Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
policenet_39_intime
18:34 | 29/02/2024

Το έγγραφο - πρόταση που ακολουθεί εστάλη από την Ένωση Αστυνομικών Κοζάνης:

 ΠΡΟΣ::  Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων(Π.Ο.ΑΣ.Υ.)  

Διαβάστε επίσης

ΚΟΙΝ.:  

1)Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)  

2)Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη(Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)  

3)Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)  

4)A.E.A./Διεύθυνση Οργάνωσης και Νομικής Υποστήριξης (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.) 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΔ 141/1991  

Το Π.Δ. 141/1991 στο άρθρο 172 “Επικήδειες τιμές” και συγκεκριμένα στην παράγραφο  2, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι Δεν απονέμονται τιμές στους αυτόχειρες ...”  

Η συγκεκριμένη διάταξη συντάχθηκε το 1991 με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα  της τότε εποχής. Έκτοτε, έχει γίνει πλέον ευρέως αντιληπτό ότι η κυριότερη αιτία  αυτοκτονίας είναι η ψυχική διαταραχή της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη πλέον  αναγνωρίζεται επίσημα ως ψυχική ασθένεια από θεσμούς με κυριότερο τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία που  την έχει κατατάξει στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών.  Όλες οι διαθέσιμες έρευνες, αποτυπώνουν μια πραγματικότητα και μια αντίληψη  πολύ διαφορετική από αυτή του 20ου αιώνα, καθώς οι αριθμοί επισημαίνουν ότι ίσως  το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μπορεί να περάσει κάποια στιγμή στη ζωή του  ένα καταθλιπτικό επεισόδιο. Η κατάθλιψη δεν είναι πλέον “ταμπού”, αντίθετα  αποτελεί την νόσο των ευαίσθητων ανθρώπων.  

Παράλληλα, μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου  (UCL) πάνω στη ψυχική υγεία των αστυνομικών, αποκάλυψε ενδεικτικά ότι 1 στους 7  αστυνομικούς υποφέρει από κατάθλιψη. Αυτό επιβεβαιώνει αυτό που ξέρουμε όλοι.  Ότι το αστυνομικό επάγγελμα, εκτός από επικίνδυνο, είναι ίσως το πλέον στρεσογόνο.  Το σύνδρομο μετατραυματικού στρες και η κατάθλιψη είναι κάτι που υπάρχει μεγάλη  πιθανότητα να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή οι συνάδελφοί μας, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τον γενικό πληθυσμό.

Δυστυχώς, τα ανωτέρω δεδομένα,  αυξάνουν τις πιθανότητες ορισμένοι υπό το βάρος και την απόγνωση που γεννά η  ψυχική ασθένεια, να οδηγηθούν στην αυτοκτονία.  

Η ανωτέρω διάταξη του Π.Δ. 141/1991, έχει ως αποτέλεσμα άξιοι αστυνομικοί, που  κατά τη διάρκεια της Υπηρεσίας τους τίμησαν το λειτούργημά τους, αλλά για κάποιο  λόγο δεν άντεξαν το  βάρος που έπεσε στους ώμους τους λόγω της ψυχικής ασθένειας και οδηγήθηκαν στην  αυτοκτονία, να μην παίρνουν το ελάχιστο, δηλαδή την απόδοση των απαραίτητων  επικήδειων τιμών από την Υπηρεσία. Αυτούς τους βασανισμένους συναδέλφους μας,  δεν οφείλει η Υπηρεσία να τους πει ένα τελευταίο “ευχαριστώ” για όσα προσέφεραν;  

Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε να προστεθεί στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 172  του Π.Δ. 141/1991 η πρόταση: “Σε περίπτωση αυτοκτονίας, όταν βεβαιώνεται εγγράφως  από ειδικό ψυχικής υγείας η ύπαρξη ενεργής ψυχικής νόσου, τότε οι επικήδειες τιμές  απονέμονται κανονικά”. 

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

-Ο-  Πρόεδρος 

Ζήσης ΛΙΑΚΟΣ

 -Ο-  Γενικός Γραμματέας  

Παναγιώτης ΒΑΖΟΥΡΑΣ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis