Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΤΟΥΡΚΙΑ
19:14 | 14/12/2022

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, έναν δημοφιλή πολιτικό αντίπαλο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών για προσβολή των μελών του Εκλογικού Συμβουλίου.

Η ποινή αυτή στερεί ντε φάκτο τον Ιμάμογλου από τα πολιτικά δικαιώματά του, έξι μήνες πριν από τις εκλογές. Ωστόσο ο συνήγορός του, ο Κεμάλ Πολάτ, είπε ότι θα ασκήσει έφεση, η οποία έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για την ποινή.

Διαβάστε επίσης

Ο 52χρονος δήμαρχος, που προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) θεωρείτο πιθανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, απέναντι στον Ερντογάν. Η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη επιλέξει τον υποψήφιό της στις εκλογές αυτές.

Η δίκη του Ιμάμογλου αφορούσε δηλώσεις που έκανε το 2019, στις οποίες χαρακτήρισε «ηλίθιους» εκείνους που ακύρωσαν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες είχε κερδίσει ο ίδιος.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2023 θεωρείται ότι θα κριθεί από την ικανότητα του CHP και των άλλων κομμάτων να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να στηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο απέναντι στον Ερντογάν και το AKP, που κυβερνούν την Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis