Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
21:23 | 18/12/2023

Η αντιτρομοκρατική αναλαμβάνει τις έρευνες για τη βόμβα κοντά στη έδρα των ΜΑΤ, απέναντι από την είσοδο της Πολυτεχνειούπολης. Εάν είχε εκραγεί, θα είχαν κινδυνεύσει φοιτητές, αστυνομικοί και πολίτες, ευτυχώς όμως εξουδετερώθηκε έγκαιρα. Είχαν προηγηθεί ηχογραφημένα μηνύματα που προειδοποιούσαν για έκρηξη. Τα υπολείμματα της βόμβας έχουν αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τα περαιτέρω ανάλυση.

Διαβάστε επίσης

Η ανάλυσή στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας ενδέχεται να δείξει τους δράστες που τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό μέρα μεσημέρι στην είσοδο της πολυτεχνειούπολης. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν έχει ομοιότητες με άλλους που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίος ο τόπος αλλά ούτε και ο χρόνος που τοποθετήθηκε αυτή η βόμβα έξω από τις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί. Μάλιστα υπάρχει σκέψη ότι μπορεί να συνδέεται με το οπαδικό.

Όπως δήλωσε η Μαίρη Μπόση καθηγήτρια διεθνούς ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά: «έχουμε δει και έχουμε καταγράψει δείγματα συνλειτουργίας οργανωμένου εγκλήματος και οργανώσεων τρομοκρατίας είναι αρκετά και τα στοιχεία από τις Αρχές».

Ο επίτιμος πρόεδρος των αξιωματικών της αστυνομίας και ταξίαρχος εν αποστρατεία Θανάσης Κατερινόπουλος, δήλωσε: «υπήρχε τη δεκαετία του 2000 – 2010 υπήρχε μια διασύνδεση τότε τρομοκρατικών οργανώσεων με κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος. Κι επειδή αυτές τις μέρες έχουμε προβλήματα με την οπαδική βία και την διασύνδεσή της με το οργανωμένο έγκλημα τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Οι άγνωστοι τοποθέτησαν την βόμβα στην οδό Κοκκινοπούλου έξω από τον μεγάλο μαντρότοιχο, μεταξύ του στρατιωτικού Στρατοπέδου και των εγκαταστάσεων των ΜΑΤ. Λίγα μέτρα διαγώνια πιο μακριά βρίσκεται η είσοδος της Πολυτεχνειούπολης που καθημερινά την περνούν εκατοντάδες φοιτητές. Τριγύρω δεν υπάρχουν σπίτια ούτε καταστήματα παρά μόνο μια στάση λεωφορείου σε απόσταση 200 μέτρων.

«Έχουν κλείσει την πύλη της Κοκκινοπούλου οπότε όλοι βγαίνουν από Κατεχάκη από Ζωγράφου και πήγα να πάω προς τα κάτω και μου λένε ότι έχει βόμβα, δεν μπορούμε να περάσουμε», δήλωσε μία φοιτήτρια.

Μέσα στα τάπερ εκτός από το ρολόι βρέθηκαν δύο πυροκροτητές, ένας χρονοδιακόπτης, δύο μπαταρίες και 2 είδη εκρηκτικών υλών, c4 και ζελατοδυναμίτιδα σε συνδυασμό που θα προκαλούσαν ισχυρή έκρηξη.

Ο συναγερμός στις Αρχές σήμανε στις 12.29 πρώτα λεπτά, όταν άγνωστος έστειλε ηχογραφημένο μήνυμα, στην Εφημερίδα των Συντακτών, λέγοντας ότι η βόμβα θα εκραγεί σε 45 λεπτά.

Επίσης ο Θανάσης Κατερινόπουλος τόνισε πως: «Κατά πληροφορίες περιείχε ζελατοδυναμίτιδα και πυροκροτητή. Αν είχαμε έκρηξη γιατί η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης ήταν αρκετά μεγάλη θα είχαμε ενδεχομένως θανάτους ενδεχομένως φοιτητών ή πολιτών και αστυνομικών που ήταν κοντά στο σημείο».

Η Άμεση Δράση έσπευσε στο σημείο και απέκλεισε την περιοχή.

Οι πυροτεχνουργοί του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών έφτασαν άμεσα στο σημείο και εντόπισαν την μαύρη σακούλα όπου μέσα βρίσκονταν τα δύο τάπερ με τις εκρηκτικές ύλες. Κατάφεραν να εξουδετερώσουν την βόμβα ένα τέταρτο πριν ολοκληρωθεί το χρονικό όριο. (κάνει κίνηση η κάμερα και δείχνει λίγο μαντρότοιχο και λίγο πεζοδρόμιο)

Την έρευνα ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ενώ τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού έχουν αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Γεραφέντης, Ειρήνη Κυρίτση, Θοδωρής Παναγιωτίδης

ertnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis