Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Φ
18:14 | 18/03/2024

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από κοκκύτη στην Τσεχία από τις αρχές του 2024, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1960, με 810 κρούσματα αυτού του πολύ μεταδοτικού αναπνευστικού νοσήματος να έχουν καταγραφεί αυτήν την εβδομάδα, έγινε σήμερα γνωστό από τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Το κρατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανέφερε στον ιστότοπό του ότι 3.084 κρούσματα κοκκύτη καταγράφηκαν από την 1η Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης

«Η νόσος επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες», υπογραμμίζει το Ινστιτούτο, διευκρινίζοντας πως οι έφηβοι είναι η πλέον πληγείσα κατηγορία.

Από κοκκύτη, ο οποίος μεταδίδεται από την αναπνευστική οδό, προσβλήθηκε ο δήμαρχος της Πράγας Μπόχουσλαβ Σβόμποντα, ηλικίας 80 ετών, ο οποίος δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι ανάρρωσε από την ασθένεια τις τελευταίες ημέρες.

Ο δήμαρχος, ο οποίος είναι επίσης γυναικολόγος, παρέστη την Τετάρτη σε μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση χωρίς να φοράει μάσκα, γεγονός που οδήγησε το Πράσινο Κόμμα, το οποίο δεν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, να καταθέσει μήνυση σε βάρος του για διασπορά μιας μολυσματικής νόσου.

Από την πλευρά του, ο Ματίας Φόσουμ, επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας στο υπουργείο Υγείας της χώρας, δήλωσε πως η νόσος φαίνεται να έχει φθάσει στην επιδημιολογική της κορύφωση.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα μας δείξουν πού πραγματικά βρισκόμαστε», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Πάβλα Σβρτσίνοβα εξήγησε πως οι έφηβοι είναι η πλέον πληγείσα ηλικιακή ομάδα, καθώς οι γονείς τους αγνόησαν τις συστάσεις να τους χορηγηθεί μια αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κοκκύτη στην ηλικία των 10-11 ετών.

«Η προηγούμενη γενιά εμβολιάστηκε κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας της και η ανοσία μειώνεται», συμπλήρωσε η αξιωματούχος.

Ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη είναι υποχρεωτικός στην Τσεχία, με πληθυσμό 10,8 εκατομμύρια κατοίκους, όμως η προστασία που παρέχει το εμβόλιο δεν παραμένει για μια ολόκληρη ζωή και χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις. Επιπλέον, ορισμένοι αρνούνται να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τον Φόσουμ, οι γειτονικές χώρες βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με μια επιδημία κοκκύτη.

Στη Σλοβακία, η Αρχή Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι κατέγραψε 123 κρούσματα κοκκύτη στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Τον Ιανουάριο, σερβικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για τον θάνατο τουλάχιστον 4 παιδιών σε μια επιδημία στο Βελιγράδι, την οποία γιατροί απέδωσαν στη μείωση του ποσοστού εμβολιασμού.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis