Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
αστυνομικοι
14:19 | 10/01/2023

Η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ανάπτυξη είναι το διακύβευμα και το στοίχημα των επερχόμενων εκλογών, τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξη που παραχώρησε, χθες το βράδυ, στον τηλεοπτικό σταθμό Action24.

«Δεν είναι ώρα για πειράματα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, προσθέτοντας πως ο ελληνικός λαός μπορεί εύκολα να συγκρίνει την 4ετία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίστηκε από λαϊκισμό, ψέμα και αντεθνικές δηλώσεις όπως ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα, με την 4ετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που έδωσε στη χώρα πνοή ασφάλειας, ανάπτυξης και εθνικής στρατηγικής.

Διαβάστε επίσης

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέλυσε την στρατηγική ενίσχυσης της ασφάλειας στις γειτονιές που υλοποιείται σταθερά με απελευθέρωση αστυνομικών από γραφειοκρατικά πάρεργα, αλλά και την τοποθέτηση νέων αστυνομικών στο λεκανοπέδιο. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,  οι περιπολίες στην Αττική θα ενισχυθούν από τις 20 Ιανουαρίου με την τοποθέτηση επιπλέον 600 ειδικών φρουρών.

Αναφορικά με την ανέγερση 35 επιπλέον χιλιομέτρων φράκτη στα σύνορα της χώρας και της Ε.Ε. με την Τουρκία, στον Έβρο, ο Υπουργός επισήμανε πως η υλοποίηση του διαγωνισμού προχωράει μέσα στις επόμενες ημέρες με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ περιέγραψε την καθημερινή μάχη που δίνει η Ελληνική Αστυνομία για την αποτροπή εισόδου στη χώρα παράνομων μεταναστών.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

«Ενισχύουμε την παρουσία των αστυνομικών στις γειτονιές και στους δρόμους της Αττικής με 600 νέους ειδικούς φρουρούς»

Πιστεύω ότι στις μέρες μας έχει υπάρχει μία πολύ σκληρή μάχη από την πλευρά του Υπουργείου και της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και όλης της κοινωνίας θα έλεγα ενάντια στην εγκληματικότητα. Η κεντρική ιδέα που έχουμε και υπηρετούμε είναι να έχουμε όσο γίνεται περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους και στις γειτονιές. Η παρουσία των αστυνομικών στις γειτονιές, δρα αποτρεπτικά για οποιονδήποτε θέλει να κάνει ένα έγκλημα σε βάρος των πολιτών.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο λεκανοπέδιο της Αττικής οι στατιστικές δείχνουν ότι συγκεντρώνεται το 70% της εγκληματικότητας που υπάρχει σε όλη την χώρα.. Δυστυχώς έχουμε μόνο το 30% της δύναμης της Αστυνομίας εδώ και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε αυτή τη δύναμη. Στις 20 Ιανουαρίου θα παρουσιαστούν σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα του Λεκανοπεδίου Αττικής 600 νέοι Ειδικοί Φρουροί, οι οποίοι ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους με αποστολή κυρίως να περιπολούν στους δρόμους και τις γειτονιές. Η παρουσία τους να δρα αποτρεπτικά. Το θέλουν οι πολίτες, το θέλει η κοινωνία και όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία υπάρχουν και πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

«Απελευθερώσαμε την Αστυνομία από γραφειοκρατικά πάρεργα για να ενδυναμωθεί η παρουσία της στις γειτονιές»

Δεν υπάρχει λόγος να είναι μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός Αστυνομικού Τμήματος, άλλωστε κάνουμε ότι καλύτερο και περισσότερο γίνεται για να απελευθερώσουμε την Ελληνική Αστυνομία από πάρεργα με τα οποία ασχολείτο. Ένα από αυτά έχει καταργηθεί εδώ και ένα χρόνο, το γνήσιο της υπογραφής, θυμάστε που πηγαίναμε κάποτε στα Αστυνομικά Τμήματα γι’ αυτόν το σκοπό, αυτό έχει τελειώσει εδώ και ένα χρόνο. Πλέον γίνεται ηλεκτρονικά, αν κάποιος επιμένει δια ζώσης πρέπει να πάει στα ΚΕΠ των δήμων, και επίκειται τις επόμενες εβδομάδες, είναι θέμα πλέον μόνο του Υπουργείου Δικαιοσύνης γιατί το έχουμε νομοθετήσει και από την πλευρά μας έχουμε ολοκληρώσει ότι έπρεπε να κάνουμε, μπαίνει τέλος στο να μεταφέρουν οι Αστυνομικοί τα δικόγραφα προς τους πολίτες. Πρόκειται για ένα πάρεργο άνω των 40 ετών με το οποίο ασχολείται η Αστυνομία, και μόλις τεθεί σε εφαρμογή αυτός ο νόμος απελευθερώνονται άλλοι 1500 Αστυνομικοί. Πρόκειται για τεράστια υπόθεση η οποία επιμένω πρέπει να ολοκληρωθεί, εκκρεμούν κάποια πράγματα από την πλευρά της δικαιοσύνης και πιστεύω ότι θα συμβούν για να ενδυναμωθεί αυτή η παρουσία έξω στους δρόμους όπως πολύ σωστά το εντοπίσατε.

«Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν πως το 2022 ήταν η χρονιά με τις λιγότερες δολοφονίες και τις περισσότερες εξιχνιάσεις των 12 τελευταίων ετών»

Πριν από 7 ημέρες το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία για το ποιά ήταν η εικόνα της εγκληματικότητας όλο το 2022. Αυτά τα στοιχεία δόθηκαν στην δημοσιότητα και δεν υπήρξε ούτε μία ανακοίνωση κανενός κόμματος την Αντιπολίτευσης, ούτε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που να σχολιάσει αυτά τα δεδομένα. Τι έλεγαν αυτά τα δεδομένα για να μην απλώσω όλους τους αριθμούς; 1) το 2022 είναι η χρονιά με τις λιγότερες δολοφονίες τα τελευταία 12 χρόνια. 2) Είναι η χρονιά με το μεγαλύτερο ποσοστό εξιχνιάσεων αυτών των εγκλημάτων σε ποσοστό 90% που είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας. 3) Οι ληστείες, οι διαρρήξεις, οι κλοπές και οι κλοπές αυτοκινήτων, δηλαδή η χαμηλή και μεσαία εγκληματικότητα  η οποία αφορά το μέσο ελληνικό σπίτι ως κίνδυνο, είναι 25% λιγότερη από την περίοδο 2015 – 2019. Η σύγκριση με την περίοδο 2015 – 2019 δεν γίνεται για πολιτικούς λόγους αλλά γιατί το 2020 – 2021 είναι δύο χρονιές που είχαμε την καραντίνα, αυτός είναι ο λόγος που δεν συγκρίνουμε με εκείνη την περίοδο αλλά πηγαίνουμε στην εποχή που δεν υπήρχε η καραντίνα, που υπήρχε η πανδημία του κορωνοϊού.

25% μικρότερη εγκληματικότητα θεωρώ ότι είναι μια σημαντική επιτυχία η οποία αφορά την δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας. Όμως δεν επαναπαυόμαστε, αλλά οργανώνουμε τις δυνάμεις μας, επιταχύνουμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, ενισχύουμε την παρουσία της Αστυνομίας, ώστε αυτά τα αποτελέσματα να γίνουν ακόμα καλύτερα και ο πολίτης να νιώθει πολύ περισσότερο ασφαλής. Γιατί πράγματι υπάρχουν συμβάντα. Υπάρχουν γεγονότα όπως το συγκεκριμένο που αναφέρατε στην Νέα Σμύρνη,  το οποίο είναι σοκαριστικό, γιατί μία δολοφονία που γίνεται σε μια πλατεία που έχει εκατοντάδες κόσμο και σε μια καφετέρια και ευτυχώς δεν υπήρξε και άλλο θύμα πέραν ανθρώπων που είναι προφανές ότι ανήκουν στο οργανωμένο έγκλημα, ασφαλώς συνιστά ένα πρόβλημα. Πως αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα όμως; Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την ισχυρή και οργανωμένη παρουσία της κοινωνίας.

«Ενισχύεται ακόμη περισσότερο και το Α.Τ. Νέας Σμύρνης»

Έγινε μια αναφορά στη Νέα Σμύρνη, ξέρετε είναι μια γειτονιά που την ξέρω πολύ καλά, επειδή έχω εργαστεί εκεί 20 χρόνια, το γραφείο μου απείχε μερικές εκατοντάδες μέτρα από την πλατεία και έχω κάτσει στην πλατεία εκατοντάδες φορές. Γνωρίζω τους ανθρώπους, γνωρίζω τα μαγαζιά και μοιράστηκα κατευθείαν τα συναισθήματα των ανθρώπων, είχα άμεση επικοινωνία όταν συνέβησαν όλα αυτά. Αυτός είναι και ο λόγος μετά το γνωστό περιστατικό που είχε συμβεί πριν δύο χρόνια στην Νέα Σμύρνη, θυμάστε ένα αρνητικό περιστατικό που αφορά την συμπεριφορά δύο αστυνομικών και εν συνεχεία οδήγησε, παραλίγο να χαθεί ζωή αστυνομικού όπως θυμάστε. Είχα παρέμβει προσωπικά όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ενισχύοντας το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Σμύρνης και ζητώντας από τους αστυνομικούς να είναι παρόντες και να εμφανίζονται εκεί με τις περιπολίες τους. Και επειδή αυτό δεν έχει τηρηθεί στον βαθμό που πρέπει, θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο και το συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα και το κυριότερο θα επιμείνουμε στην λογική της παρουσίας στις γειτονιές και τους δρόμους για να αντιμετωπίσουν με την παρουσία τους αυτήν την εγκληματικότητα.

«Οι Τούρκοι ακόμη και την περίοδο των Χριστουγέννων μας έστελναν 200 και 300 ανθρώπους κάθε βράδυ στα σύνορα του Έβρου»

Δυστυχώς οι γείτονες μας οι Τούρκοι συνεχίζουν και εργαλειοποιούν με τον πιο δραστικό τρόπο δυστυχισμένους ανθρώπους, τους παράνομους μετανάστες, τους εκμεταλλεύονται, μας στους στέλνουν, καθημερινά στον Έβρο. Ακόμα και τώρα, τις γιορτινές ημέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, μας έστελναν 200 και 300 ανθρώπους κάθε βράδυ. Έχουν γίνει συλλήψεις μόνο μέσα στον Ιανουάριο, δεκάδων διακινητών, μόνο μέσα στην 1η εβδομάδα. Άρα μιλάμε για ένα πρόβλημα που δεν υπήρξε και τελείωσε, αλλά δυστυχώς είναι εδώ, είναι μια καθημερινή ασύμμετρη απειλή για την χώρα με την οποία αναμετράται κάθε βράδυ η Ελληνική Αστυνομία εκεί πάνω.

Το 2020 οι άνθρωποι που δοκίμασαν όλο τον χρόνο συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου διαστήματος να περάσουν τα σύνορα ήταν 160.000. Το 2022 που έκλεισε ήταν 260.000. Άρα μιλάμε για την μεγαλύτερη   αύξηση, για το μεγαλύτερο αριθμό που έχει προσπαθήσει να περάσει παράνομα τα σύνορα της χώρας και η εμπειρία που υπάρχει, είναι ότι στα σημεία που έχει κατασκευαστεί ο φράχτης τα οποία μέχρι σήμερα είναι 37,5 χιλιόμετρα  από εκεί δεν δοκιμάζει πλέον κανείς. Αυτός είναι ένας λόγος που η Αστυνομία και ο στρατός εισηγήθηκαν και προτάθηκε και αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ να υπάρξει κάλυψη του συνόλου του συνοριακού μέρους του ποταμού Έβρου.

«Τις επόμενες ημέρες προχωράει η υλοποίηση του διαγωνισμού για την ανέγερση φράκτη 35 χιλιομέτρων»

Αυτό στο σύνολο που μπορεί να κατασκευαστεί τεχνικά, είναι γύρω στα 140 χιλιόμετρα. Στις επόμενες ημέρες προχωράμε στην υλοποίηση του διαγωνισμού με τα πρώτα 100 εκατομμύρια για 35 χιλιόμετρα στο κεντρικό σημείο, άλλον έναν σε σχέση με αυτό που υπάρχει. Είναι κρίσιμο το κεντρικό μέρος του ποταμού Έβρου, είναι στους δήμους Σουφλίου και Διδυμοτείχου, διότι πίσω από αυτό το σημείο υπάρχει μια τεράστια δασώδης έκταση, συνεπώς αν κάποιος περάσει από εκεί τα πράγματα μετά γίνονται πολύ δύσκολα. Υπάρχουν ήδη κάμερες, υπάρχει ήδη ένα ολοκληρωμένο, ψηφιοποιημένο σύστημα παρακολούθησης συνόρων το οποίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια στα σύνορα μας.

Εμείς θέλουμε να γίνει ο φράκτης όσο γίνεται πιο γρήγορα. Είπα ότι τα πρώτα 35 χιλιόμετρα γίνονται με εθνικούς πόρους, αυτά τα 100 εκατομμύρια ευρώ είναι με εθνικούς πόρους που άφησαν από το Υπουργείο Οικονομικών. Διεκδικούμε πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι τα σύνορα αυτά δεν είναι μόνο ελληνικά σύνορα με την Τουρκία, είναι σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία και όλοι στην Ευρώπη πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι εάν η Ελλάδα δεν φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα της από τους παράνομους μετανάστες το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο στην Ελλάδα, το πρόβλημα θα είναι σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εξακολουθούν και υπάρχουν ενστάσεις αλλά όλο αυτό είναι μια διαδικασία η οποία εξελίσσεται καθώς όσο περνάει ο καιρός τόσο το πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης χτυπάει τις πόρτες ολόκληρης της Ευρώπης και ιδιαίτερα της βόρειας Ευρώπης η οποία έχει και βαρύνοντα ρόλο στις αποφάσεις.

«Οι επόμενες εκλογές είναι σημαντικές καθώς δεν είναι ώρα για πειράματα»

Οι εκλογές είναι μια ενιαία διαδικασία απλά υπάρχει συζήτηση της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης γιατί η λογική λέει ότι στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση δεν θα προκύψει κυβέρνηση.

Η απόφαση των επόμενων εκλογών είναι πολύ καθοριστικής σημασίας, δεν είναι ώρα ούτε για πειράματα ούτε για επιπόλαιες συμπεριφορές. Θα έλεγα ότι υπάρχει η δυνατότητα μιας λογικής αξιολόγησης. Από το ’15 μέχρι το ’19 είχε κυβερνήσει τη χώρα ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, από το ’19 μέχρι το ’23 κυβερνά τη χώρα η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρέπει να γίνει η σύγκριση. Η σύγκριση στην δική μου αντίληψη δείχνει ότι η 4ετία ΣΥΡΙΖΑ είναι μια περίοδος στην οποία επικρατεί ο λαϊκισμός, η δημαγωγία, το ψέμα γιατί με άλλα αιτήματα και με άλλες διακηρύξεις εξελέγη στην κυβέρνηση και άλλη πολιτική υλοποίησε. Ήταν μια περίοδος αποτυχίας σε εθνικό επίπεδο, με χαρακτηριστικές  δηλώσεις πως στην θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα, με σκηνές της Μόριας, της Ειδομένης και του Ελληνικού.

Η άλλη πλευρά είναι η περίοδος της Νέας Δημοκρατίας, που παρά τις πολύ μεγάλες δοκιμασίες που έχει περάσει η χώρα και η ελληνική κοινωνία, δοκιμασίες οι οποίες οφείλονται σε διεθνείς κρίσεις, στην πανδημία του κορωνοϊού, στην ενεργειακή κρίση η οποία είναι συνέπεια κυρίως του πολέμου στην Ουκρανία, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της βαθιάς οικονομικής κρίσης που έχει φέρει αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά η ελληνική κοινωνία είναι όρθια, η ανεργία έχει μειωθεί 6 μονάδες αυτά τα 4 χρόνια, αυτό είναι αναντίρρητο γεγονός. Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται δύο φορές. Η οικονομία έχει στηριχτεί με 50 δισεκατομμύρια ευρώ, το ίδιο και οι επιχειρήσεις για να προχωρήσουμε μπροστά. Οι Έλληνες πιστεύω ότι θέλουν σταθερότητα και σιγουριά για το μέλλον.

Το κεντρικό μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι οι πρώτες εκλογές είναι εξαιρετικά καθοριστικές. Οι πρώτες κάλπες, η πρώτη εκλογική αναμέτρηση είναι εξίσου σπουδαία και κρίσιμη με την δεύτερη γιατί θα καθορίσει παραμέτρους που θα οδηγήσουν και στις δεύτερες εκλογές.

Θεωρώ ότι είναι θέμα τιμής για την ελληνική κοινωνία έχοντας βγάλει όλα τα απαραίτητα διδάγματα, να μην επιτρέψει να ξαναμπεί η ακροδεξιά στο ελληνικό κοινοβούλιο και μάλιστα μια ακροδεξιά η οποία εκφράζεται από ανθρώπους που βρίσκονται στην φυλακή καταδικασμένοι ως στελέχη μιας εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας οι Έλληνες θα δείξουν την πολιτική ωριμότητα που χρειάζεται. Πιστεύω ότι στο σύνολο της χώρας τα κριτήρια με τα οποία οι πολίτες επιλέγουν ποιο κόμμα θα ψηφίσουν είναι συνολικά. Ασφαλώς σε κάθε πολίτη βαραίνουν κάποια πράγματα. Θεωρώ ότι η βασική ατζέντα στην ελληνική κοινωνία είναι η οικονομία και η ασφάλεια. Η οικονομία ως μια υπόθεση που αφορά την καθημερινή ζωή, το επίπεδο ζωής τα εισοδήματα αλλά και τις συνολικές πολιτικές της οικονομίας, της απασχόλησης και της δυνατότητας να πάμε καλύτερα.

Υπάρχει ακρίβεια, αλλά μαζί με την ακρίβεια υπάρχει και μια οργανωμένη μάχη ενάντια στην ακρίβεια η οποία εκδηλώνεται με σοβαρές πρωτοβουλίες και πιστεύω, επαναλαμβάνω ότι όλοι οι Έλληνες ξέρουν ότι ούτε αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με γενικόλογες διακηρύξεις ούτε με ένα νόμο και ένα άρθρο όπως στο παρελθόν θα σκίζονταν τα μνημόνια, μπορεί κανείς να σκίζει την ακρίβεια.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis