Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
l_pixabay
20:44 | 07/05/2024

Το ανέβασμα της σκάλας συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ESC Preventive Cardiology 2024, ένα επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC).

"Αν βρίσκεσαι σε δίλημμα, να ανεβείς από τις σκάλες ή με το ασανσέρ, πήγαινε από τις σκάλες, καθώς θα ενισχύσει την υγεία της καρδιάς σου, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Sophie Paddock από το University of East Anglia and Norfolk and Norwich University Hospital Foundation Trust, Norwich. "Ακόμη και σύντομες "εκρήξεις" δραστηριότητας έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία και το ανέβασμα της σκάλας πρέπει να είναι ένας εφικτός στόχος που μπορεις να προσθέσεις στην καθημερινότητά σου".

Διαβάστε επίσης

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό μέσω δραστηριοτήτων όπως η άσκηση. Ωστόσο, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ενήλικες παγκοσμίως δεν πληρούν τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Το ανέβασμα της σκάλας είναι μια πρακτική και εύκολα προσβάσιμη μορφή σωματικής δραστηριότητας που συχνά παραβλέπεται.

 

Τα ευρήματα της μελέτης

Αυτή η μελέτη διερεύνησε εάν το ανέβασμα σκάλας, ως μορφή σωματικής δραστηριότητας, θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και πρόωρης θνησιμότητας.

Οι συγγραφείς συγκέντρωσαν τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία για το θέμα και διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση. Οι μελέτες συμπεριλήφθηκαν ανεξάρτητα από τον αριθμό των σκαλοπατιών και την ταχύτητα ανεβάσματος. Υπήρχαν εννέα μελέτες με 480.479 συμμετέχοντες στην τελική ανάλυση. Ο πληθυσμός στη μελέτη περιελάμβανε τόσο υγιείς συμμετέχοντες όσο και εκείνους με προηγούμενο ιστορικό καρδιακής προσβολής ή περιφερικής αρτηριακής νόσου. Οι ηλικίες κυμαίνονταν από 35 έως 84 ετών και το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Το ανέβασμα σκάλας συσχετίστηκε:

  • με 24% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία 
  • 39% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο
  • με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό.

Ο Δρ Paddock είπε: "Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, θα ενθαρρύναμε τους ανθρώπους να ενσωματώσουν το ανέβασμα της σκάλας στην καθημερινή τους ζωή. Η μελέτη μας πρότεινε ότι όσο περισσότερες σκάλες ανεβαίνουν, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη. Έτσι, είτε στη δουλειά, στο σπίτι ή αλλού, πήγαινε από τις σκάλες."

Πηγή:  shape.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis