Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Volvo EX30
14:00 | 21/09/2023

Το EX30 είναι το νεότερο, μικρότερο και πιο γρήγορο ηλεκτρικό μοντέλο της Volvo. Με κομψή εμφάνιση, συμπαγείς διαστάσεις και επιδόσεις που κόβουν την ανάσα παρουσιάστηκε από την εισαγωγική εταιρεία.

Έχει μήκος 4,23 μέτρα, πλάτος 1,84 μέτρα και ύψος 1,565 μέτρα, παρέχει αρκετό χώρο για τους επιβάτες, ενώ το μεταξόνιο των 2,65 μέτρων εξασφαλίζει άνετη και σταθερή οδήγηση. Το μοντέλο ουσιαστικά συμβολίζει τον εκδημοκρατισμό της ηλεκτροκίνησης, ενώ οι Σουηδοί κατάφεραν να βάλουν όλα τα στοιχεία που τους χαρακτηρίζουν σε ένα μικρό αυτοκίνητο. Με αυτό τον τρόπο, στοχεύουν στην προσέλκυση νέων πελατών, με πωλήσεις που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν από μια μερίδα που το προηγούμενο διάστημα δεν μπορούσε να προσεγγίσει η εταιρεία.

Διαβάστε επίσης

Διαθέτει μεγάλο ποσοστό ανακυκλωμένων υλικών, κάτι που υποδηλώνει την στροφή της εταιρεία προς τη βιώσιμη κινητικότητα και την ουδετερότητα των μοντέλων της. 'Αλλωστε είναι αυτή που το προηγούμενο χρονικό διάστημα δήλωσε πως όλα της τα μοντέλα από το 2030 θα είναι ηλεκτρικά. Φέρει μια σειρά από συστήματα ασφαλείας, μετατρέποντας το μοντέλο ως ένα από τα ασφαλέστερα σύγχρονα μοντέλα.

Το νέο μοντέλο της Volvo είναι το «καθαρότερο» όχημα της εταιρείας, καθώς έχει το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από όλα τα μοντέλα. Οι κατασκευαστές κατάφεραν σε αυτό το μοντέλο να μειώσουν κατά 25% το CO2 καθόλη την διάρκεια της ζωής του, ενώ το 17% των υλικών που χρησιμοποιούνται είναι ανακυκλωμένα. Το ίδιο συμβαίνει και στο αλουμίνιο που το 25% προέρχεται από ανακυκλωμένα υλικά. Το 30% των πλαστικών και του προφυλακτήρα προέρχεται επίσης από ανακυκλώσιμα υλικά.

Βλέποντας το μοντέλο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, εξωτερικά διακρίνουμε ότι έχει πολλά κοινά στοιχεία από τον μεγάλο του αδερφό, EX90. Διαθέτει μάσκα χωρίς αερογαγωούς, νέα σχεδιαστική γραμμή, σε πολλά σημεία μαύρο προφυλακτήρα, διχρωμία του ουρανού , ζάντες αλουμινίου τύπου aero, μαύρα καλύμματα καθρεπτών φωτιστικά σώματα led σχήματος σφυριού και πίσω διπλά φωτιστικά σώματα.

Στο εσωτερικό τα καθίσματα προέρχονται και αυτά από ανακυκλώσιμα υλικά, το τιμόνι είναι από οικολογικό δέρμα, υπάρχει κάθετη οθόνη αφής 12,3 ιντσών, αρκετοί έξυπνοι αποθηκευτικοί χώροι, μεγάλο υποβραχιόνιο με αρκετό ελεύθερο χώρο στο κάτω μέρος και συρταρωτή ποτηροθήκη.

Οσο για την ασφάλεια η Volvo διαθέτει 32 συστήματα υποβιήθησης (ADAS) στην πλούσια έκδοση και 26 στη βασική. Οδηγός και επιβάτες μπορούν να ακούσουν υψηλά επίπεδα μουσικής χάρις το ηχοσύστημα της Harman Kardon απόδοσης 1040W.

Ο αποθηκευτικός χώρος είναι 318 λίτρα, 61 λίτρα κάτω από το μεταβλητό δάπεδο, ενώ με αναδιπλωμένα τα καθίσματα ο χώρος φθάνει τα 622 λίτρα. Μάλιστα υπάρχουν και άλλα 7 λίτρα εμπρός όπου ο οδηγός μπορεί να τοποθετεί τα καλώδια φόρτισης.

Όσον αφορά τα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης, η Volvo προσφέρει στους πελάτες τρεις επιλογές. Η έκδοση Single Motor διαθέτει ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα ισχύς 272 ίππων και 343 Nm ροπής, με την μπαταρία να έχει χωρητικότητα 51 kWh, προσφέροντας έτσι αυτονομία που φτάνει τα 344 χιλιόμετρα. Η έκδοση Single Motor Extended Range διαθέτει τον ίδιο ηλεκτροκινητήρα, αλλά έρχεται με μεγαλύτερη μπαταρία χωρητικότητας 69 kWh, παρέχοντας βελτιωμένη αυτονομία φτάνοντας τα 480 χιλιόμετρα. Για εκείνους που αναζητούν μεγαλύτερη ισχύ και επιδόσεις, η έκδοση με δύο κινητήρες ένας σε κάθε άξονα) αποτελεί την ιδανική επιλογή. Συνδυάζοντας την τετρακίνηση με την ισχύ 428 ίππων και 543 Nm ροπής. Το σύνολο χρειάζεται μόλις 3,6 δευτερόλεπτα για την επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα. Ολες οι εκδόσεις περιορίζονται από το εργοστάσιο στα 180 χλμ/ώρα τελικής ταχύτητας.

Το EX30 διατίθεται σε τρία επίπεδα εξοπλισμού: Core, Plus και Ultra. Η βασική έκδοση με την μπαταρία των 51KWh ξεκινάει από τα 37,572 ευρώ χωρίς την επιδότηση η οποία είναι 8.000 ευρώ.

Κυριάκος Παρασίδης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis