Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
2
07:59 | 13/08/2023

Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης

Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., καθώς οι νέες «καρατομήσεις» -στη σκιά της φονικής επιδρομής στη Νέα Φιλαδέλφεια- είναι προ των πυλών.

Διαβάστε επίσης

Όσον αφορά τις βαριές ευθύνες για τη διαχείριση των πληροφοριών για την έλευση των Κροατών χούλιγκαν και τη μετέπειτα επιχειρησιακή αντίδραση, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο παράλληλες έρευνες. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι υπηρεσιακές ενέργειες περίπου 15-20 αξιωματικών. Η πρώτη έρευνα διενεργείται από τον αντιστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. Ελευθέριο Γκαρίλα και η δεύτερη από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η πρώτη είναι η Ε.Δ.Ε., δηλαδή η εσωτερική έρευνα για τον πειθαρχικό έλεγχο των αξιωματικών, και η δεύτερη είναι η ποινική έρευνα για τις ευθύνες των αρμόδιων αξιωματικών, που ανατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. από την Εισαγγελία.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο iEidiseis ότι ήδη η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη ζητήσει από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους όλη τη σχετική αλληλογραφία (έγγραφα προειδοποίησης, εκθέσεις κινδύνου, αιτήματα για λήψη μέτρων ασφαλείας κλπ) και τα σχετικά σήματα, τα οποία αποδεικνύουν πότε ενημερώθηκε ποιος. Ο ίδιος έλεγχος θα γίνει με την αλληλογραφία από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προς τις περιφερειακές αστυνομικές διευθύνσεις.

Στο τραπέζι έκτακτες κρίσεις στην Αστυνομία

Το «χαρτί» των έκτακτων κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει φύγει ακόμα από το τραπέζι, καθώς το πόρισμα για τις ευθύνες αναμένεται να «καίει» ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς (με εξαίρεση βαθμοφόρους που απουσίαζαν σε καλοκαιρινή άδεια).

Καλά πληροφορημένες πηγές του iEidiseis αναφέρουν ότι αξιωματικός με πολύ καλή γνώση όλων όσων συνέβησαν το μοιραίο βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια -αλλά και τις ημέρες που προηγήθηκαν- ετοιμάζεται να δώσει κατάθεση-«φωτιά».

Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι «οι δύο παράλληλες έρευνες είναι κρίσιμες και πλέον κανείς δε μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του. Ο καθένας θα πρέπει να πει την αλήθεια και να την αποδείξει με έγγραφα. Άλλωστε αν δεν το πράξει τότε θα βρεθεί ο ίδιος στο κάδρο των ευθυνών».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τη μοιραία ημέρα υπήρξε αξιωματικός που εναγωνίως ρωτούσε εάν οι σχετικές προειδοποιήσεις για τη διέλευση των χούλιγκαν έχουν φτάσει στους αποδέκτες, ενώ την ίδια ώρα υπήρχαν συνάδελφοί του που είτε αγνόησαν είτε αδράνησαν μπροστά στα «καμπανάκια» κινδύνου. «Έχουν ενημερωθεί για τους Κροάτες;», ρωτούσε αξιωματικός με έδρα τη ΓΑΔΑ, ο οποίος κατάλαβε ότι τα πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου όταν ενημερώθηκε ότι οι Κροάτες πέρασαν και από τα διόδια της Ελευσίνας.

Τα «καυτά» ερωτήματα

Βασικό αντικείμενο των δύο ερευνών είναι να βρεθούν οι υπεύθυνοι που… χάθηκαν στη μετάφραση.

  1. Γιατί τα σήματα που προειδοποιούσαν για την επιδρομή αγνοήθηκαν;
  2. Γιατί δεν υπήρξε μπλόκο πολύ πριν φτάσουν στην Αττική;
  3. Γιατί όταν ήταν ξεκάθαρο πια ότι οι Κροάτες μπήκαν στην Αθήνα δεν υπήρξε η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση;
  4. Γιατί υποτιμήθηκε η παρουσία τους στην Αθήνα και υπήρξε η εκτίμηση ότι μετά από τόσες ώρες ταξίδι αποκλείεται να εξαπολύσουν επίθεση το ίδιο βράδυ;
  5. Γιατί σε βίντεο ντοκουμέντο αστυνομικοί φαίνονται να ακολουθούν το «τάγμα» των χούλιγκαν αντί ισχυρές δυνάμεις καταστολής να το μπλοκάρουν;

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι «το Σώμα είχε πολλά χρόνια να δεχτεί τόσο σφοδρή κριτική από φίλους και εχθρούς για τη διαχείριση ενός συμβάντος». Ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν αρμόδιους αξιωματούχους είναι πώς έφτασε η Αστυνομία σε ένα τόσο χαμηλό επιχειρησιακό επίπεδο, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για ένα λάθος αλλά για μία αλληλουχία αστοχιών που δείχνουν γενικευμένο πρόβλημα.

Στο ίδιο πλαίσιο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προσθέτουν ότι υπήρχαν «φωνές» στο εσωτερικό του Σώματος που εκτιμούσαν ότι η έξαρση της οπαδικής βίας θα έχει ως αποτέλεσμα να θρηνήσουμε θύματα. Έβλεπαν την κορύφωση της βίας (ακόμα και μετά τη δολοφονία του Άλκη στη Θεσσαλονίκη), όπως έβλεπαν και την απουσία ουσιαστικών μέτρων για να αποτραπεί μία νέα τραγωδία.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis