Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
15:59 | 12/04/2023

Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων, κ. Άννας Στρατινάκη, που εκδόθηκε σε συνέχεια ερωτημάτων που έχουν υποβληθεί, δίνονται διευκρινίσεις για τους δικαιούχους της άδειας μονογονεϊκών οικογενειών σε σχέση με την ηλικία του παιδιού, που χορηγείται, σύμφωνα με το άρθρο 45 του ν. 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας.

Συγκεκριμένα, αποσαφηνίζεται ότι το δικαίωμα στην άδεια των μονογονεϊκών οικογενειών μπορεί να ασκηθεί από τους δικαιούχους αυτής, κατά τον χρόνο που ο γονέας ασκεί αποκλειστικά τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια του προσώπου του παιδιού.

Το δικαίωμα στην άδεια αυτή παύει να ισχύει, όταν σταματά να υφίσταται δικαίωμα/υποχρέωση στη γονική μέριμνα ή στην επιμέλεια του τέκνου, με την ενηλικίωση αυτού, δηλαδή με τη συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας του.

Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπ' όψιν τις σχετικές διατάξεις (άρθρα 281 και 288 του Αστικού Κώδικα), την καλή πίστη, τα χρηστά και συναλλακτικά ήθη, καθώς και τον κοινωνικό και οικονομικό σκοπό του δικαιώματος για την υποστήριξη του μόνου γονέα κατά τα ανωτέρω, η εν λόγω άδεια θα πρέπει να χορηγείται και μετά την ενηλικίωση του παιδιού, εφόσον αυτό έχει αποδεδειγμένα ανάγκη από ειδική φροντίδα για λόγους βαριάς ή χρόνιας ασθένειας ή αναπηρίας, κατά την έννοια του άρθρου 42 του ν. 4808/2021.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis