Στην πόλη Τόπεκα, στην πολιτεία Κάνσας των ΗΠΑ, το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε μια πιθανή αλλαγή στους κανόνες για το ποιος έχει δικαίωμα να φορά την αστυνομική στολή και πότε.
Σήμερα, ο αρχηγός της αστυνομίας έχει την πλήρη εξουσία να αποφασίζει ποιος μπορεί να φορά τη στολή. Ωστόσο, το Συμβούλιο εξετάζει αν αυτός ο κανόνας πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένος ή να αλλάξει.
Διαβάστε επίσης
Ο λόγος είναι ότι η αστυνομική στολή είναι ένα σημαντικό σύμβολο και δίνει μια αξιόλογη μορφή εξουσίας. Επομένως, αν κάποιος τη φορά χωρίς να είναι πλήρως εξουσιοδοτημένος, μπορεί να δημιουργηθούν νομικά προβλήματα για την πόλη ή παρεξηγήσεις με τους πολίτες.
Κατά τη συζήτηση, τέθηκαν ερωτήματα όπως: Πρέπει μόνο οι ένστολοι, ορκισμένοι αστυνομικοί να φορούν τη στολή; Μπορούν και άλλοι υπάλληλοι της αστυνομίας (π.χ. σε ειδικά καθήκοντα ή εκδηλώσεις) να τη χρησιμοποιούν; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποιοι οι κίνδυνοι;
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η στολή βοηθά στην αναγνωρισιμότητα και την ασφάλεια. Άλλοι όμως λένε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που δεν έχουν πλήρη εξουσία, γιατί μπορεί να γίνει κατάχρηση.
Η αλλαγή στον κανονισμό δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεχίσει τη συζήτηση, ώστε να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει και την αστυνομία και την κοινότητα.
*Για περισσότερα θέματα που αφορούν τις αστυνομικές δυνάμεις και τις εξελίξεις σε χώρες του εξωτερικού, μπορείτε να διαβάσετε την αποκλειστική αρθρογραφία του policenet.gr εδώ.