Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
07:59 | 04/03/2023

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Κατσικαδάκος, ένας παλιός αστυνομικός ο οποίος υπηρέτησε τον τομέα ευθύνης της Τροχαίας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, ως υπόδειγμα υπηρεσιακού στελέχους.

Πρόκειται για έναν από τους πιο εμβληματικούς τροχονόμους που πέρασαν από το νομό Κυκλάδων και δύσκολά θα βρεθεί όμοιός του. Η καταγωγή του ήταν από τη Μάνη, όμως το πέρασμά του από την Σύρο τις δεκαετίες του 70’ και του 80’ έχει μείνει αξέχαστο σε μεγάλη μερίδα πολιτών, καθώς στη μνήμη τους, όπως και στην ιστορία του νησιού πάντα θα υπάρχει «Ο Γιώργος, ο τροχονόμος», έτσι όπως όλοι τον αποκαλούσαν. Η περίοδος αυτή αναμφίβολα σημάδεψε και τον ίδιο, γι αυτό και επέλεξε να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. 

Ένας άνθρωπος ο οποίος ναι μεν προκαλούσε το φόβο των οδηγών, διότι σεβόταν το ρόλο του και τηρούσε τον Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας πολλές φορές κατά γράμμα με αποτέλεσμα να γίνεται δυσάρεστος  στους παραβάτες, από την άλλη όμως, υπήρξε υπόδειγμα αστυνομικού, αλλά και ανθρώπου.

Η συμβολή του στη σωστή κυκλοφορία ειδικά της Ερμούπολης υπήρξε καθημερινή, καθώς εργάζονταν ακούραστα γι αυτό το σκοπό με μεγάλη επιτυχία και πολλές φορές πέρα του ωραρίου του.

Η σφυρίχτρα του τροχονόμου Γιώργου ήταν η πιο ηχηρή που πέρασε από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Συναναστρεφόταν καθημερινά με τους οδηγούς και τους πολίτες, τους μιλούσε, τους συμβούλευε, έδειχνε κατανόηση, αλλά και ανοχή στα «στραβοπάτημά» τους.

Μπορεί να ήταν αυστηρός, αλλά η προσωπική του επαφή με τον πολίτη και ειδικά με τον παραβάτη, ήταν ιδιαίτερη και χαρακτηριζόταν από το προσόν που μπορεί να έχει ο ικανός αστυνομικός, ο οποίος συνδυάζει την απόλυτη αρμονία του υπηρεσιακού και ανθρώπινου ρόλου του. Γι αυτό και αγαπήθηκε από τον κόσμο. Ο πραγματικός του σκοπός ήταν η πρόληψη και θα τον τιμά πάντα, ότι είχε στόχο να καθιερώσει στη συνείδηση του πολίτη, τη συμμόρφωση και την πειθαρχία απέναντι στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προκειμένου να υπάρξει μια ασφαλέστερη κοινωνία για όλους. Και πραγματικά το κατάφερε σε μεγάλο βαθμό στα χρόνια της υπηρεσιακής του πορείας. 

Ο Γιώργος Κατσικαδάκος, υπήρξε ένας από τους πιο αγαπητούς αστυνομικούς που πέρασαν από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Έφυγε από την Σύρο το 1985, με επόμενο σταθμό τη Νάξο, την ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου του, όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Εκεί πέρασε και όλα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. 

Μάλιστα, τη δεκαετία του ’80 ο τότε δήμαρχος Νάξου, ο αείμνηστος Κώστας Λατίνας, του είχε αναθέσει υπηρεσίες συμβούλου για κυκλοφοριακά θέματα του νησιού. Ήταν ο πρώτος που πρότεινε τη μονοδρόμηση του παραλιακού δρόμου της Χώρας Νάξου στο λιμάνι, όπως και τη δημιουργία περιφερειακού δρόμου για την αποσυμφόρηση των στενών δρόμων της πόλης, μέτρα και έργα τα οποία εφαρμόστηκαν και υλοποιήθηκαν αργότερα. 

Ας είναι ελαφρό το χώμα που θα τον σκεπάσει. 

Αιωνία η μνήμη, για το  αγαπημένο τροχονόμο. 

cyclades24.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis