Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
09:18 | 04/02/2023

Τον δρόμο για την φυλακή, πήρε και πάλι, μέσα σε λίγα χρόνια, ο σεσημασμένος Αλβανός κακοποιός H.G, που συνελήφθη τον περασμένο μήνα από την Ασφάλεια Τρίπολης, και ήταν μέλος της διαβόητης συμμορίας που είχε δολοφονήσει μέσα στο σπίτι του στην Κηφισιά τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Σταματιάδη.

Ο 44χρονος που είχε κινητικά προβλήματα, ήταν ο οδηγός της σπείρας, και τους μετέφερε με το πολυτελές αυτοκίνητο με τις ιταλικές πινακίδες κυκλοφορίας, σε επαρχιακές πόλεις, όπου πραγματοποιούσαν τις διαρρήξεις. Μαζί του στις φυλακές Κορυδαλλού, οδηγήθηκαν με κλούβα της αστυνομίας και οι τρείς ομοεθνείς συνεργοί του.

Διαβάστε επίσης

Οι Αστυνομικοί της Ασφαλείας Τρίπολης μετά από πολύμηνη έρευνα, έφτασαν στα ίχνη των διαρρηκτών που όπως διαπιστώθηκε είχαν πανελλαδική δράση από τον Αύγουστο του 2022. Στις 27 Ιανουαρίου σε ταυτόχρονες έρευνες στην Κόρινθο και στην Αττική, συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της συμμορίαςαλβανικής καταγωγής ηλικίας 26 έως 44 ετών, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσηςδιακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων, παράβαση περί ναρκωτικών ουσιών, βία κατά υπαλλήλων-δικαστικών και νομού περί Αλλοδαπών.

Από την έρευνα έχουν προκύψει πανελλαδικά 22 περιπτώσεις κλοπών και μιας ληστείας, με την εγκληματική οργάνωση να έχει αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους τουλάχιστον των 200.000 ευρώ, μόλις σε 5 μήνες δράσης.

Πώς δρούσε συμμορία

Οι Αλβανοί κακοποιοί ξεκίνησαν την εγκληματική τους δράση τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2022. Χτυπούσαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως Αρκαδία, Κορίνθια, Αργολίδα, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Ευρυτανία, Πρέβεζα, Άρτα, Τρίκαλα και Καρδίτσα. «Χτυπούσαν» ημέρες που σε χωριά ή τοπικές κοινότητες ήταν σε εξέλιξη πανηγύρια, και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών γλεντούσαν με τους συγχωριανούς τους. Επέλεγαν σπίτια που είχαν αλουμινένια παράθυρα και πόρτες, καθώς τα παραβίαζαν με μεγάλη ευκολία.

Χρησιμοποιώντας και έχοντας ως «κάλυψη» το γρήγορο αυτοκίνητο «όργωναν» την ελληνική επικράτεια. Αδυναμία τους ήταν τα κοσμήματα, πολύτιμα μέταλλα, μετρητά και πανάκριβα ρολόγια μάρκας Rolex. Έμπαιναν μέσα στα σπίτια παραβιάζοντας τα παράθυρα, μπαλκονόπορτες ή κύριες πόρτες εισόδου με την χρήση κατσαβιδιού και «ξάφριζαν» ότι χρήματα και κοσμήματα μεγάλης αξίας έβρισκαν. Στην συνέχεια για να μην κινήσουν υποψήφιες επέβαιναν στο πολυτελές όχημα, το οποίο ήταν μεγάλου κυβισμού και ιπποδύναμης έχοντας Ιταλικές πινακίδες κυκλοφορίας και διέφευγαν με την λεία τους κινούμενοι με υψηλές ταχύτητες στο εθνικό δίκτυο.

Ο 36χρονος Αλβανός αρχηγός, και δύο ακόμη συνεργοί του, έμεναν στο χωριό Στιμάγκα της Κορινθίας. Αγροτικό χωριό με λιγοστούς κατοίκους, ώστε οι τρείς κακοποιοί να βρίσκονται μακριά από διωκτικές Αρχές. Ο δε οδηγός και αυτός βασικό μέλος της οργάνωσης, ζούσε στη Νέα Χαλκηδόνα Αττικής, και ήταν υπεράνω πάσης υποψίας, λόγω ότι είχε χάσει το χέρι του και το πόδι του.

Σε ρόλο... «τσιλιαδόρου»

Το αρχηγείο της αστυνομίας το 2019 μετά από εισαγγελική διάταξη είχε δημοσιοποιήσει φωτογραφίες και τα στοιχεία ταυτότητας των μελών της αδίστακτης συμμορίας που σκότωσε στη διάρκεια ληστείας τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Σταματιάδη μέσα στο σπίτι του στην Κηφισιά. Ανάμεσα τους και ο ανάπηρος οδηγός, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος στην δολοφονία του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη το 2018 στην Κηφισιά.

Πρόκειται για βασικό μέλος της οργάνωσης που είχε τον ρόλο του οδηγού του πολυτελούς οχήματος, αλλά και αυτός που εκτελούσε χρέη «τσιλιαδόρου» κατά την διάρκεια των κλοπών. Είναι το μέλος με κινητική αναπηρία, που το 2018-2019 είχε ενταχθεί στην τότε εγκληματική ομάδα των ληστών και κατηγορήθηκε ως «τσιλιαδόρος» και ότι είχε φυγαδεύσει τον φονιά του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, διασχίζοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα την ηπειρωτική χώρα μέχρι τα σύνορα με την Αλβανία, ώστε να χαθούν τα ίχνη του δολοφόνου στο Βέλγιο.

Πλούσιο ποινικό παρελθόν

Το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης έχει πλούσιο ποινικό παρελθόν και έχει απασχολήσει τις Ελληνικές Αρχές από το 2011 μέχρι και σήμερα, για συμμετοχή του σε εγκληματικές οργανώσεις για περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών. Θεωρείται επικίνδυνος από τις διωκτικές αρχές, του είχε απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα μας και γνώριζε πώς να ξεγλίστρα από τα αστυνομικά μπλόκα. Μάλιστα, ήταν ένας από τους βασικούς διαρρήκτες " φαντομάδες" που είχε εξαρθρώσει στην Μύκονο το 2019 η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφαλείας Αττικής. Ήταν αυτός που συντόνιζε τις κλοπές, στρατολογούσε τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης με ομοεθνείς του και ήταν ο βασικός επιχειρησιακός διαρρηκτής. Μεγάλο μέρος των κλοπιμαίων κοσμημάτων πέρασαν τα ελληνικά σύνορα προς την Αλβανία, σε κλεπταποδόχους που θα ήταν δύσκολο να εντοπιστούν από τις ελληνικές διωκτικές αρχές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της δράσης τους όπου σε χωριό Κανδήλα της Αρκαδίας τον Οκτώβριο του 2022, η ηλικιωμένη ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον ληστή – μέλος της οργάνωσης και στην προσπάθεια διαφυγής του, αυτός την έσπρωξε και την έριξε στο έδαφος, αφήνοντας την χτυπημένη και αβοήθητη, έχοντας λεία όλα τα κοσμήματά της.

Όπως επίσης χαρακτηριστική είναι και η κλοπή οικίας τον Αύγουστο του 2022 που έγινε στην Στεμνίτσα Αρκαδίας σε σπίτι γνωστού επιχειρηματία-κοσμηματοπώλη της περιοχής, όπου η λεία των δραστών σε κοσμήματα, πολύτιμα μέταλλα και χρυσαφικά ανέρχεται περί τα 120.000 ευρώ.

Ενδεικτικό του επιπέδου της δράσης και της οργάνωσής τους δεν ανέφεραν σχεδόν ποτέ τα κανονικά τους ονόματα, άλλαζαν συχνά τηλεφωνικές συνδέσεις και συσκευές, ενώ αυτά που χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των κλοπών και κατά την καθημερινότητά τους ήταν κυρίως δηλωμένα σε ghost numbers. Η συχνή παράνομη μετάβαση τους από τον ελλαδικό χώρο προς την Αλβανία και η παραμονή τους εκεί για λίγες ημέρες, δυσχέραινε το αστυνομικό έργο και την έρευνα. Σε έρευνες που έγιναν στα κρησφύγετά τους σε Αττική και Κορινθία βρέθηκαν πλήθος από ρολόγια και κοσμήματα, χρήματα, ναρκωτικά, κινητά τηλέφωνα, τέσσερα ελληνικά διαβατήρια, διαρρηκτικά εργαλεία, δύο επιχειρησιακά αυτοκίνητα, ένα ζευγάρι κιάλια, και ένα drone το οποίο είχαν κλέψει από σπίτι στην Αρκαδία, μία ημέρα πριν την σύλληψή τους.

vradini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis