Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ζαχαρούλα τσιριγωτη
20:29 | 23/01/2023

Η πρώτη γυναίκα Στρατηγός της Ελληνικής Αστυνομίας μίλησε αποκλειστικά στο policenet.gr για τα δύσκολα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει κατά την υπηρεσιακή της καριέρα, τον αναξιοκρατικό τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι κρίσεις των Αξιωματικών αλλά και για την απόφασή της να θέσει υποψηφιότητα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η κα Ζαχαρούλα Τσιριγώτη αποκάλυψε την ατζέντα του κόμματος, όσον αφορά στους αστυνομικούς.

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

 

Η πιο δύσκολη στιγμή;

«Στην ερώτησή σας για το ποια στιγμή αποτέλεσε την πιο δύσκολη εποχή στην υπηρεσιακή μου καριέρα, σας απαντώ πως ήταν η προσφυγική κρίση του 2015. Και αυτό γιατί εν μέσω οικονομικής κρίσης και capital controls η Ελληνική Αστυνομία κλήθηκε να αναλάβει μια πάρα πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση χωρίς ανθρώπινο δυναμικό, κτηριακές εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό.»

Η κα Τσιριγώτη αναφέρει στο policenet.gr, ότι το καλοκαίρι του 2015 οι ροές ήταν τόσο μεγάλες, καθώς οι πρόσφυγες/μετανάστες που εισέρχονταν καθημερινά στην χώρα μας άγγιζαν τους 10.000, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να απουσιάζει και συνεχίζει λέγοντας πως το κύριο μέλημα της ΕΛ.ΑΣ. ήταν η εγκατάσταση μηχανισμών καταγραφής και ταυτοποίησης, ώστε η διαδικασία αυτή να γίνεται γρήγορα, προκειμένου  οι πρόσφυγες να μεταβαίνουν γρήγορα, στις χώρες προορισμού τους,  μέσω της Βαλκανικής οδού που τότε είχε ανοίξει η Γερμανία. Στην δύσκολη αυτή διαδικασία, σπουδαίο ρόλο είχαν η Δ/νση Αλλοδαπών Αττικής, η κατά λόγο αρμοδιότητα τοπική αστυνομία, αλλά και οι ενισχυτικές δυνάμεις των ΥΑΤ και ΥΜΕΤ.

Εικόνα
τσιριγωτη
Δεκέμβριος 2018: Η (τότε) Γενική Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, προσφέρει δώρα σε τροχονόμους, στην Κηφισιά, πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/STR

 

Πόση αξιοκρατία υπάρχει στις Κρίσεις;

«Αν και στο συμβούλιο των κρίσεων βρέθηκα μόνο δύο φορές διαπίστωσα ότι ο τρόπος που διεξάγονται πρέπει να αλλάξει μορφή, καθώς πρόκειται για ένα απαρχαιωμένο σύστημα. Πολλοί διαβάζοντας την συνέντευξη θα σκεφτούν ότι καλά τα λέω τώρα, αλλά όταν βρέθηκα σε εκείνη τη θέση τι έκανα; Ίσως γνωρίζετε ότι οι Στρατηγοί δεν έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα, μόνο προτείνουν αλλαγές. Γιατί θεωρώ ότι το σύστημα είναι αναξιοκρατικό; Γιατί δεν υπάρχει Ανώτατος Αξιωματικός με χαμηλότερη βαθμολογία του 95%.»

Η κ. Τσιριγώτη συνέδεσε το περιστατικό της μαφιόζικης δολοφονίας στη Ν. Σμύρνη με την δήλωση του υπουργού προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκου " Έχω ζητήσει από την Αστυνομία να ξεπεράσει κάθε είδους φοβικό σύνδρομο ... οι πάντες αξιολογούνται και σε ένα μήνα υπάρχουν οι κρίσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και καθώς είναι πάρα πολύ κοντά προτιμώ ό,τι χρειαστεί να γίνει, να γίνει…", τονίζοντας ότι δεν είναι αποδεκτό οι τακτικές κρίσεις να γίνονται με πολιτικά κριτήρια αλλά με βάση την διαχρονική προσφορά του εκάστοτε Αξιωματικού στο Σώμα.

Εικόνα
ζαχαρουλα τσιριγωτη
Οκτώβριος 2016: Αντιπροσωπεία της Μη κυβερνητικής Οργάνωσης «Society and Defense» της Σουηδίας συναντήθηκε, με την (τότε) Προϊσταμένη Επιτελείου του Σώματος, Αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, πηγή φωτογραφίας:  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/STR

 

Υπάρχει ανεξαρτησία στις φυσικές ηγεσίες;

«Δυστυχώς, από τη στιγμή που η φυσική ηγεσία εξαρτάται από την εκάστοτε κυβέρνηση, όχι δεν υπάρχει! Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε προτείνει ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας να επιλέγεται από το σύνολο της Βουλής και όχι αποκλειστικά από το κυβερνών κόμμα. Το θέμα δεν είναι να φεύγει το ‘’δικό μας’’ το παιδί και να έρχεται το ‘’δικό τους’’. Αντίθετα, εκείνο που πρέπει να αξιολογείται είναι ποιος Αξιωματικός μπορεί να προσφέρει στην Ελληνική Αστυνομία. Στο Σώμα υπάρχουν παθογένειες, οι οποίες όμως έχουν δημιουργηθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά ως επί το πλείστον η Αστυνομία είναι ένας υγιής Οργανισμός! »

Εικόνα
ζαχαρουλα τσιριγωτη
Ιούνιος 2015: Η (τότε) Προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη (Κ) σε αναμνηστική φωτογραφία κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησαν στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, (80) διπλωματικοί υπάλληλοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τρίτων χωρών (Young Diplomats Forum), με τη συνεργασία του Global Diplomatic Forum και του Geo Routes Cultural Institute. Σκοπός της επίσκεψής ήταν η ενημέρωσή τους για το μεταναστευτικό φαινόμενο, πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/STR

 

Πώς προέκυψε η μετάβαση από την Αστυνομία στην πολιτική;

Η ε.α. Στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. μας έκανε γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας από την πρώτη κιόλας στιγμή της ξεκαθάρισε ότι στο νέο πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα βρίσκονται τεχνοκράτες, σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες -ικανοί στον τομέα που καλούνται να αναλάβουν για να βρουν ρεαλιστικές λύσεις-ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Για αυτό και δέχτηκε!

«Μετά την αποστρατεία μου, κλήθηκα από τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλέξη Τσίπρα να συνεισφέρω, προσφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία μου στο πρόγραμμα για το μεταναστευτικό. Έτσι σήμερα συμμετέχω στους 30 συμβούλους του, με αρμοδιότητα το μεταναστευτικό.»

Εικόνα
ζαχαρουλα τσιριγωτη

Ποια είναι η ατζέντα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σχετικά με τους αστυνομικούς;

«Οι άνδρες και οι γυναίκες της Αστυνομίας είναι για εμάς επαγγελματίες εργαζόμενοι στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου και της προστασίας των πολιτών. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων είναι απαραίτητη, ώστε να είναι υπερήφανοι για το λειτούργημα που επιτελούν. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε σχεδιάσει μια σειρά καίριων παρεμβάσεων για το θέμα των κρίσεων και το σύστημα προαγωγών, τοποθετήσεων και μετακινήσεων/αποσπάσεων, με γνώμονα την αξιοκρατία και τη συνολική αναβάθμιση του αστυνομικού:

  • Βελτίωση των συνθηκών εργασίας
  • Αναβάθμιση των εργασιακών απολαβών
  • Αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος
  • Θεσμική θωράκιση και αξιοκρατία σε καίρια ζητήματα
  • Παρεμβάσεις και Μεταρρυθμίσεις στον βασικό πυλώνα της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των αστυνομικών με την καθιέρωση συστήματος δια βίου μάθησης
  • Πρόβλεψη αλλαγών στην επιχειρησιακή ανταπόκριση της Αστυνομίας, με τον καθορισμό κανόνων εμπλοκής στα περιστατικά με βάση τις αρχές της  αναγκαιότητας και της αναλογικότητας

«Αυτή είναι συνοπτικά η Αστυνομία που θέλουμε! Μια Αστυνομία καταξιωμένη στην κοινωνική συνείδηση, που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών. Είναι η νέα Αστυνομία, που μετουσιώνεται στο τρίπτυχο: Προστατεύουμε την κοινωνία – Υπηρετούμε τον πολίτη - Δικαιοσύνη παντού», καταλήγει.

 

Αρκετά στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α εκφράζουν την αντίθεση τους στις προσλήψεις Ειδικών Φρουρών στην ΕΛ.ΑΣ. Γιατί;

«Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τους Ειδικούς Φρουρούς, που καθημερινά μάχονται για τον Πολίτη, ενώ δεν είναι λίγες οι ζωές των αστυνομικών που εν ώρα υπηρεσίας έχουν χαθεί. Σε εκείνο που είναι αντίθετος και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α αλλά και συνδικαλιστικά όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ο κατακερματισμός που συμβαίνει στο Σώμα, με το να προσλαμβάνονται και να εκπαιδεύονται άτομα με διαδικασίες fast truck. Αυτές οι fast truck προσλήψεις, εκτός του ότι μας γυρίζουν 30 χρόνια πίσω δημιουργούν προβλήματα στην ασφάλεια των ίδιων, των συναδέλφων τους αλλά και των πολιτών

Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα τις τελευταίες προσλήψεις Ειδικών Φρουρών, όπου κάποιοι πρωταγωνίστησαν σε σοβαρά περιστατικά, αναφέροντας βέβαια ότι δεν φταίνε οι αστυνομικοί, αφού αυτά τα εφόδια έλαβαν από την Πολιτεία και με αυτά πορεύονται.

 

Τι πιστεύετε για τον συνδικαλισμό στην Αστυνομία σήμερα;

«Ο συνδικαλισμός υφίσταται για να προωθεί και να αναδεικνύει τα εργασιακά και τα θεσμικά προβλήματα στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Εκείνο που παρατηρώ είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια δεν βλέπω ‘’αντίδραση’.’ Σαν δια μαγείας να λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Πιστεύω ακράδαντα πως ο θεσμός του συνδικαλισμού, ανεξαρτήτως με το ποιος κυβερνά θα πρέπει να είναι ενεργός, να αναδεικνύει τα προβλήματα αλλά να προτείνει και λύσεις. Θα τον ήθελα πιο μαχητικό, πιο διεκδικητικό, σε ότι αφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Έλληνας και η Ελληνίδα αστυνομικός.»

 

Ποια είναι η γνώμη σας για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία;

Η αρμόδια του συντονισμού του Τμήματος του ΠΡΟ.ΠΟ. κ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη έθεσε ως δεδομένη την ύπαρξη παραβατικότητας/εγκληματικότητας σε κάποια  από τα ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, αλλά διαφώνησε με την ύπαρξη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

«Σε αυτό το κομμάτι θα συμφωνήσω με πολλούς συνδικαλιστές γιατί και εκείνοι –όπως και εγώ- από την αρχή ήταν κάθετα αντίθετοι με τον θεσμό της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Κακά τα ψέματα, για μια ακόμη φορά ‘’πρωτοτυπήσαμε’’ σαν χώρα! Έγιναν προσλήψεις και συγκροτήθηκε ένας θεσμός που σήμερα δεν υφίσταται. Θα μπορούσε η κυβέρνηση θεσμοθετήσει εναλλακτικά μέτρα ελέγχου όπως: στη δημιουργία ψηφιακών καρτών φοιτητών ή ακόμη και σε προσλήψεις φυλάκων (security), οι οποίοι θα ήταν υπεύθυνοι για την είσοδο και την έξοδο των φοιτητών.»

Η ε.α. Στρατηγός εκφράζει στο policenet.gr ότι της προκάλεσε εντύπωση η  παρουσία Αστυνομικών, οι οποίοι ενώ προσλήφθηκαν για να υπηρετούν στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, βρίσκονταν προ τετράμηνου περίπου, σε διατεταγμένη υπηρεσία, σε μια εκδήλωση που χρειάστηκε να παραβρεθεί. Επίσης, έκανε λόγο ότι οι εν λόγω αστυνομικοί (Ο.Π.Π.Ι.) έφεραν οπλισμό και δεν ξεχώριζαν ούτε στην ενδυμασία από τους υπόλοιπους. Γεγονός που όπως αναφέρει φανερώνει ότι πλέον οι Πανεπιστημιακοί Αστυνομικοί απορροφήθηκαν κανονικά από διάφορες άλλες υπηρεσίες.

 

Αρκετοί αναγνώστες του Policenet.gr που υπηρετούν σε Αστυνομικά Τμήματα ανά την επικράτεια κάνουν λόγο για μεγάλες αντιθέσεις στην κατανομή του αστυνομικού προσωπικού. Μάλιστα επισημαίνουν ότι υπάρχουν υπηρεσίες με μεγάλη λειψανδρία και άλλες στις οποίες υπάρχει υπερβολική στελέχωση. Επί των ημερών σας υπήρχαν τέτοια φαινόμενα;

«Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Πάντα υπήρχε έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού και τεχνικών μέσων, αλλά αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δυστυχώς, το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί. Γεγονός που το έχουμε διαπιστώσει τόσο εμείς πολιτικά, όσο και οι συνδικαλιστικοί φορείς. Έχουν κλείσει Τμήματα Ασφαλείας, ενώ τα περισσότερα Αστυνομικά Τμήματα υπολειτουργούν από έλλειψη προσωπικού. Θα έλεγα ότι έχει πληγεί η ‘’καρδιά’’ της αστυνομίας διότι τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας  είναι ο συνδετικός «κρίκος» που ενώνει Αστυνόμευση και Πολίτη. Είναι α-πα-ρα-δε-κτο να δημιουργούνται νέες υπηρεσίες όπως είναι η Ο.Δ.Ο.Σ., και να στελεχώνονται από το υπάρχον προσωπικό.

Η λύση που προτείνει είναι να γίνει μια αναδιάρθρωση σε βάθος της Ελληνικής Αστυνομίας και η ΕΛ.ΑΣ. να εκσυγχρονιστεί. «Εάν θα πρέπει να συγχωνευτούν υπηρεσίες ή όχι αυτό θα το κρίνει η ίδια η Αστυνομία αφού πρώτα αξιολογήσει το έργο της εκάστοτε υπηρεσίας», συμπληρώνει.

Η κα Τσιριγώτη με μεγάλη προσοχή στα όσα τοποθετήθηκε, εξομολογείται ότι στην ιεραρχία των δικών της πιστεύω πρωταρχικό ρόλο είχε, έχει και θα έχει πάντα η Πατρίδα, ύστερα η Αστυνομία, η Οικογένεια και τελευταίο ρόλο κατέχουν οι πολιτικές απόψεις.

«Ποτέ μα ποτέ, σε οποιαδήποτε επαφή μου, είτε προσωπική είτε υπηρεσιακή, δεν αξιολογούσα με  πολιτικά κριτήρια. Αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη στάση ζωής..»

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis