Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
θεόφιλος παπαδάκης
21:14 | 25/03/2024
 
Tου Συνδικαλιστή της Ελληνικής Αστυνομίας Θεόφιλου Παπαδάκη
 
Οπως ειναι γνωστό η υπηρεσία υποχρεωτικά πρέπει να ανακοινώνεται κάθε Παρασκευή 14:00 μ.μ. μέχρι και τη μεθεπόμενη Δευτέρα 06:00 π.μ. ώρα, βάσει του άρθρου 1 παρ. 7 του π.δ. 394/01, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του π.δ. 173/13, δηλαδη για 8 ημέρες περίπου θα πρέπει να εκδίδεται η υπηρεσία για ολες ανεξαιρέτως τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Επιτρέπεται η μεταβολή της υπηρεσίας για κάποια ή για κάποιες ημέρες και μόνο λόγω σοβαρών έκτακτων και απρόβλεπτων υπηρεσιακών αναγκών και βέβαια βάσει δικαιολογημένης αιτιολόγησής της από τον Διοικητή της Υπηρεσίας, όμως ΟΧΙ και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η ανάκληση ρεπό, εφόσον αυτο ανακοινώθηκε με τον νόμιμο υπηρεσιακό τρόπο.
 
Σίγουρα χρειάζεται τροποποίηση της εν λόγω διάταξης πάντως που το 2013 που θεσμοθετήθηκε δεν προέβλεψε τις "παγίδες" σε βάρος των χαμηλόβαθμων Αστυνομικών που προέκυψαν.
 
Η ανάκληση ρεπό μπορεί να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά και περιοριστικά ΜΟΝΟ κατόπιν Απόφασης του κ. Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (παλιότερα προέβλεπε μάλιστα Υπουργική Απόφαση), όπως ορίζει και διατάζει το άρθρο 3 του π.δ. 394/01 σε συνδυασμό με το αρθρο 12 του π.δ. 27/86, καθώς και τη σχετική Υπουργική Απόφαση για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων απο τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη στον κ. Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας, κάθε φορά.
 
Δηλαδή μπορεί η Διοίκηση να μεταβάλει την υπηρεσία, όπως παράδειγμα αντί απόγευμα να γίνει βράδυ ή αντί υπηρεσία περιπολικού να είστε αξιωματικός υπηρεσίας, άλλα ημερήσια ανάπαυση - ρεπό δεν μπορεί να ανακαλέσει κανένας αξιωματικός διοικητής και γενικότερα κανένας αξιωματικός οποιονδήποτε βαθμό και θέση και εαν αυτός κατέχει.

Αυτό γίνεται διότι το ρεπό είναι μια εργασιακή θέση που δεν μπορεί εύκολα να μεταβληθεί για τον εργαζόμενο Αστυνομικό, είναι απαραίτητη η χορήγηση του ρεπό για τη σωματική και ψυχοπνευματική ξεκούραση και γι' αυτό ακριβώς η νομοθεσία καθοριζει ως απαραίτητο όρο ότι μόνο με Απόφαση της ηγεσίας μπορεί να ανακληθεί.

Εάν παρόλα αυτά, δυστυχώς, ορισμένοι παραβιάζουν τη νομοθεσία και προβαίνουν σε αυθαίρετη ανάκληση ημερήσιας ανάπαυσης ενώ δεν έχουν βέβαια αυτήν την αρμόδιοτητα, τότε μπορείτε να ενημερώσετε προφορικά αρχικά (σύμφωνα με το άρθρο 2 του π.δ. 120/08 για την έννοια της πειθαρχίας) για την παράτυπη διαταγή, αφού πρόκειται για καταφανώς αυθαίρετη πράξη και μετά μπορειτε να υποβάλλετε αναφορά παραπόνων, σύμφωνα με τα άρθρα 45 και 46 του π.δ. 141/91, καθώς και να ενημερώσετε την οικεία Αστυνομική συνδικαλιστική οργάνωση που ανήκετε.

Νομικά, η Διοίκηση και ο συγκεκριμένος Προϊστάμενος που ανακαλεί νόμιμα χορηγούμενο ρεπό διαπράττει αρχικά μεν πειθαρχικό παράπτωμα όπως ορίζεται στο πειθαρχικό δίκαιο του π.δ. 120/08, αλλά εάν αποδειχτεί ότι το έκανε με δόλο και σκόπιμα καίτοι γνώριζε ως όφειλε να γνωρίζει ως αξιωματικός ότι απαιτείται υποχρεωτικα -χωρίς να υπάρχει καμιά εξαιρέση- Απόφαση του κ. Αρχηγού γι' αυτήν την ενέργειά του, τότε ενδεχομένως έχουμε και παράβαση καθήκοντος του άρθρου 259 του Ποινικού Κώδικα. Κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει το θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας και τη εργασιακή νομοθεσία σε βάρος των συναδέλφων και είναι υποχρεωτική η τήρηση των νόμων και των κανονισμών για όλους μας.
 
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ,
Αστυνόμος Β' -
Συνδικαλιστής Ελληνικής Αστυνομίας

 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis