Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
μισθοφοροι
13:39 | 03/07/2023

Τα πρόσφατα σχόλια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για πληρωμές στην οργάνωση Wagner είναι «σαν άμεση απόδειξη» ότι οι μισθοφόροι της είναι παράνομος βραχίονας του ρωσικού στρατού στον πόλεμο, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας στο Reuters.

Ο Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Wagner και ο ιδρυτής της Γεβγκένι Πριγκόζιν έλαβε σχεδόν 2 δισεκ. δολάρια από τη Ρωσία την περασμένη χρονιά.

Διαβάστε επίσης

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντρίι Κόστιν έκανε τα σχόλια αυτά από τη Χάγη όπου βρίσκεται για τα σημερινά εγκαίνια του Διεθνούς Κέντρου για την Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης.

Ο Κόστιν δήλωσε ότι το γραφείο του ταυτοποίησε τον Πριγκόζιν ως ύποπτο κατά τις έρευνες που έγιναν αυτή τη χρονιά και ότι οι μαχητές της Wagner είναι υπεύθυνοι για ορισμένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου ύστερα από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου του 2022.

Ενώ η Ρωσία επιχειρεί να διακρίνει μεταξύ των δυνάμεων της Wagner και του στρατού της, τα σχόλια του Πούτιν την περασμένη εβδομάδα για τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τη Wagner είναι «σαν άμεση απόδειξη ότι δεν είναι απλά ντε φάκτο, αλλά πιθανώς παρανόμως τμήμα του ρωσικού στρατού». Η χρήση μισθοφόρων από κράτη σε ένοπλες συγκρούσεις απαγορεύεται από τις Συμβάσεις της Γενεύης.

Μεταξύ των 93.000 και πλέον περιστατικών πιθανών εγκληματών πολέμου τα οποία ερευνά το γραφείο του Κόστιν περιλαμβάνονται πολλές κτηνωδίες τις οποίες διέπραξαν οι δυνάμεις της Wagner, δήλωσε ο Κόστιν.

Είναι «μεταξύ των πλέον σοβαρών εγκλημάτων σε βάρος των πολιτών μας και των αιχμαλώτων πολέμου», δήλωσε ο Κόστιν.

Η οργάνωση Wagner αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και την ειρήνη και την ασφάλεια σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών κρατών στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Μέση Ανατολή, δήλωσε.

Ο Κόστιν έκανε έκκληση στους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, να χαρακτηρίσουν τη Wagner τρομοκρατική οργάνωση προκειμένου να μπορούν να ασκηθούν διώξεις σε βάρος της και να ‘παγώσουν’ τα περιουσιακά της στοιχεία.

«Ο Πριγκόζιν είναι ήδη ύποπτος σε ποινικές διαδικασίες στην Ουκρανία αλλά το βασικό είναι να σταματήσει η δραστηριότητα τέτοιων οργανώσεων», δήλωσε.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis