Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ομολόγων
18:27 | 07/03/2023

Διατηρούνται οι πιέσεις στις τιμές των ομολόγων με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά.

Στην εγχώρια αγορά το ενδιαφέρον εντοπίζεται στην αυριανή δημοπρασία των ετήσιων εντόκων γραμματίων που θα πραγματοποιήσει ο ΟΔΔΗΧ.

Διαβάστε επίσης

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη δημοπρασία στις 7/12 το επιτόκιο τους είχε διαμορφωθεί στο 2,73%, ωστόσο αύριο θεωρείται βέβαιον ότι θα ξεπεράσει το 3% με δεδομένο ότι στις 23 Φεβρουαρίου το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων διαμορφώθηκε στο 3,07%.

Στο κλίμα αυτό που έχει διαμορφωθεί η πρόβλεψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στους FT για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, εξέλιξη η οποία ήδη έχει προεξοφληθεί από την αγορά, δεν επηρέασε ουσιαστικά την αγορά. Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα τους προσεχείς μήνες , εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις Ως προς τον χρόνο της αναβάθμισης, εκτίμησε πως το πιθανότερο είναι να συμβεί «αμέσως μετά τις εκλογές», αλλά μπορεί να συμβεί ακόμα και πριν τις εκλογές.

 

Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 4,46% από 4,50% που έκλεισε χθες έναντι 2,72 % του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,74% από 1,76% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ μετά την ομιλίας του επικεφαλής της Oμοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) Jerome Powell. Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ ανέφερε ότι ενδεχομένως θα χρειαστούν πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη σύνοδο της FED όπου θα ληφθεί η σχετική απόφαση. Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία είναι ισχυρότερα από το αναμενόμενο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Eτσι καθώς νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0595 δολ. από το επίπεδο των 1,0678 δολ που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1.0665 δολ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis