Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ_ΙΝΤΙΜΕ
14:58 | 09/12/2023

Τα φιάσκο με τη δράση της ΕΛ-ΑΣ δεν έχουν τέλος!!!

1. Είχαμε τονίσει πολλές φορές τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΛ-ΑΣ στην οργάνωση και λειτουργία της (βλ. ιδίως άρθρο της 5-9-23 μετά την δολοφονική επίθεση σε βάρος του φιλάθλου στη Νέα Φιλαδέλφεια με τίτλο: «Γιατί μοιάζει …ακέφαλη η ΕΛ-ΑΣ;»). Τότε είχαμε αναρωτηθεί: «Η επόμενη κρίση θα έρθει σύντομα; Οι δομές και τα πρόσωπα που τις εκφράζουν θα ανταποκριθούν στη δοκιμασία; Μήπως θα έχουμε ένα νέο φιάσκο και μια νέα κρίση Ηγεσίας; Οψόμεθα!».

2. Δυστυχώς η επιβεβαίωση ήρθε σύντομα. Οι δομικές αδυναμίες, η έλλειψη ευθιξίας και η ανεπάρκεια της Ηγεσίας της ΕΛ-ΑΣ αναδείχθηκαν και στην περίπτωση της δολοφονικής επίθεσης κατά του αστυνομικού έξω από το γήπεδο στου Ρέντη. Οι εξαγγελίες για αποδέσμευση της δύναμης από τη φύλαξη VIP, η αξιοκρατία στις κρίσεις-προαγωγές, η μη «αποπομπή» των ικανών αξιωματικών, ο παραγκωνισμός αυτών, η τοποθέτηση των κατάλληλων αξιωματικών στα κρίσιμα πόστα και η εμφανής-ορατή αστυνόμευση εξακολουθούν να αποτελούν κύρια ζητούμενα.

3. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πολιτική ηγεσία αναλίσκεται σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής προπαγάνδας και η αστυνομική ηγεσία διατάζει απλώς μια ακόμη διοικητική έρευνα σε μια λογική αμυντική και τιμωρητική. Δεν ενδιαφέρονται για την εξάλειψη των γενεσιουργών, του προβλήματος, λόγων, αφού δεν έχουν νοοτροπία προληπτική και δημιουργική. Δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους και δεν αξιοποιούν τις εμπειρίες. Δεν ενθαρρύνουν το προσωπικό να παίρνει πρωτοβουλίες, δεν γίνονται ασκήσεις και έλεγχοι επιχειρησιακής ετοιμότητας, δεν αξιοποιούνται οι περιοδικές αξιολογήσεις των Υπηρεσιών και των δράσεων, δεν τις συγκρίνουν με τα διεθνή πρότυπα και δεν διαχέουν τις άριστες στρατηγικές, τακτικές και πρακτικές.

4.Τελικά το κύριο ζητούμενο είναι: Λειτουργεί η αστυνομία με αμιγώς επαγγελματικές αξίες και λογικές ή υπεισέρχονται στη δράση της πολιτικά, κομματικά ή άλλα κριτήρια;

*Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.
Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis