Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Βαρουφάκη
16:20 | 02/02/2023

Με τον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρντ συναντήθηκε το μεσημέρι ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα.

Σύμφωνα με κομματική ανακοίνωση, η διμερής συνάντηση εργασίας διάρκεσε πάνω από μία ώρα και κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το νέο Κίνημα των Αδεσμεύτων, που χτες εισηγήθηκε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 στον Πρόεδρο του Μεξικού- ο οποίος και ενστερνίστηκε την πρόταση.

Διαβάστε επίσης

Σε συνέχεια των τεχνικών και οικονομικών λεπτομερειών που είχε ήδη συζητήσει σε προηγούμενη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ροχέλιο Ραμίρεζ, με τον υπουργό Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρντ (ο οποίος θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία του Μεξικού στις εκλογές του Ιουνίου 2024) ο κ. Βαρουφάκης συζήτησε τη διπλωματική διάσταση του νέου νομισματικού και οικονομικού συστήματος που απαιτούν τα συμφέροντα των λαών τόσο του «Νότου» όσο και του «Βορρά».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία που κλιμακώνεται κι από τις δύο πλευρές (Ρωσία και ΝΑΤΟ) ήταν το άλλο μεγάλο θέμα που συζητήθηκε. Οι κκ. Εμπράρντ και Βαρουφάκης στηλίτευσαν την επιλογή της Δύσης να μη προβαίνει στην οποιαδήποτε ειρηνευτική προσπάθεια και να κλιμακώνει τον πόλεμο παραπέμποντας σε μια θεωρητική τελική νίκη που, και να έρθει, θα έχει αφήσει πίσω της συντρίμμια στην Ουκρανία και φτώχεια/πείνα στον υπόλοιπο κόσμο.

Όπως σημειώνεται στην εν λόγω ανακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την πρόταση του ΜέΡΑ25 για την επίλυση της σύρραξης, και τη ζήτησε γραπτώς ώστε να την επεξεργαστεί περαιτέρω και να την καταθέσει στη G20 και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πέραν των διεθνών και πολυμερών θεμάτων που συζητήθηκαν, οι κκ. Εμπράρντ και Βαρουφάκης συζήτησαν τις σχέσεις Μεξικού-Ελλάδας συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και της στάσης του Μεξικού απέναντι στον κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων στο Αιγαίο από την πλευρά της Άγκυρας.

Policenet.gr © | 2023 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis