Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
17:39 | 30/09/2023

Σημεία Συνέντευξης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό, «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά

Για τις νέες ταυτότητες

Διαβάστε επίσης

Την πρώτη εβδομάδα είχαμε γύρω στις 13.500 -14.000 προσελεύσεις για έκδοση νέας ταυτότητας, μέσω της πλατφόρμας κυρίως id.gov.gr, αλλά και με έκτακτα ραντεβού που εξυπηρετούν τα Αστυνομικά Τμήματα. Έχουμε 367 σημεία, με περίπου 460 θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα. Ξεκινήσαμε να έχουμε περίπου 50.000 ραντεβού την εβδομάδα και ήταν επιλογή αυτό. Η πλατφόρμα ήταν ανοιχτή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία πληρότητα στα ραντεβού της τάξεως του 60%-61%, δηλαδή, σε περίπου 99.000 διαθέσιμα ραντεβού, έχουν κλειστεί τα 62.000-63.000.

Συμβαίνει αυτό που είναι φυσιολογικό: υπάρχουν περίπου 30.000 κενά ραντεβού σε διάφορα σημεία της Ελλάδος, όμως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στα Αστυνομικά Τμήματα στις πρωτεύουσες των νομών τα ραντεβού αυτά έχουν εξαντληθεί. Έσπευσε ο κόσμος γρήγορα.

Κάνουμε δύο πράγματα: πρώτον, ανοίγουμε την πλατφόρμα για ραντεβού μέχρι και 31/12, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, άρα άλλα περίπου 50.000 διαθέσιμα ραντεβού και, σταθμίζοντας που υπάρχει μεγάλη ζήτηση και κίνηση, θα διπλασιάσουμε για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο τα διαθέσιμα ραντεβού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στις πρωτεύουσες των νομών. Άρα, συν 50.000 ραντεβού μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Θα μπορεί κάποιος να μπαίνει να κλείνει και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ότι για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο θα υπάρχουν επιπλέον διαθέσιμα ραντεβού, εκεί που έχουν εξαντληθεί.

Θέλαμε δύο πράγματα: το πρώτο που θέλαμε ήταν να αποφεύγουμε τις ουρές, να μην μαζευόταν ο κόσμος έξω από τα αστυνομικά τμήματα, να υπάρχει συνωστισμός, ταλαιπωρία και όλα τα υπόλοιπα που πολλές φορές έχουμε δει και όλοι θέλουμε να αποφεύγουμε και που η τεχνολογία και η πλατφόρμα μας δίνει αυτή την επιλογή. Δεύτερον, ήταν η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του συστήματος -πάντοτε, όσο καλά και να έχεις προετοιμάσει ένα σύστημα, μία καινούρια διαδικασία, πρέπει να δεις πώς δουλεύει, πώς ανταποκρίνεται, δεν είναι μία απλή διαδικασία, καταγράφεις αποτυπώματα, παίρνεις στοιχεία, είναι ένα προσωπικό έγγραφο επίσημο που πρέπει να γίνεται με τη δέουσα προσοχή  και με όλα τα στάνταρτς και τα πρωτόκολλα. Προχωράμε καλά, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας είναι εκεί να εξυπηρετεί τον κόσμο, ταυτόχρονα γίνονται και έκτακτα ραντεβού. Υπάρχουν και 60 κινητά συνεργεία που θα αξιοποιηθούν για να βγάλουν ταυτότητα συμπολίτες μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν, που ανήκουν σε ορισμένες ειδικές κατηγορίες, σε ορεινά χωριά.

Βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκεί τους συναδέλφους, τον συνάδελφο τον Υπουργό, τον Γενικό Γραμματέα, τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Προχωράμε ομαλά, με το μεγάλο στόχο, σε 2,5  – 3 χρόνια από σήμερα, να έχουμε αντικαταστήσει το σύνολο των αστυνομικών ταυτοτήτων του πληθυσμού.

Για όλη τη διαδικασία της μετάβασης θα αξιοποιήσουμε τις ψηφιακές τεχνολογίες που διαθέτουμε, θα ενημερώνονται προφανώς αυτόματα. Εάν υπάρχουν συστήματα αλλαγής και προσαρμογής στα συστήματά τους, τα λογισμικά τους, είμαστε εδώ και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Γενικός Γραμματέας κ. Λογοθέτης, με τους συνεργάτες του, οι υπηρεσιακοί της Ελληνικής Αστυνομίας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όλα αυτά τα ερωτήματα, να τα βλέπουμε, να τα απαντούμε, να τα αντιμετωπίζουμε. Θέλουμε να κάνουμε μία διαδικασία για τους πολίτες, η οποία δεν θα έχει προβλήματα, θα είναι απλή και θα προμηθεύονται ένα απολύτως ασφαλές δελτίο ταυτότητας και θα τους επιτρέπει να ταξιδεύουν στο εξωτερικό σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της VISA και επιπλέον θα έχουν ένα έγγραφο το οποίο δεν θα πλαστογραφείται, δεν θα παραχαράσσεται και -όπως έχουμε ξαναπεί- ούτε θα σου καθορίζει πού θα πας, ούτε θα σου λέει τι θα ψηφίζεις, ούτε θα σε εκθέτει πουθενά, για να απαντήσουμε και σε όλα αυτά τα παράλογα που ακούγονται.

Για τις δύο μεγάλες πρόσφατες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας

Να πούμε ένα μεγάλο μπράβο, να συγχαρούμε τους αστυνομικούς στην Αχαΐα, στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πάτρας, σε όλο το αστυνομικό δυναμικό των ανθρώπων εκεί και σε όσους εργάστηκαν. Οι αστυνομικοί που είναι στο πεδίο, που το καταφέρνουν και σήμερα που μιλάμε για μία μεγάλη επιτυχία. Μου δίνεται η ευκαιρία να πω πως οι επιτυχίες της ΕΛΑΣ που είναι καθημερινές -που είναι πολλές στη μάχη με το έγκλημα- πολλές φορές, θεωρούνται αυτονόητες και υποτιμούνται. Καμμιά φορά εκεί που έχουμε αστοχίες, εκεί υπερτονίζονται, και το λέω για να δείξουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία, ποτέ, μα ποτέ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί και να δείξει ανοχή στην οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα.

Η δεύτερη μεγάλη επιτυχία, ήταν η εξάρθρωση ενός μεγάλου δικτύου στη Θεσσαλονίκη με την κατάσχεση πάνω από μισού τόνου κοκαΐνης, μιλάμε για 585 κιλά κοκαΐνης. Τεράστια επιτυχία, μία από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.

Για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Στην προσπάθειά τους στον ΣΥΡΙΖΑ να ισοσταθμίσουν το έλλειμμα πολιτικής με περίσσεια θεάματος, ξεπερνούν κάθε όριο, γίνονται όλο και πιο προκλητικοί και αλαζονικοί, φτάνουμε σε αυτά τα αποτελέσματα. Είναι θλιβερό ένας άνθρωπος που κάνει την είσοδό του στο πολιτικό σκηνικό, όπως το έκανε, που ψηφίστηκε από πολίτες. Θα κριθεί πολιτικά για την συμπεριφορά του. Αντί να φροντίσει να μάθει καλύτερα βασικά πολιτικά και θεσμικά πράγματα λειτουργίας της Ελληνικής Πολιτείας, εμφανίζεται με αυτή την αλαζονεία, με αυτόν τον προσβλητικό τόνο για εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού. Αντί να προσπαθεί να γεμίσει με ουσία, επιμένει να είναι ένα «λευκό πουκάμισο αδειανό», αν μπορούσα να παραφράσω και τον Σεφέρη.

Το βασικό ζητούμενο της πολιτικής και της κοινωνίας σήμερα είναι να κάτσεις να δουλέψεις σκληρά, να ακούσεις την κριτική, να διορθώσεις λάθη και με ουσιαστικές παρεμβάσεις να κάνεις τη ζωή των πολιτών καλύτερη.

Δεν είναι ούτε μεγάλα και ωραία λόγια, ούτε χαμόγελα, ούτε να προσπαθείς με θέαμα και με συνεχή προσπάθεια παραγωγής βίντεο, να λες εξυπνάδες για να κρύβεις το βασικό έλλειμμα γνώσης και πολιτικότητας που έχεις. Αυτό είναι επιζήμιο για τη Δημοκρατία, να μην υπάρχει μία Αντιπολίτευση που να μπορεί να στέκεται με σοβαρότητα και με ευθύνη, όπως απαιτεί ο θεσμικός της ρόλος απέναντι στην ελληνική κοινωνία και με ένα πρόσωπο -όσο κι αν προσπαθείς να δείξεις μία λάμψη, κάτι καινούργιο, να πεις δύο τρία πράγματα που μπορεί να μαγνητίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας- δεν μπορεί να κρύψεις άλλα πράγματα που υπάρχουν εκεί. Δεν μπορεί να κρύψεις ποιοι είναι αυτοί οι προβεβλημένοι που υποτίθεται σου δίνουν περιεχόμενο, ποιοι είναι αυτοί οι φίλοι σου που προσπαθούν πίσω από το δικό σου λαμπερό χαμόγελο, να κρύψουν τον λαϊκισμό, το έλλειμμα, την τοξικότητα που γνωρίσαμε το προηγούμενο διάστημα. Υποτίθεται ότι πρέπει να παίρνουμε τα μηνύματα της κοινωνίας και των πολιτών, όλοι μας. Οι πολίτες στις εκλογές μίλησαν, δεν αναφέρομαι μόνο στην εκλογή πρωθυπουργού και κυβέρνησης, αναφέρομαι και ύφος και υποδείγματος εξουσίας. Και να κοιτάμε πώς θα γίνουμε καλύτεροι για να υπηρετήσουμε τον πολίτη πιο ουσιαστικά.

Έχουμε ακούσει για το ψευδοκράτος να λέγεται κρατίδιο, βλέπουμε εδώ μία συμπεριφορά για «φωτιές και πυροτεχνήματα». Η ουσία έχει σημασία και όχι η παραγωγή θεάματος. Και ο Ντόριαν Γκρέι είχε ένα πορτρέτο και ένα πρόσωπο που ήταν τελείως διαφορετικό. Νομίζω ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στον αστερισμό του «λευκού αδειανού πουκάμισου» και του «πορτρέτου του Ντόριαν Γκρέι». Καλό είναι να επανέλθουν γρήγορα στην ουσία της υπόθεσης.

 

Policenet.gr © | 2023 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis