Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:59 | 04/01/2021

Η απόκτηση από την Ελλάδα 18 μαχητικών Rafale, έχει δημιουργήσει εύλογες ανησυχίες στην Άγκυρα.

Αν και η τελευταία δεν έχει αντιδράσει εκφράζοντας τις ανησυχίες αυτές, καθώς προτιμά να αναλίσκεται σε δηλώσεις του τύπου «ότι και να πάρουν οι Έλληνες δεν θα είναι αρκετό», όπως δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, εντούτοις σκέφτεται πως να ενισχύσει τη Αεροπορία της.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλεξίσφαιρο κράνος “BK-ACH”


Οι σκέψεις αυτές αφορούν και το Eurofighter Typhoon αφού είναι το μόνο διαθέσιμο μαχητικό 4ης γενιάς αυτή την περίοδο που μπορεί να πάρει η Τουρκία, πλην των ρωσικών.

Έτσι μια από τις κινήσεις που προτείνονται στην Τουρκία είναι η ιδέα της προμήθειας μαχητικών Eurofighter Tranche 3A τα οποία όπως λένε είναι τα μόνα που έχουν το ίδιο τεχνολογικό επίπεδο με τα Rafale F3-R που θα προμηθευτεί η ΠΑ.

Η έκδοση Tranche 3A είναι αυτή που βρίσκεται σε παραγωγή σήμερα και αυτή περιλαμβάνει μια σειρά βελτιώσεων όπως σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου, νέες καλωδιώσεις με οπτικές ίνες, ραντάρ AESA, βελτιώσεις στο σύστημα αυτοπροστασίας, και νέα όπλα αέρος-εδάφους SPEAR 3, Marte-ER, και ατρακτίδια LITENING IV & V.

Βέβαια η τιμή αυτής της έκδοσης παραγωγής, όπως αναφέρεται είναι υψηλή: Περί τα 90 με 100 εκατ. € το αεροσκάφος κάτι που σημαίνει πως για την αγορά 40 τέτοιων μαχητικών για την τουρκική Αεροπορία θα απαιτηθούν περί τα 4,5 με 5 δισ.€

Όπως λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι το Eurofighter έχει τα χαρακτηριστικά που θα του επιτρέψουν να επικρατήσει έναντι των 18 Rafale πάνω από το Αιγαίο, τόσο από άποψη ηλεκτρονικών όσο και από περίσσια ισχύος των δύο κινητήρων EJ-200 έναντι των δύο Snecma M88-2, που σημαίνει ότι το ευρωπαϊκό μαχητικό θα υπερτερεί στις κλειστές αερομαχίες του γαλλικού.

Το Eurofighter έχει σημαντικά καλύτερο λόγο ώσης προς βάρος ο οποίος φτάνει στο 1,15 έναντι του Rafale που φτάνει στο 0,988.

Στα αντεπιχειρήματα για την αγορά τους καταλογίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξει σύμφωνη γνώμη και από τις 4 χώρες που κατασκευάζουν το αεροσκάφος και επειδή από την Βρετανία, δεν υπάρξει πρόβλημα, όπως λένε ο προβληματισμός επικεντρώνεται στη στάση της Γερμανίας. Ιταλία και Ισπανία, επίσης δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα.

Παράλληλα όπως αναφέρουν θα χρειαστεί πιστοποίηση στο αεροσκάφος τουρκικών όπλων, όπως τα SOM, UPS, HGK, TEBER, Miniyatur Bomba, AselPOd κ.α. κάτι που θα αυξήσει περισσότερο το κόστος. Τέλος αναφέρουν το πρόβλημα στον εναέριο ανεφοδιασμό, καθώς τα τουρκικά F-16 ανεφοδιάζονται με τη μέθοδο του σταθερού σωλήνα ενώ τα Eurofighter με αυτή του εύκαμπτου.

Τι θα γίνει όμως σε μια τέτοια περίπτωση; Ποιος θα ήταν ο νικητής σε μια αναμέτρηση Rafale εναντίον Εurofighter;

 eleftherostypos.gr  (με αναφερόμενη πηγή: defencenet.gr)

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis