Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
τροχονομοι
18:19 | 31/07/2025

Η  Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιτωλίας καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη διαταγή με αριθμό πρωτ. 6274/25/1617866 (29/07/2025) του Διευθυντή της Δ.Α. Αιτωλίας, με την οποία ζητείται ονομαστική αναφορά για κάθε αστυνομικό της Τροχαίας και ο αριθμός των κλήσεων που έχει βεβαιώσει.

Είναι ακατανόητο γιατί η διαταγή αυτή αφορά αποκλειστικά τις Υπηρεσίες Τροχαίας, στοχοποιώντας τους συναδέλφους μας με ονομαστικές αναφορές, την ώρα που η τροχονομική αστυνόμευση αποτελεί καθήκον όλων των υπηρεσιών. Η επιλογή αυτή είναι “φωτογραφική” και αδικεί κατάφωρα το προσωπικό που υπηρετεί στα τμήματα Τροχαίας.

Διαβάστε επίσης

Τέτοιες διαταγές μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω! Είναι αδιανόητο, στον 21ο αιώνα, ο Έλληνας αστυνομικός να αντιμετωπίζεται ως «κυνηγός κλήσεων», λες και η αποστολή του εξαντλείται στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα του έργου του. Η Τροχαία δεν είναι «μηχανή παραγωγής αριθμών», αλλά υπηρεσία που καθημερινά

δίνει μάχη για την οδική ασφάλεια, την πρόληψη ατυχημάτων και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η εν λόγω διαταγή είναι άδικη και άτοπη διότι:

Δεν μπορεί να αποτυπώσει σωστά την πραγματική δραστηριότητα, καθώς στις υπηρεσίες Τροχαίας οι συνάδερφοι εκτελούν και καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας, οι οποίοι, βάσει του Π.Δ. 260/1995 άρθρο 9 παρ. η , δεν επιτρέπεται απομακρύνονται από τα αστυνομικά καταστήματα επομένως και να βγαίνουν σε περιπολία και να βεβαιώνουν κλήσεις.

Σε μονομελή πληρώματα η βεβαίωση κλήσεων είναι πρακτικά αδύνατη, καθώς ο δεύτερος αστυνομικός είναι απαραίτητος τόσο για την ασφάλεια όσο και για τη νομιμότητα της διαδικασίας. Επί το πλείστον, οι περιπολίες της Τροχαίας αποτελούνται από έναν μόνο αστυνομικό, ενώ πολλές φορές καλούνται να συνδράμουν και τις περιπολίες των Α.Τ., γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων τους

• Η αποτίμηση του έργου με "ποσοτικά κριτήρια" προσβάλλει το κύρος και την αξιοπρέπεια του προσωπικού και δεν συνάδει με τον πραγματικό σκοπό της αστυνομικής δράσης.

Η Ένωσή μας δηλώνει κατηγορηματικά ότι τέτοιες πρακτικές μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω και δεν θα επιτρέψουμε να στοχοποιούνται οι συνάδελφοί μας με ανούσιους “δείκτες απόδοσης”, την ώρα που εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες, με υποστελέχωση και ελλείψεις.

Είναι ντροπή να στοχοποιούνται οι αστυνομικοί με τέτοιες πρακτικές, τη στιγμή που υπηρετούν με αυταπάρνηση, σε υποστελεχωμένες Υπηρεσίες και χωρίς τα απαραίτητα μέσα. Αντί να ενισχυθεί η Τροχαία με προσωπικό και υποδομές, προτιμάται η πίεση και η δημιουργία κλίματος φόβου, που μόνο αγανάκτηση προκαλεί.

Επιπλέον, η ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι επιχείρηση με “ποσοτικούς στόχους”, αλλά οργανισμός δημόσιας ασφάλειας και προστασίας των πολιτών. Η απόδοση των αστυνομικών δεν μπορεί – και δεν πρέπει – να αξιολογείται με κριτήρια τύπου “πόσες κλήσεις βεβαιώθηκαν”, γιατί τέτοιες πρακτικές δεν έχουν καμία νομική βάση και

καταπατούν τον πυρήνα της αστυνομικής αποστολής.

Η Ένωσή μας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της προς τη συγκεκριμένη διαταγή, η οποία υιοθετεί μια λογική στοχοποίησης μέσω ποσοτικών δεικτών και ονομαστικών καταγραφών, πλήρως ξένη προς το πραγματικό νόημα και την αποστολή του αστυνομικού έργου.

Τέτοιες πρακτικές προσβάλλουν την επαγγελματική αξιοπρέπεια των συναδέλφων μας και δεν έχουν καμία θέση σε μια σύγχρονη Αστυνομία που οφείλει να στηρίζει και να που σέβεται το προσωπικό της και όχι να το απαξιώνει μετατρέποντας το σε αριθμούς.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ. Δ.Α.Αιτωλιας

-Ο-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ποτσίκας Πέτρος

-Ο-

Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παπασάβας Αδαμ

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis