Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΘΕΑΤΡΟ
14:19 | 03/12/2023

Το έργο του Ζαν Κοκτώ «Τρομεροί Γονείς» παρουσιάζει η Αναστασία Παπαστάθη, για τρίτη χρονιά στο θέατρο RADAR, σε μια καινούργια προσέγγιση όπου η δράση του έργου μεταφέρεται από το Παρίσι του 1938 (χρονιά που γράφτηκε το έργο) στην Αθήνα του σήμερα.

Σε σημείωμα της παραγωγής αναφέρεται ότι το έργο αφορά τις οικογενειακές σχέσεις, την δύναμη του έρωτα και την ατομική ελευθερία.

Διαβάστε επίσης

Η μάνα αποξενωμένη από τον άντρα της, έχει εξαρτηθεί από τον γιο της. Η ανύπαντρη αδελφή της που ζει μαζί τους έχει αναλάβει να τους συντηρεί αφού κανείς δεν εργάζεται σε αυτό το σπίτι και εκείνη είναι η μόνη που μπορεί να διαχειριστεί την περιουσία από την κληρονομιά που άφησε ο πλούσιος θείος στις δυο αδερφές. Όλα δείχνουν ισορροπημένα σε αυτή την οικογένεια. Η διαβητική μάνα χειραγωγεί μέσω της αρρώστιας της και της κυκλοθυμίας της, η θεία ελέγχει με την εξουσία του χρήματος και την εμμονή της για την τάξη και ο μπαμπάς καλύπτει την μοναξιά του με μικρές αποδράσεις σε εξωσυζυγικές σχέσεις.

Τι γίνεται όμως όταν ο γιος ερωτεύεται και θέλει να σπάσει τα δεσμά της οικογένειας; Πως θα το διαχειριστεί αυτό η μάνα που χάνει τον γιο της; Και ο κρυφός έρωτας της θείας για τον άντρα της αδερφής της θα εκδηλωθεί;
Η παλαιότερη γενιά αναπόφευκτα θα συγκρουστεί με την νέα γενιά που διεκδικεί την δική της ταυτότητα. Ο Ζαν Κοκτώ δεξιοτέχνης της μυθοπλασίας στήνει έναν δυνατό μύθο και αφήνει τις συγκρούσεις να εξελιχθούν με ανατροπές, αποκαλύψεις, απρόοπτα και τις κωμικές καταστάσεις να διαδέχονται τις δραματικές αποφορτίζοντας το συγκρουσιακό τοπίο.
Το έργο αφενός καταγράφει τις σχέσεις των μελών μιας οικογένειας, αφετέρου δίνει την δυνατότητα να ερευνηθούν πιο εξειδικευμένα θέματα όπως οι σχέσεις
εξάρτησης που καλλιεργούνται μέσα στην οικογένεια, η ελεγκτική συμπεριφορά του γονέα, η ανάγκη αυτονόμησης του παιδιού, πως διαμορφώνονται οι ρόλοι
μέσα στην οικογένεια, πως αλληλεπιδρούν τα μέλη μεταξύ τους, αλλά και πως επηρεάζει η ποιότητα σχέσης των γονέων την διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού. Μετά το τέλος της παράστασης μεσολαβεί ένα μικρό διάλειμμα και στην συνέχεια οι θεατές έχουν την δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις και να συμμετέχουν ενεργά στο ανοιχτό διάλογο με τα θέματα που προκύπτουν από το έργο.
Τα θέματα είναι :
*Οι σχέσεις γονέων παιδιών, οι πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις και οι ψυχολογικές τους διαστάσεις.
*Η εξαρτητική σχέση γονέων παιδιών με εξειδίκευση την σχέση μητέρας γιου.
*Η άσκηση εξουσίας μέσω του χρήματος.
*Πως αντικατοπτρίζονται οι σχέσεις της οικογένειας στην κοινωνία.
*Επίσης πολλά θέματα προκύπτουν από την προσωπική σύνδεση και βιωματική
σχέση του κάθε θεατή με το έργο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση - Σκηνοθεσία
Δραματουργική επεξεργασία: Αναστασία Παπαστάθη
Σκηνικά - Κοστούμια: Κυριακή Πανούτσου
Μουσική επιμέλεια: Πάνος Φορτούνας
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Τσολάκης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αναστασία Παπαστάθη
Φωτογραφίες/video: Χάρης Γερμανίδης
Επικοινωνία : Αντώνης Κοκολάκης
Web administration: Χρήστος Λουκόπουλος
Art work: Creatures

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ
Χρήστος Ευθυμίου
Μαρία Μαυροματάκη
Αναστασία Παπαστάθη
Πάνος Κούλης
Ευδοκία Ασπρομάλλη

Την συζήτηση συντονίζει η ψυχοθεραπεύτρια Θεραπεία Στάμου Μαζαράκη με την παρουσία του θιάσου, ενώ την εισήγηση επιμελείται η Αναστασία Παπαστάθη.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis