Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Θα μπορούμε να οδηγούμε μετά τα 60; -Τι αλλάζει στα διπλώματα
16:59 | 15/10/2023

Ριζικές αλλαγές στην ισχύ των αδειών οδήγησης φέρνουν οι προτάσεις της ΕΕ, οι οποίες έχουν αποδοκιμαστεί από ορισμένα κράτη-μέλη.

Υποχρεωμένοι να ανανεώνουν την άδεια οδήγησής τους ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα είναι οι ηλικιωμένοι οδηγοί στη χώρα μας, με φόντο τη διασφάλιση ότι συνεχίζουν να έχουν τις απαραίτητες οδηγικές ικανότητες.

Διαβάστε επίσης

Ειδικότερα, για όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος, η ανανέωση της άδειας οδήγησης είναι υποχρεωτική ανά τριετία, απαιτώντας εξέταση από οφθαλμίατρο και παθολόγο, ενώ με τη συμπλήρωση του 80ού έτους η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά διετία. Για την τελευταία κατηγορία εκτός από την εξέταση από παθολόγο και οφθαλμίατρο, απαιτείται και ιατρικός έλεγχος από ωτορινολαρυγγολόγο & νευρολόγο ή ψυχίατρο.

άδεια οδήγησης

Σε αντίθεση, ωστόσο, με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, σε πολλές χώρες της ΕΕ, το δίπλωμα οδήγησης δεν έχει ημερομηνία λήξης και έτσι οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν χρειάζεται να το ανανεώσουν.

Με γνώμονα, όμως, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στους δρόμους της, η Κομισιόν, την 1η Μαρτίου του 2023, πρότεινε ριζικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης ανανέωσης ανά πενταετία (ή και λιγότερο) των αδειών οδήγησης όσων έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος ηλικίας.

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν, οι 70 και άνω οδηγοί θα πρέπει να περνούν από ιατρικά τεστ και να λαμβάνουν μέρος σε μαθήματα οδήγησης ώστε να «φρεσκάρουν» τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

Η ακόμα πιο ριζοσπαστική πρόταση της Karima Delli

Λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση των προτάσεων της Κομισιόν, η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (υπάγεται στο Ευρωκοινοβούλιο), με επικεφαλής την Γαλλίδα Karima Delli, δημοσίευσε ένα κείμενο με προτεινόμενες τροπολογίες.

Karima delli

Όπως αναγράφεται στο κείμενο, όσοι έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας θα πρέπει να ανανεώνουν την άδεια οδήγησης ανά 7 έτη (ή και λιγότερα), ενώ μόλις συμπληρώσουν το 70ο έτος η ανανέωση θα πρέπει να γίνεται ανά πέντε έτη (ή και λιγότερα).

Αναφορικά με τους οδηγούς ηλικίας 80 ετών και άνω, το δίπλωμα σύμφωνα με την Karima Delli, θα πρέπει να ανανεώνεται ανά 2 έτη (σ.σ. όπως ισχύει και στη χώρα μας).

Σε καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, για την ανανέωση διπλώματος θα απαιτούνται είτε ιατρικές εξετάσεις είτε άλλα ειδικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της επανεκπαίδευσης.

Αντιδράσεις για τις προτάσεις της ΕΕ

Μολονότι τόσο οι προτάσεις της Κομισιόν όσο και της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού έχουν ως στόχο να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια, αμφότερες έχουν δεχθεί έντονη κριτική από χώρες που δεν εφαρμόζουν το μέτρο της υποχρεωτικής ανανέωσης της άδειας οδήγησης.

Εκ των βασικών πολέμιων των προτάσεων είναι η Γερμανία και η Αυστρία, οι οποίες κάνουν λόγο για «μεροληπτικές» προτάσεις εις βάρος των ηλικιωμένων οδηγών.

«Είμαστε πολύ επικριτικοί με την πρόταση να γίνουν υποχρεωτικές οι εξετάσεις υγείας από την ηλικία των 70 ετών», είχε αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών, Volker Wissing, σε δημοσιογράφους πριν τη συνάντηση των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ την Πέμπτη 1η Ιουνίου.

www.carandmotor.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis