Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:44 | 14/08/2023

Δεκαοκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αεροπορική τραγωδία της HELIOS παρόλα αυτά, οι μνήμες της θλιβερής εκείνης μέρας παραμένουν ζωντανές. Πόνος, οδύνη, και θρήνος ήταν τα συναισθήματα που κυριαρχούσαν στις 14 Αυγούστου του 2005 όταν ακούστηκε η είδηση για την πτώση του αεροπλάνου της εταιρείας HELIOS στο Γραμματικό Αττικής. 

Στο άκουσμα της τραγωδίας πάγωσε όλη η Κύπρος, το μοιραίο Boeing 737 αναχώρησε γύρω στις 9:10 το πρωί από το Αεροδρόμιο της Λάρνακας για την Πράγα, αλλά κανείς δεν φανταζόταν την τραγική πορεία που έμελλε να έχει. Ενδιάμεσος σταθμός της μοιραίας πτήσης θα ήταν το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα και γύρω στις 10:37 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς όμως να μπορέσει να έρθει σε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Μετά την διαπίστωση ότι το αεροσκάφος δεν έχει επαφή ενεργοποιήθηκε αμέσως από τον Αρχηγό Γ.Ε.Ε.Θ.Α η διαδικασία εντοπισμού του αεροσκάφους από μαχητικά αεροσκάφη. Στις 11:05, λοιπόν, απογειώθηκαν από την Νέα Αηχίαλο δύο μαχητικά F-16. Τα μαχητικά κατάφεραν να έρθουν σε οπτική επαφή με το αεροπλάνο διαπιστώνοντας ότι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν αναίσθητος και ο κυβερνήτης δεν βρισκόταν στη θέση του. Επιπλέον οι δύο πιλότοι διαπίστωσαν την ενεργοποίηση του συστήματος παροχής οξυγόνου με μάσκες, καθώς λόγω της ταχείας αποσυμπίεσης της καμπίνας κατά την απογείωση, προκλήθηκε η λιποθυμία επιβατών και πληρώματος.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή το αεροσκάφος πετούσε με αυτόματο πιλότο, κατευθυνόμενο όμως προς την Εύβοια, έστριψε νότια και οι πιλότοι των F-16 είδαν τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου - ο οποίος είχε πτυχίο πιλότου - να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του αεροσκάφους

Μερικά λεπτά αργότερα, με την εξάντληση των καυσίμων του αεροπλάνου αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Ο αριστερός και στη συνέχεια ο δεξιός κινητήρας σταματούν να λειτουργούν και στις 12:05 παίχτηκε ο επίλογος του αεροσκάφους με την συντριβή του στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού στη βόρεια Αττική.

Το μοιραίο  Boeing 737 παρέσυρε στο θάνατο 121 ψυχές - εκ των οποίων οι 22 ήταν ανήλικα παιδιά και 6 μέλη του πληρώματος - και βύθισε στο πενθος δεκάδες οικογένειες σε Κύπρο και Ελλάδα.  

Δείτε τα τελευταία λεπτά της πορείας του αεροσκάφους 

Policenet.gr © | 2023 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis