Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ
19:44 | 27/11/2022

Χορτασμένοι από υποσχέσεις, αλλά… νηστικοί από πράξεις είναι χιλιάδες αστυνομικοί που υπηρετούν στη Μαγνησία, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και που βρίσκονται ειδικά οι νεότεροι από αυτούς, σε πολύ δυσχερή οικονομική θέση, με μισθούς που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στα αυξημένα έξοδα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι.

Λόγω και του πληθωρισμού που καλπάζει, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν περιέλθει σε απόγνωση, καθώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Περιφέρειας Θεσσαλίας Ελευθέριο Αναδιώτη, ο καινούργιος αστυνομικός που έχει τοποθετηθεί σε υπηρεσία εκτός της περιοχής καταγωγής του, δεν γίνεται να τα βγάλει πέρα, με τα μόλις 750 ευρώ μισθό.

Διαβάστε επίσης

Ο έμπειρος αξιωματικός, με τον βαθμό του αστυνομικού υποδιευθυντή, θέτει το παράδειγμα της Αθήνας, όπου ένας Βολιώτης αστυνομικός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα υψηλά ενοίκια, τους τσουχτερούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και το μεγάλο κόστος των μετακινήσεων, σε μια πόλη, όπως η Αθήνα, όπου οι αποστάσεις είναι σημαντικές και απαιτείται η χρήση αυτοκινήτου ή άλλου τροχοφόρου.

Αφαιρώντας όλα αυτά, όπως και το κόστος διαβίωσης, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο αστυνομικοί να μένουν με άδειες τσέπες προς τα τέλη του μήνα, κάτι που τους δημιουργεί συναισθήματα απελπισίας, γιατί, ως γνωστό, ο νόμος τούς απαγορεύει να κάνουν δεύτερη εργασία.

Εικόνα
 Ελευθέριο Αναδιώτη

«Κάνουμε το καθήκον μας συνεχώς, χωρίς, όμως, κάποια αναγνώριση εκ μέρους της Πολιτείας. Ο αστυνομικός βρίσκεται κάτω από πίεση, ενώ είναι στην καθημερινότητά του τα έκτακτα γεγονότα, αφού δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να κάνει κάποιον προγραμματισμό, γιατί μετά από λίγες ώρες ίσως να βρίσκεται σε κάποια αποστολή εκτός έδρας», τονίζει.

Ο διοικητής της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Μαγνησίας υπογραμμίζει πως οι αστυνομικοί έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια λόγω περικοπών το 25% του μισθού τους, χωρίς να γίνει καμία αναπλήρωση, με την Πολιτεία να εξακολουθεί να παραβιάζει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για επαναφορά των απολαβών τους στην κατάσταση προ των μνημονίων.

Προς το παρόν οι αστυνομικοί το μόνο που ακούνε είναι «θα» άνευ ουσίας και προς επίρρωση όλου αυτού έρχεται το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί το επάγγελμα ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό, ενώ και η αποζημίωση των νυχτερινών δεν έχει αυξηθεί καθόλου, παραμένοντας σε επίπεδα ανάλογα με αυτά που ίσχυαν πριν από 20 χρόνια.

Παράλληλα ο αστυνομικός είναι υποχρεωμένος να υποστεί πλήθος μετακινήσεων και αποσπάσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική του κατάσταση, αλλά και τον οικογενειακό του προγραμματισμό. Όπως αναφέρει, οι αστυνομικοί στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων πολλάκις, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Έβρου, όταν μετέβησαν δεκάδες άτομα από τη Διεύθυνση της Μαγνησίας στην ακριτική περιοχή, συμβάλλοντας στο να αποφευχθεί η εισβολή των παράτυπων μεταναστών με αυταπάρνηση, αλλά το κράτος το μόνο που κάνει είναι να τους χτυπά φιλικά στην πλάτη και να τους μοιράζει υποσχέσεις άνευ αντικρίσματος.

«Την περίοδο της πανδημίας υποχρέωσαν τους αστυνομικούς να πραγματοποιούν μέχρι και ελέγχους για την τήρηση των μέτρων προστασίας, χωρίς να έχουν καμία δουλειά να το κάνουν και ο αστυνομικός να μεταβληθεί σε μπαμπούλα για τους πολίτες, όταν η αποστολή του είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου» αναφέρει ο κ. Αναδιώτης.

Κλείνοντας εκτιμά πως το κράτος διαθέτει τους πόρους για να δώσει αυξήσεις στους αστυνομικούς, κάτι που μπορεί να γίνει με την κατάλληλη οικονομική διαχείριση, καθώς μέχρι στιγμής «έχουμε φουσκώσει από υποσχέσεις».

Γιώργος Στεργίου

Πηγή:  e-thessalia.gr

Policenet.gr © | 2023 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis