Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ
18:19 | 29/04/2023

Το βασικότερο μπλοκ της τουρκικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει να επιστρατεύσει περίπου 500.000 παρατηρητές για τις εκλογές της 14ης Μαΐου εν μέσω ανησυχίας για εκλογική νοθεία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κυρίαρχο κόμμα της συμμαχίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP).

"Κινητοποιούμε έως και μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε 50.000 εκλογικά κέντρα και θα έχουμε 192.000 κάλπες σε όλη την Τουρκία", είπε στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ο Ογκούζ Καάν Σαλίτσι, αναπληρωτής αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), προσθέτοντας ότι στους παρατηρητές περιλαμβάνονται δικηγόροι και εθελοντές.

Διαβάστε επίσης

Υπάρχουν "σοβαρές ανησυχίες" για την ασφάλεια των εκλογών, περιλαμβανομένων πιθανών τεχνικών προβλημάτων στη διάρκεια της ψηφοφορίας ή της καταμέτρησης των ψήφων κατά την ημέρα των εκλογών, είπε ο Σαλίτσι, ο οποίος επιβλέπει τις προσπάθειες ασφάλειας των εκλογών για την εξακομματική Εθνική Συμμαχία.

Σε προηγούμενες εκλογές, περιλαμβανομένων και των τοπικών εκλογών του 2019, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu είχε κατηγορηθεί για παραποίηση στοιχείων. Η συμμαχία πρόκειται να μοιραστεί τα δικά της στοιχεία από τις κάλπες ξεχωριστά, πρόσθεσε ο Σαλίτσι.

Παρά τις ανησυχίες για νοθεία, η αντιπολίτευση είναι πεπεισμένη ότι θα επικρατήσει επί της Λαϊκής Συμμαχίας του προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα δώσει έτσι στη διεθνή κοινότητα "ένα παράδειγμα απομάκρυνσης ενός απολυταρχικού και λαϊκιστή ηγέτη με μια δημοκρατική ψηφοφορία", είπε ο ίδιος.

Ξένοι παρατηρητές έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για το αν η διαδικασία θα είναι δίκαιη εν μέσω της έλλειψης ελευθεροτυπίας και των περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης και του συναθροίζεσθαι.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία βρίσκονται στη συντριπτική τους πλειονότητα υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Ερντογάν.

Στις 14 Μαΐου οι σχεδόν 64 εκατομμύρια τούρκοι πολίτες με δικαίωμα ψήφου θα αποφασίσουν για τον νέο πρόεδρο της χώρας καθώς και για τη νέα σύνθεση της βουλής.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δύο δεκαετίες.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μάχη σώμα με σώμα μεταξύ των δύο.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis