Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Π.Ο.ΑΞΙ.Α.
18:49 | 17/07/2023

Με την πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συναντήθηκε σήμερα το προεδρείο και μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης». Στη συνάντηση παρίστατο ο Υπουργός ΠτΠ κ. Νότης Μηταράκης, ο Υφυπουργός κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Διευθυντής του γραφείου του κ. Υπουργού κ. Κωνσταντίνος Κωστάκος και ο Υπασπιστής του κ. Υπουργού, Α/Α΄ κ. Χρήστος Μουσαφίρης, ενώ από πλευράς ΠΟΑΞΙΑ παρέστη και ο σύμβουλος οικονομικών θεμάτων Ταξίαρχος κ. Κωνσταντίνος Πλατιάς.

Η Ομοσπονδία καλωσόρισε και επίσημα τη νέα πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου και της ευχήθηκε δια ζώσης, όπως είχε κάνει και γραπτώς από την πρώτη μέρα αναλήψεως των καθηκόντων της, καλή δύναμη στο έργο της και καλή επιτυχία, ενώ παράλληλα τη διαβεβαίωσε ότι θα είναι θεσμικός συμπαραστάτης στο έργο της αλλά θα ασκεί καλόπιστη και δημιουργική κριτική όπου αυτή χρειάζεται. Επανέλαβε, επίσης, τη διαχρονική θέση της Ομοσπονδίας ότι δεν επιδιώκει καμία μορφή συνδιοίκησης, αλλά θα πράττει μέχρι κεραίας όσα πηγάζουν από το θεσμικό της ρόλο.

Επ΄ ευκαιρία της συνάντησης καταθέσαμε στον κ. Υπουργό υπόμνημα θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων που θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων μας. Αναλυτικά τέθηκαν:

 1. Θεσμοθέτηση της Επικινδυνότητας του Επαγγέλματος είτε με καθορισμό του ύψους της αποζημίωσης είτε υπό τη μορφή της αναγνώρισης επιπλέον τριών -3- ετών συντάξιμου χρόνου, χωρίς την καταβολή εισφορών, ο οποίος να συνυπολογίζεται με το λοιπό χρόνο ασφάλισης, και μόνο για τον καθορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης, μη λαμβανομένου υπόψη κατά τον υπολογισμό του μέσου όρου αποδοχών από το 2002 έως και τη διαγραφή ή υποβολή της αίτησης αποστρατείας.
 2. Επέκταση της μάχιμης πενταετίας σε επταετία με καταβολή του ίδιου ποσού μηνιαίας εισφοράς.
 3. Κατάρτιση νέου μισθολογίου όπως αυτό έχει περιγραφεί στις αποφάσεις του ΣτΕ οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη καίτοι είναι δεσμευτικές για το κράτος.
 4. Αναμόρφωση του ύψους αποζημιώσεων για την εργασία πέραν του πενθημέρου και την απασχόληση κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς και επαναφορά του θεσμού των αμειβόμενων περιπολιών
 5. Αναπροσαρμογή επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας (σε πρώτη φάση με εξομοίωση με αυτό των ενόπλων δυνάμεων καθώς και θεσμοθέτηση κατώτατου επιδόματος ύψους 105,00€)
 6. Αναπροσαρμογή επιδόματος θέσης ευθύνης στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο επίδομα που προβλέπεται για τους λοιπούς υπαλλήλους του Δημοσίου, τους Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Ι.Δ.&Δ.Δ., των Δημόσιων Υπηρεσιών και Οργανισμών του δημόσιου τομέα (ν.4354/15), καθώς και επέκτασή του στους Ανθ/μους, Υ/Β΄ & Α΄ και στους Α/Β΄ που ασκούν καθήκοντα διοικητή Υπηρεσίας επιπέδου αστυνομικού τμήματος και σκανδαλωδώς παραγκωνίστηκαν από το νέο μισθολόγιο των ένστολων. Επίσης, χορήγηση του ανωτέρω επιδόματος και βάσει της κατεχόμενης θέσης ευθύνης και όχι μόνο λόγω κατεχόμενου βαθμού.
 7. Ενεργοποίηση των ήδη ψηφισμένων νόμων (Ν. 4256/2014) με την έκδοση των προβλεπόμενων Κ.Υ.Α., που αφορούν τη θεσμοθέτηση πόρων με σκοπό την ενίσχυση των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας Ταμείων (πχ τέλη- ΚΟΚ όπως περιγράφεται εδώ)
 8. Ενοποίηση των Ταμείων.
 9. Χιλιομετρική αποζημίωση - Έξοδα διανυκτέρευσης.
 10. Μισθολογική αναγνώριση πτυχίων και μεταπτυχιακών όπως στο υπόλοιπο Δημόσιο.
 11. Ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών σε Γ.Α.Δ.Α., Γ.Α.Δ.Θ και Α.Ε.Α (σε πρώτη φάση) και εν συνεχεία σε όλες τις έδρες των Δ.Α ή μεγάλα αστικά κέντρα υπό την εποπτεία του Ιδρύματος Μέριμνας και Αριστείας με τη χρησιμοποίηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων πχ ΣΔΙΤ.
 12. Ίδρυση Νοσοκομείου αστυνομικών (ή Σωμάτων Ασφαλείας) στα πρότυπα των στρατιωτικών νοσοκομείων (μέσω ΣΔΙΤ).
 13. Ίδρυση Σ.Ο.Α για τη στέγαση των στελεχών (μέσω ΣΔΙΤ).
 14. Αύξηση των εισερχομένων στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και αποκλειστική πρόσληψη μέσω των πανελληνίων εξετάσεων.
 15. Λειτουργία της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας και διαδικτυακά όπως η Σ.Ε.Θ.Α των Ενόπλων Δυνάμεων.
 16. Εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στην αστυνομική εκπαίδευση.
 17. Σύναψη μνημονίου συνεργασίας με Α.Ε.Ι. για παροχή μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
 18. Καθορισμός νέας σύγχρονης, λειτουργικής και ενιαίας στολής για το σύνολο του προσωπικού.
 19. Χορήγηση μεθεπόμενου αποστρατευτικού βαθμού σε όποιον αποστρατεύεται λόγω κατάληψης από όριο ηλικίας ή αυτεπάγγελτη αποστρατεία.

Τέλος, στον κ. Υπουργό τέθηκε το θέμα της πλημμελούς στελέχωσης και λειτουργίας των Τ.Α. και η επιτακτική ανάγκη άμεσης ενίσχυσης αυτών.

Από πλευράς του ο κ. Υπουργός ΠτΠ μας διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει ενδελεχώς τα αιτήματα τα οποία θέσαμε, καθώς προτεραιότητά του αποτελεί η οικονομική ενίσχυση του προσωπικού, αλλά και τα θέματα που αφορούν τη μέριμνά του, όπως και η θεσμική ενίσχυση του κύρους και της υπόστασης του προσωπικού του Σώματος. Επίσης, μας τόνισε την βούλησή του για στενή συνεργασία με την Ομοσπονδία στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει τόσο το Σώμα όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Είμαστε βέβαιοι ότι τόσο ο κ. Υπουργός όσο και ο κ. Υφυπουργός έχουν και θα επιδείξουν έμπρακτα τη διάθεση για προσφορά και πραγματικό έργο στον τομέα της προστασίας του πολίτη και της ενίσχυσης της Ελληνίδας και του Έλληνα αστυνομικού, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και το εξαιρετικά επιτυχημένο έργο το οποίο παρήγαγαν στις προηγούμενες θέσεις ευθύνης της οποίες κατείχαν. Εμείς ως Ομοσπονδία θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες τους σε όλες τις θετικές κινήσεις και πρωτοβουλίες τους, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα της κριτικής όπου χρειάζεται.

2021 03 poaxia no ypografes

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis