Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
αστυνομικός_intime
09:29 | 04/11/2023

Γράφει ο Παυλος Α. Σκοντζος

Το τελευταίο διάστημα με αφορμή δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες και παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικές εκπομπές του προέδρου της Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης έγινα αποδέκτης πολλών ερωτήσεων -κυρίως ιδιωτών - γιατί θέτουμε θέμα με τις στολές, γιατί δεν μας αρέσει η ομοιομορφία, η ευπρέπεια της στολής, ότι εμείς ως συνδικαλιστες κακόμαθαινουμε το προσωπικό κ.α .

Διαβάστε επίσης

Αφού εξηγούσα το καθεστώς χορήγησης και προμήθειας οι περισσότεροι κατανοούσαν την θέση της Ενωσης αλλά τους προξενούσε εντύπωση η χορήγηση υφάσματος και το είδος της στολής που ράβουμε με αυτό. Ας μιλήσουμε λοιπόν για την 8β ή Battle Dress όπως την γνωρίζουμε οι περισσότεροι. Ένα είδος στολής που έχει γίνει πάλι μόδα εδώ στα βόρεια το τελευταίο διάστημα.

Το σχέδιο της είναι βρετανικό και χρονολογείται λίγο πριν την έναρξη του Β’ ΠΠ, αυτό δε που φοράμε τώρα είναι η εξέλιξη της όπως παρουσιάστηκε προς τα τέλη του. Η στολή σχεδιάστηκε με γνώμονα τις ανάγκες του τότε πρωτοεμφανιζόμενου μηχανοκινητου πεζικού και εμπνεύστηκε από τις τότε σύγχρονες ……μάλλινες «στολές σκι» που ήταν πιο άνετες για τον χρήστη, χρησιμοποιούσαν λιγότερο υλικό και ήταν …ζεστές ακόμα και όταν ήταν βρεγμένες, πράγμα το οποίο εμείς ειδικά οι παλαιότεροι το έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές.

Το χρονικό διάστημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν σχετικά σύντομο με τελευταία χρήση της από τους …τροφίμους των σοφρωνιστικων καταστηματων της Μεγάλης Βρετανίας την δεκαετία του 1960.

Με αυτο του είδους λοιπόν την μουσειακή στολη το 2023 καλείται ο συνάδελφος να επιδείξει εμφάνιση παράσταση και ταυτόχρονα να ανταπεξέλθει σε συμβάντα. Κλείνοντας θα αναφέρω αυτό που είχε ειπωθεί το μακρινό 1939 από έναν Βρετανό ταγματάρχη και αφορούσε την τότε νέα battle dress σημερινή 8β: «Δεν με πειράζει να πεθάνω για τη χώρα μου, αλλά δεν πρόκειται να πεθάνω ντυμένος σαν σοφέρ τρίτης διαλογής». ( "I don't mind dying for my country but I'm not going to die dressed like a third-rate chauffeur")

υγ. Μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην υπηρεσιακή μου σταδιοδρομία ήταν το 1997 αρχές Μαΐου στην πίστα του αεροδρομίου στην Κέρκυρα με 8β , MP5 υγρασία ζεστη κάθιδρος θέαμα στους  τουριστες.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis