Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13
16:34 | 19/11/2022

(Του Συνδικαλιστή της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Θεόφιλου ΠΑΠΑΔΑΚΗ)

Επειδή πολλοί συνάδελφοι θέτουν ερωτήματα για την υπηρεσιακή κατάσταση της επιφυλακής, ιδιαίτερα και λόγω των Αστυνομικών μέτρων της επετείου του Πολυτεχνείου, καθώς και γενικότερα για τον υπολογισμό του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, τη χορήγηση του ρεπό κλπ, για την πλήρη ενημέρωση όλων, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι ο όρος “ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ” προβλέπεται στους Κανονισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα στο Π.Δ. 394/2001 που αναφέρεται στο χρόνο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού, καθώς και στο Π.Δ. 141/1991 σχετικά με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες – υπηρεσιακές ενέργειες.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 4 και του άρθρου 2 παρ. 4 του Π.Δ. 394/2001 σε συνδυασμό βέβαια με το άρθρο 57 παρ. 1 και 2 του Π.Δ. 141/1991, η “ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ”.

Υπευνθυμίζω ότι βάσει του άρθρου 1 του Π.Δ. 394/2001 ο συνολικός χρόνος εργασίας, μαζί με την παροχή εργασίας πέραν του πενθημέρου, δηλαδή την εργασία και την έκτη ημέρα της εβδομάδας είναι ΚΑΤ’ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ:

α) 40 ώρες συνολικά για όλη την εβδομάδα, Δευτέρα έως Κυριακή, (32 ώρες για την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας από Δευτέρα έως Παρασκευή) για όσους εκτελούν εργασία σε μάχιμες υπηρεσίες, εξωτερικές και εσωτερικές, σε κυλιόμενες αλλαγές 24ωρης, 16ωρης 12ωρης και 8ωρης βάσης.

β) 42 ώρες συνολικά για όσους εκτελούν υπηρεσία γραμματειακής ή γραφικής υποστήριξης ή υπηρεσία τεχνίτη κάθε ειδικότητας, αν και βέβαια παραμένει ασαφές ακόμα η συνήθης περίπτωση, εάν Αστυνομικός που εκτελεί αυτήν την κατηγορία υπηρεσιών που υπάγεται στις 42 ώρες εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, διαταχθεί και εκτελέσει μάχιμη εξωτερική υπηρεσία π.χ. περιπολικό, μέτρα τάξης κλπ, τότε τίθενται εύλογα ερωτήματα για το εάν υπάγεται στις 40 ώρες ή στις 42 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, κάτι που επίσημα ακόμα δεν έχει απαντηθεί.

γ) 36 ώρες (30 ώρες για την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας) για όσους εκτελούν υπηρεσία μοτοσυκλετιστή τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, καθώς και οι σκοποί ρυθμιστές τροχαίας κίνησης, οι οποίοι εργάζονται, υποχρεωτικά, όλοι οι συνάδελφοι αυτής της κατηγορίας, σε αλλαγές 6ωρης βάσης.

Έτσι, σε κάθε περίπτωση, από την κάθε επιπέδου Διοίκηση των Αστυνομικών Υπηρεσιών υπολογίζεται, αυτεπάγγελτα και υποχρεωτικά κιόλας, ο επιπλέον έξτρα χρόνος (ώρες) εργασίας της Επιφυλακής και προσμετράται κανονικα στον συνολικό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.

Οπότε ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ η Διοίκηση της κάθε Υπηρεσίας οποιουδήποτε επίπεδου της,Ελληνικής Αστυνομίας (Γενικής, Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης, Τμήματος, Σταθμού) της οποίας το προσωπικό τέθηκε σε επιφυλακή (υπόψη η Επιφυλακή του εορτασμού του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου ήταν γενική σε όλη την επικράτεια) ή οδηγήθηκε λόγω έκτακτης, επείγουσας και απρόβλεπτης υπηρεσιακής ανάγκης σε οποιαδήποτε μορφής υπερεργασία, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά μάλιστα σε πολλές Υπηρεσίες και που σίγουρα είναι πολύ ανησυχητικό από κάθε άποψη, να προβαίνει στις εξής ενέργειες:

Δηλαδή ή 1) να αφαιρούνται οι επιπλέον ώρες εργασίας από κάποια ημερήσια υπηρεσία ή υπηρεσίες ημερών της αμέσως επόμενης χρονικής εβδομάδας εργασίας.

Ή 2) εάν πρόκειται για αρκετές ώρες επιπλέον να χορηγείται η λεγόμενη “υπερωριακή” έξτρα ημερήσια ανάπαυση ρεπό –πέραν βέβαια της χορηγούμενης εβδομαδιαίας ημερήσιας ανάπαυσης-, λόγω της υπερεργασίας και η οποία μάλιστα δεν λειτουργεί αρνητικά όσον αφορά στον υπολογισμό της επόμενης εβδομάδας εργασίας, ήτοι δηλαδή να μην χάνει ο εργαζόμενος Αστυνομικός το δικαίωμα της επόμενης εβδομαδιαίας ημερήσιας ανάπαυσης - ρεπό, λόγω του ότι έλαβε την υπερωριακή ημερήσια ανάπαυση (δηλαδή να θεωρείται όσον αφορα τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας ως παροχή υπηρεσίας και εργασίας).

Ή 3) την αμέσως επόμενη ημέρα το αστυνομικό προσωπικό να βρίσκεται σε κατάσταση ως αδιάθετο αλλαγής, ανάλογα της φύσης, του είδους της εργασίας και τις ώρες της επιφυλακής - υπερεργασίας που πρέπει, υποχρεωτικά πάντοτε, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, να αφαιρεθούν και να υπολογιστούν κανονικά! Σε κάθε περίπτωση εάν η Διοίκηση παρατυπήσει και αμελήσει να πράξει τα δέοντα, τότε προφανώς και παραβιάζει τις διατάξεις του Πειθαρχικού Δικαίου του Π.Δ. 120/2008 που διώκονται αυτεπάγγελτα, καθώς και του Εργατικού Δικαίου, αφού δεν τηρεί τον υποχρεωτικό Κανονισμό και τη Νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας και αυθαιρετεί εις βάρος των Αστυνομικών με αρνητικά αποτελέσματα και επιπτώσεις ακόμα και επιφέροντας πολλούς κινδύνους στην καθημερινότητα των συναδέλφων μας.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

 

Policenet.gr © | 2023 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis