Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
10:14 | 13/09/2023

Η «χαρτογράφηση» της νύχτας στην Πάτρα έχει ήδη γίνει από την ΕΛΑΣ και οι περιπολίες γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία στα οποία συχνάζουν αντιεξουσιαστές!

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την τραγωδία στο Blue Horizon και άλλα γεγονότα πανελλήνιας εμβέλειας, δύναμη της τοπικής Αστυνομίας βρίσκεται μόνιμα σε πλήρη επιφυλακή. Θέλει να είναι έτοιμη σε ενδεχόμενο «χτύπημα» αναρχικών.

Διαβάστε επίσης

Η Αστυνομία έχει «στον νου της», επίσης, το Ιταλικό αλλά και το Γαλλικό προξενείο στις οδούς Γερμανού και Πατρέως, αντίστοιχα. Δεν είναι λίγες οι φορές που αντιεξουσιαστές έχουν κάνει «παρεμβάσεις» στους δύο συγκεκριμένους χώρους. Εκεί όπου η Αστυνομία «χάνει» συνήθως το «παιχνίδι», και λογικά, είναι στα χτυπήματα με μολότοφ ή «γκαζάκια» σε τραπεζικά υποκαταστήματα και ΑΤΜ. Η επέμβασή της γίνεται μετά το «χτύπημα» και αρκετές φορές χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα!

Αστυνομικοί περιπολούν και στην Πλατεία Ολγας, στέκι «φανατικών οπαδών» αλλά και αναρχικών, ενώ σε καθημερινή οπτική επαφή βρίσκονται με το Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών στην οδό Κορίνθου που τελεί υπό κατάληψη αλλά και δύο ακόμη στέκια αναρχικών -ένα προς την Τριών Ναυάρχων και ένα προς το κέντρο. Μία ακόμη συνοικία στην οποία ρίχνει «βλέμματα» η Αστυνομία είναι η Ανω Πόλη.

Η τοπική Αστυνομία γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι οι επικεφαλής των ομάδων των αντιεξουσιαστών και έχει προβεί μέχρι και σε… κατηγοριοποίησή τους. Γνωρίζει δηλαδή ποιοι είναι οι επικίνδυνοι! Αν και κάποιοι που θεωρούσε επικίνδυνους αποδείχθηκαν μεν «σκληροί», αλλά όχι σε βαθμό που να «πονοκεφαλιάζουν» την τοπική ΕΛΑΣ. Πλέον, ελάχιστοι είναι οι αναρχικοί που κυκλοφορούν με κουκούλες και κράνη, και αν κάποιοι το κάνουν, μάλλον εντάσσονται σε «οπαδικά κινήματα» που έχουν παρεισφρήσει στον αναρχικό χώρο, έστω και αν η ιδεολογία τους απέχει παρασάγγας από αυτή των «διαβασμένων» αναρχικών!

ΣΤΑ ΟΠΑΔΙΚΑ ΣΤΕΚΙΑ

Η ΕΛΑΣ γνωρίζει ακόμη ότι στα οπαδικά στέκια, κυρίως σε αυτό της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και της Παναχαϊκής, συχνάζουν και άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Η ΕΛΑΣ πιέζει τον Δήμο να προβεί σε αξιοποίηση του Παραρτήματος, όμως η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει την παραμικρή ενέργεια. Κατά καιρούς γίνονται προτάσεις και τότε οι αναρχικοί (που μαθαίνουν τι «ετοιμάζεται)… «απαντούν» με αφίσες με τίτλο «κάτω τα χέρια από το Παράρτημα»!

Οι συγκρούσεις στις πορείες είναι πλέον περιορισμένες στην Πάτρα. Προ ημερών, αστυνομικοί και αναρχικοί ήρθαν «αντιμέτωποι» στην οδό Οθωνος Αμαλίας, όμως η σύγκρουση ήταν χρονικά περιορισμένη και οι «απώλειες» μηδενικές.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Το αναρχικό Κίνημα στην Πάτρα «αυξάνεται» σε αριθμό μελών με την έλευση των φοιτητών στα τέλη κάθε Αυγούστου. Αν δεν συμβεί κάτι «έκτακτο», τα συνηθισμένα «ραντεβού» με την Αστυνομία είναι στις 17 Σεπτεμβρίου (επέτειος δολοφονίας Παύλο Φύσσα) 17 Νοέμβρη (Πολυτεχνείο) και 6 Δεκέμβρη (επέτειος δολοφονίας Αλέξη Γρηγορόπουλου).

Η «συρρίκνωση» της Χρυσής Αυγής και των ναζιστών της Πάτρας έχει συμβάλει στον περιορισμό των επεισοδίων! Οταν το κόμμα του Μιχαλολιάκου ήταν «στα πάνω του», οι συγκρούσεις ήταν αρκετές, ενώ δεν έλειπαν και οι ακροδεξιές επιθέσεις σε στέκια αναρχικών με την υπογραφή των «Μαιάνδρων», μιας άκρως επικίνδυνης οργάνωσης που δήλωνε… ετοιμοπόλεμη ενάντια στους αναρχικούς και αποφασισμένη να «χτυπά» με εκρηκτικούς μηχανισμούς ή και μολότοφ, όπου έκριναν τα «αρχηγικά» της μέλη.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ

Στην Πάτρα, ο ρόλος της ΕΛΑΣ είναι διακριτικός! Τα ΜΑΤ συνήθως παίρνουν εντολές να «ακολουθούν από απόσταση» και να «μην απαντούν σε τυχόν προκλήσεις»! Ωστόσο, όταν οι δύο πλευρές φθάσουν «αρκετά κοντά», τότε εύκολα έρχεται η σύρραξη! Ανάβει η φωτιά, πέφτουν τα δακρυγόνα και οι βόμβες κρότου λάμψης και ξεκινά το… κυνηγητό! Η τοπική ΕΛΑΣ είναι πλέον σε επιφυλακή για την πρώτη από τις τρεις μεγάλες πορείες που προγραμματίζονται, αυτή στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Η τραγωδία στον Πειραιά πιθανόν να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των διαδηλωτών και στην ενίσχυση του «μπλοκ» των αναρχικών και με άλλες ομάδες αριστερών διαδηλωτών, κυρίως από εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και σχηματισμούς.

 

Κωνσταντίνος Φλαμής

pelop.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis