής» του Στρατού προς την καλύτερη προετοιμασία για πιο συμβατικές συγκρούσεις με αντιπάλους όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Πηγή: onalert.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis