Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
07:59 | 17/04/2023

Τσιριγώτη στο AV – Μέρος Β’: Απαξιώνεται ο θεσμός της Αστυνομίας – Σχολιάζει την αλλαγή αρχηγού, τις “επιτυχίες” της ΕΥΠ και την επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας

Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη-Μέρος Β’

Για “θεσμική εκτροπή του ρόλου και της λειτουργίας της Αστυνομίας” κάνει λόγο στο δεύτερο μέρος της αποκλειστικής της συνέντευξης στο Army Voice, η Αντιστράτηγος (ε.α.) της Ελληνικής Αστυνομίας και κατέχουσα τον τίτλο της Επιτίμου Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων,  Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να πάρει το βαθμό του Αντιστρατήγου. Ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με έντονη δραστηριοποίηση στα νησιά τόσο του Νοτίου όσο και του Βορείου Αιγαίου, με ιδιαίτερα επιτυχημένη θητεία.

Σχολιάζει την αλλαγή αρχηγού στην ΕΛ.ΑΣ. με τον τρόπο που έγινε αυτή και τονίζει πως “έχουν περάσει σχεδόν 25 ημέρες και δεν έχει πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης παραλαβής Αρχηγών, πράγμα ανήκουστο και πρωτοφανές στην ιστορία του Σώματος, όπου συνιστά κατάφορα θεσμική εκτροπή”.

Για τις δε τελευταίες “επιτυχίες” της ΕΥΠ με την Ρωσίδα στο Παγκράτι και τους Πακιστανούς της εβραϊκής συναγωγής δηλώνει την επιφύλαξή της σημειώνοντας πως “η ΕΥΠ δεν ανακοινώνει την εμπλοκή της σε υποθέσεις, ούτε εκδίδει Δελτία Τύπου”.

Τέλος αναλύει την κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενόψει και των εκλογών στις δύο χώρες καταθέτοντας τους προβληματισμούς της για τον τρόπο διαχείρισης του θέματος.

Τσιριγώτη στο AV: Απαξιώνεται ο θεσμός της Αστυνομίας

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος της συνέντευξης:

-Με την εμπειρία σας πώς κρίνετε την αλλαγή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. πριν ολοκληρωθεί η θητεία του;

Ως γνωστόν, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ασκεί τη διοίκηση του Σώματος και είναι υπεύθυνος έναντι του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την άσκηση των καθηκόντων του.

Ο Αρχηγός επιλέγεται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.) για θητεία δύο ετών, η οποία δύναται να παραταθεί μέχρι ένα ακόμη έτος. Η αποστρατεία του Αρχηγού πριν από τη λήξη της θητείας του επιτρέπεται, είτε κατόπιν αιτήσεώς του είτε για σοβαρούς λόγους που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων του ή το κύρος της θέσεως του, μετά από αιτιολογημένη απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. Με την ίδια απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. μπορεί στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας που αποστρατεύεται να απονέμεται ο βαθμός του Στρατηγού εν αποστρατεία.

Διάβασα σε δημοσιεύματα ότι ο αποπεμφθείς Αρχηγός έμαθε για την αποστρατεία του από άρθρα στα ΜΜΕ. Αυτό συνιστά πλήρη απαξίωση του θερμικού ρόλου του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Και αντιλαμβάνεσθε τι επιπτώσεις δημιουργεί στο εσωτερικό και στη συνοχή του Σώματος.

Η Κυβέρνηση βέβαια έχει δείξει πως αντιλαμβάνεται το ρόλο της Αστυνομίας. Εργαλειοποιεί συστηματικά το έργο της και την προσφορά των εργαζόμενων αστυνομικών, για μικροπολιτικά οφέλη και αδιαφορεί για την απαξίωση της αποστολής τους.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις πρόσφατες σχετικά καταγγελίες και αποκαλύψεις για συνεργασία και συνέργεια υψηλόβαθμων στελεχών με την επονομαζόμενη Greek Mafia αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση είναι εξόχως σοβαρή και ανησυχητική.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε θεσμικές εκτροπές να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της Αστυνομίας να απαξιώνουν το έργο της. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη διάβρωση και τη διαφθορά να προσβάλλει την προσφορά των έντιμων αστυνομικών, που τιμούν την στολή τους και την αποστολή που τους έχει αναθέσει η Πολιτεία.

Επιπλέον ο αποπεμφθείς Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, στην επιστολή του, προβαίνει σε σοβαρές καταγγελίες και αφήνει σαφείς αιχμές, με πολλαπλούς αποδέκτες. Όλα αυτά που αναφέρει, σκιαγραφούν, κατά την άποψη μου, μια κατάσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως θεσμική εκτροπή του ρόλου και της λειτουργίας της Αστυνομίας.

Και αναρωτιέμαι πράγματι ποιο μπορεί να είναι το εύρος και το βάθος της νοσηρής αυτής κατάστασης, που την αποδίδει πρωτίστως στο πολιτικό επίπεδο. Είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να γίνει. Θα πρέπει όλα αυτά να απασχολήσουν τις δικαστικές Αρχές και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τα προσπεράσουμε. Απαξιώνεται ο θεσμός της Αστυνομίας στη συνείδηση της κοινωνίας και των πολιτών. Και αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις και προεκτάσεις.

Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι έχουν περάσει σχεδόν 25 ημέρες και δεν έχει πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης παραλαβής Αρχηγών, πράγμα ανήκουστο και πρωτοφανή στην ιστορία του Σώματος, όπου συνιστά κατάφορα θεσμική εκτροπή.

-Μετά την Ρωσίδα κατάσκοπο στο Παγκράτι αίφνης είχαμε την σύλληψη των Πακιστανών τρομοκρατών που δούλευαν για το Ιράν. Πώς κρίνετε αυτά τα περιστατικά και την εμπλοκή της ΕΥΠ;

H Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει ως σκοπό την πρόληψη, αποτροπή, ανάσχεση και εξουδετέρωση της κατασκοπευτικής και της τρομοκρατικής απειλής, µε στόχο τη θωράκιση της χώρας και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Για την επίτευξη του στόχου της, συνεργάζεται τόσο με τις υπηρεσίες ασφαλείας της ελληνικής αστυνομίας, όσο και με τις αντίστοιχες ομόλογες υπηρεσίες των άλλων κρατών. Διαχρονικά η ΕΥΠ, δεν ανακοινώνει την εμπλοκή της σε υποθέσεις, ούτε εκδίδει Δελτία Τύπου.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ΕΥΠ απασχόλησε την κοινή γνώμη, γιατί πέρασε άμεσα στον κ. Πρωθυπουργό, διορίσθηκε Διοικητής κάποιος που δεν είχε σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και προς τούτο έγινε αλλαγή του νομικού πλαισίου.

Με το σκάνδαλο των υποκλοπών διαπιστώθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε πολιτικούς, δημοσιογράφους, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, επιχειρηματίες .

Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να ασχοληθεί η ΕΕ, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και μάλιστα πρόσφατα να διαταχθεί έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, καθόσον έχουν σημειωθεί παραβιάσεις και φαινόμενα κακής εφαρμογής της Ενωσιακής νομοθεσίας στην χώρα μας.

Εκτιμώ λοιπόν ότι ανακοινώθηκε η εμπλοκή της, στο πλαίσιο αναστροφής του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην συνείδηση των πολιτών της Χώρας μας, ιδιαίτερα από το σκάνδαλο των υποκλοπών.

-Ελλάδα και Τουρκία προσφεύγουν στις κάλπες με μια εβδομάδα διαφορά. Τι θα πρέπει να περιμένουμε δεδομένης και της προσέγγισης Αθήνας-Άγκυρας το τελευταίο διάστημα;

Η Τουρκία, εφαρμόζει διαχρονικά ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο. Παρόλο που το τελευταίο χρονικό διάστημα οι σχέσεις μας ήταν σε ύφεση, είδαμε με τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ότι οι επαφές και οι προφορικές φιλοφρονήσεις είναι για το θεαθήναι.

Όταν υφίσταται κενό εθνικής στρατηγικής, το αξιοποιεί κατάλληλα η Τουρκία για αποκατάσταση της διεθνούς της εικόνας, χωρίς να πιέζεται για αποδοχή μιας κοινά αποδεκτής ατζέντας, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.

Αντί στο τραπέζι να βρίσκονται μόνο οι τουρκικές προτάσεις – που μάλιστα τις μαθαίνουμε πάντα από την Τουρκία – η Ελλάδα θα έπρεπε να βάζει τη δική της ατζέντα. Με αυτοπεποίθηση, σαφείς κόκκινες γραμμές και προοπτική την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στη Χάγη.

Να αξιοποιούνται οι συμμαχίες μας για πίεση στην Τουρκία σε αυτήν την κατεύθυνση και όχι για επικοινωνιακές φιέστες και χλιαρές δηλώσεις. Σαφώς θα πρέπει να υπάρχει διάλογος, όμως οι κόκκινες γραμμές μας είναι η εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμά μας να αμυνθούμε αυτής.

Το πρώτο ερώτημα μετά τις τουρκικές εκλογές θα είναι εάν η Τουρκία, πιεσμένη και από τις οικονομικές της δυσκολίες, θα κάνει κινήσεις προς τη Δύση ή όχι.

Εάν κάνει, θα αναπτυχθεί μια θετική αμερικανοτουρκική και ευρωτουρκική ατζέντα, στην οποία θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα εμπεριέχει ξεκάθαρα τις προϋποθέσεις για μια θετική ατζέντα στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, που θα προστατεύει όμως τις θέσεις μας.

Δηλαδή προς τις ΗΠΑ τονίζουμε ότι απαιτείται ξεκάθαρη πίεση και όχι μισόλογα σε σχέση με τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις για «γκρίζες ζώνες».

armyvoice.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis