Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
17:59 | 04/12/2022

Όταν η 17χρονη Alissa Turney εξαφανίστηκε το 2001, η αστυνομία πίστευε ότι το είχε σκάσει για την Καλιφόρνια - μέχρι που ανακάλυψε πως ο πατριός της, Michael Turney, είχε εμμονή μαζί της για χρόνια.

Χρόνια μετά την εξαφάνιση της Alissa Turney την τελευταία ημέρα φοίτησης στη δεύτερη τάξη λυκείου το 2001, η αδελφή της Sarah αναρωτήθηκε αν είχε κάνει κάτι περισσότερο από το να φύγει απλώς από το σπίτι της, όπως πίστευαν ο πατέρας της, Michael Turney, και η αστυνομία.

Διαβάστε επίσης

Όταν εξαφανίστηκε, ο πατέρας της έδειξε στη Σάρα ένα σημείωμα που δήθεν είχε γράψει η Αλίσα και έλεγε ότι θα πήγαινε στην Καλιφόρνια. Η αστυνομία το βρήκε αξιόπιστο και τη θεώρησε ως άλλη μια έφηβη που το έσκασε στο Φοίνιξ. Αλλά τότε η Σάρα υποψιάστηκε περισσότερο τον πατέρα της.

Ο Μάικλ Τέρνεϊ παρακολουθούσε πάντα αφύσικα στενά τη θετή του κόρη. Ειδικότερα, παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές της κλήσεις, είχε εγκαταστήσει κάμερες παρακολούθησης στο σπίτι και τη βιντεοσκοπούσε ακόμη κι όταν ήταν στη δουλειά. Υποψιασμένη ότι είχε κάνει κακό στην Αλίσα, η Σάρα άρχισε να χτίζει μια υπόθεση εναντίον του ίδιου της του πατέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύντομα έγινε φανερό ότι η Alissa Turney δεν είχε απλώς εξαφανιστεί. Και το 2020 η αστυνομία κατηγόρησε τον Michael Turney για τη δολοφονία της.

Η παράξενη εξαφάνιση της Alissa Turney

Γεννημένη στις 3 Απριλίου 1984, η Alissa Marie Turney έζησε μια τυπική ζωή. Μεγάλωσε σε μια μεικτή οικογένεια υπό τη φροντίδα του πατριού της, Michael Turney, ο οποίος την υιοθέτησε όταν η μητέρα της πέθανε από καρκίνο των πνευμόνων.

Μέχρι το 2001 η Alissa φοιτούσε στη δεύτερη τάξη του λυκείου. Τα τέσσερα μεγαλύτερα αδέλφια της είχαν μετακομίσει και η Alissa ζούσε ακόμα στο σπίτι με τον Michael και τη μικρή της αδελφή, τη Sarah. Μέτρια μαθήτρια, είχε ένα αγόρι, μια δουλειά μερικής απασχόλησης και όνειρα πέρα από τη γενέτειρά της, το Φοίνιξ της Αριζόνα.

Αλλά τότε, στις 17 Μαΐου 2001, την τελευταία μέρα της σχολικής χρονιάς, η Alissa Turney εξαφανίστηκε. «Εκείνη την ημέρα μπήκε στο μάθημα ξυλουργικής του φίλου της στο Λύκειο Paradise Valley, και είπε ότι ο πατριός της θα την έπαιρνε νωρίτερα από το σχολείο», εξήγησε αργότερα το Γραφείο του εισαγγελέα της κομητείας Maricopa.

Η Alissa Turney ήταν μαθήτρια λυκείου όταν εξαφανίστηκε το 2001.
Η Alissa Turney ήταν μαθήτρια λυκείου όταν εξαφανίστηκε το 2001 / Φωτογραφία: Maricopa County Attorney’s Office

Ο Μάικλ αναγνώρισε ότι είχε πάρει την Αλίσα από το σχολείο εκείνη την ημέρα. Ισχυρίστηκε πως την είχε βγάλει για φαγητό για να γιορτάσουν το τέλος της χρονιάς της, αλλά ότι αυτός και η Alissa είχαν τσακωθεί. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, την επέστρεψε στο σπίτι της οικογένειας γύρω στη 1 μ.μ. και στη συνέχεια έφυγε για να κάνει δουλειές.

Όταν επέστρεψε αργότερα με τη Σάρα, η Alissa Turney είχε εξαφανιστεί. Ο Michael και η Sarah βρήκαν ένα σημείωμα στο ασυνήθιστα ακατάστατο υπνοδωμάτιό της που έλεγε ότι είχε φύγει από το σπίτι για να ζήσει στην Καλιφόρνια.

«Μπαμπά και Σάρα, όταν με αφήσατε στο σχολείο σήμερα, αποφάσισα ότι θα πάω στην Καλιφόρνια», έγραφε το σημείωμα. «Σάρα, είπες ότι ήθελες πραγματικά να φύγω - τώρα το έχεις. Μπαμπά, πήρα 300 δολάρια από εσένα. Γι' αυτό έβαλα στην άκρη τα χρήματά μου».

Αλλά η Σάρα, που τότε ήταν μόλις 12 ετών, δεν το σκέφτηκε και πολύ. «Δεν ανησύχησα», είπε στο People. «Είχα την εντύπωση ότι θα επέστρεφε. Δεν νομίζω ότι μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι θα έλειπε για πάντα» εξήγησε.

Για τους περισσότερους φαινόταν σαν μια ξεκάθαρη περίπτωση εφηβικής φυγής. Η αστυνομία διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε εγκληματική ενέργεια και ακόμη και ο ετεροθαλής αδελφός τής Alissa, ο John -ο οποίος γνώριζε ότι η Alissa φοβόταν τον Michael-, αποδέχτηκε ότι πιθανότατα είχε φύγει από το σπίτι μετά από έναν καβγά μαζί του.

Η Alissa Turney έκλεισε τα 17 μόλις ένα μήνα πριν εξαφανιστεί.
Η Alissa Turney έκλεισε τα 17 μόλις έναν μήνα πριν εξαφανιστεί / Φωτογραφία: Sarah Turney

«Μου είχε παραδεχθεί ότι φοβόταν τον πατέρα μας και ήθελε να φύγει», δήλωσε ο Τζέιμς στο Dateline. «Της είπα ότι μπορούσε να έρθει να μείνει μαζί μου. Και μετά, όταν ανακάλυψα ότι αγνοείται, πιστεύαμε 100% πως το είχε σκάσει. Έφυγε μακριά του, κι αυτό ήταν που ήθελε» συνέχισε.

Παραδόξως, όμως, πρόσθεσε ο James, «δεν ήρθε ποτέ σε εμένα. Ούτε στο σπίτι της θείας της στην Καλιφόρνια. Είχε τόσο πολλές επιλογές από μέρη για να πάει. Αλλά απλώς εξαφανίστηκε».

Πώς οι υποψίες έπεσαν στον Michael Turney

Για επτά χρόνια κανείς δεν έκανε πολλές ερωτήσεις για την Alissa Turney. Αλλά όταν ένας δολοφόνος ονόματι Thomas Hymer ομολόγησε ψευδώς ότι σκότωσε την Alissa το 2006, η αστυνομία άρχισε να επανεξετάζει την εξαφάνισή της.

Η Μονάδα Αγνοουμένων του Αστυνομικού Τμήματος του Φοίνιξ αποφάσισε να ερευνήσει εκ νέου την υπόθεση της Alissa Turney το 2008 και πήρε συνεντεύξεις από 200 άτομα που την είχαν γνωρίσει. Σύντομα ανακάλυψαν κάποιες ανησυχητικές λεπτομέρειες για τον πατριό της, τον Michael.

«Αυτό τους ανάγκασε, τελικά, να εξετάσουν την υπόθεση της αδελφής μου», εξήγησε η Sarah στο Dateline. «Σε περίπτωση που με ρωτούσατε τότε αν πίστευα ότι ο πατέρας μου είχε κάποια ανάμειξη, θα έλεγα όχι. Αλλά, με την πάροδο των χρόνων, έδινε πολλές ερμηνείες για το τι συνέβη εκείνη την ημέρα. Κάτι δεν πήγαινε καλά», συμπλήρωσε.

Alissa Turney και Sarah Turney. Οι αδελφές είχαν πέντε χρόνια διαφορά ηλικίας, αλλά ήταν πολύ κοντά.
Alissa Turney και Sarah Turney. Οι αδελφές είχαν πέντε χρόνια διαφορά ηλικίας, αλλά ήταν πολύ κοντά / Φωτογραφία: Sarah Turney

Οι φίλοι της Alissa είπαν στην αστυνομία ότι ο Michael είχε προσπαθήσει να κακοποιήσει σεξουαλικά την Alissa. Ο φίλος της αποκάλυψε πως ο Μάικλ είχε προσπαθήσει «να ερωτοτροπήσει μαζί της». Και, το πιο ανησυχητικό απ' όλα, η Alissa είχε πει σε φίλους της ότι κάποτε είχε ξυπνήσει δεμένη σε μια καρέκλα, φιμωμένη, με τον Michael από πάνω της.

«Ο Μάικλ Τέρνεϊ παρουσίαζε μια προφανή εμμονή με τη θετή του κόρη, την Αλίσα», σημείωσε η αστυνομία το 2008. «Παραδέχτηκε ότι την παρακολουθούσε στη δουλειά, χρησιμοποιώντας κιάλια για να την κατασκοπεύει».

Σύμφωνα με την αφήγηση της Sarah Turney, η αστυνομία τής ζήτησε να έρθει στα κεντρικά της γραφεία τον Δεκέμβριο του 2008. Εκεί, ένας ντετέκτιβ τής είπε: «Πιστεύουμε ότι το έκανε ο πατέρας σου. Στο σπίτι σου θα γίνει έφοδος… Επίσης, ο πατέρας σου πιθανόν να κακοποίησε την αδελφή σου».

Η αστυνομική έφοδος εντόπισε πολύωρα βίντεο «παρακολούθησης» που είχε συλλέξει ο Michael από την Alissa χρησιμοποιώντας οικιακές κάμερες, καθώς και συμβόλαια «υπογεγραμμένα» από την Alissa που έλεγαν ότι ο Michael δεν την είχε παρενοχλήσει ποτέ.

Αποκάλυψε όμως και κάτι άλλο: 30 αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, 19 τουφέκια εφόδου μεγάλου διαμετρήματος, δύο χειροποίητους σιγαστήρες και ένα μανιφέστο 98 σελίδων με τίτλο «Diary of a Madman Martyr».

Η Alissa Turney και ο πατριός της, Michael Turney, σε οικογενειακή φωτογραφία χωρίς ημερομηνία.
Η Alissa Turney και ο πατριός της, Michael Turney, σε οικογενειακή φωτογραφία χωρίς ημερομηνία /Φωτογραφία:Sarah Turney

Στο μανιφέστο, ο Μάικλ έγραφε για την επιθυμία του να επιτεθεί στη Διεθνή Αδελφότητα Ηλεκτρολόγων, για την οποία ισχυριζόταν ότι είχε απαγάγει και δολοφονήσει την Αλίσα. Στη συνέχεια πήγε στη φυλακή το 2010 για κατοχή αυτοσχέδιας βόμβας και όχι για την εξαφάνιση της Alissa Turney.

Και η Sarah Turney, απογοητευμένη και συντετριμμένη, πληροφορήθηκε ότι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσει ζωντανή την υπόθεση της αδελφής της ήταν να δημιουργήσει ένα κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι έκανε.

Η «σταυροφορία» της Sarah Turney στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Περίπου την εποχή που ο Michael Turney βγήκε από τη φυλακή, το 2017, η Sarah έφτιαξε λογαριασμούς στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter αφιερωμένους στην Alissa Turney. Ξεκίνησε ακόμη και ένα podcast με τίτλο «Voices for Justice» (Φωνές για τη Δικαιοσύνη) για την υπόθεση της Alissa. Τον Απρίλιο του 2020 η Sarah έφτιαξε και ένα TikTok - και σύντομα δημιούργησε ένα κοινό που αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Μέχρι σήμερα έχει πάνω από 1 εκατομμύριο ακολούθους μόνο στο TikTok.

«Το TikTok έσκασε σαν τρελό», δήλωσε η Σάρα στους Phoenix New Times. «Είναι τόσο απίστευτα ντροπιαστικό, αλλά και τόσο απίστευτα αποτελεσματικό. Προσπαθώ απλώς να χρησιμοποιήσω αυτούς τους αλγόριθμους του TikTok για να διαδώσω το μήνυμα. Παίρνω μια δημοφιλή έννοια ή έναν ήχο και προσπαθώ να τον εφαρμόσω στην περίπτωση της Alissa».

Η Sarah χόρευε το «The Sign» των Ace of Base σε ένα βίντεο κάτω από κείμενο που έγραφε: «Όταν η αστυνομία λέει ότι η μόνη σου ελπίδα να δικαστεί ο παιδόφιλος/οικογενειακός τρομοκράτης πατέρας σου για τη δολοφονία της αδελφής σου, είναι η έκθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης… αλλά εσύ έχεις παραλυτικό κοινωνικό άγχος».

Ένα από τα TikTok της Sarah Turney, όπου συζητούσε λεπτομέρειες για την εξαφάνιση της αδελφής της.
Ένα από τα TikTok της Sarah Turney, όπου συζητούσε λεπτομέρειες της εξαφάνισης της αδελφής της / Φωτογραφία: saraheturney / TikTok

Και σε ένα βίντεο από το 1997 που η Sarah δημοσίευσε στο TikTok το καλοκαίρι του 2020, η Alissa ακούγεται να λέει: «Sarah, ο μπαμπάς είναι ανώμαλος». Σε ένα άλλο TikTok η Sarah κατέγραψε κρυφά τον πατέρα της και τον ρώτησε ευθέως για την εξαφάνιση της Alissa Turney.

«Να είσαι εκεί στο νεκροκρέβατό μου, Σάρα, και θα σου δώσω όλες τις ειλικρινείς απαντήσεις που θέλεις να ακούσεις», της λέει ο Michael Turney στο κλιπ. Όταν η Σάρα ρωτάει «Γιατί δεν μου τις δίνεις τώρα;», ο Μάικλ απαντά: «Επειδή τις έχεις τώρα».

Στους New York Times, η Sarah εξήγησε: «Αυτό το σκοτεινό χιούμορ του TikTok πραγματικά μου προσφέρεται. Νιώθω ότι δεν υπήρχε άλλη πλατφόρμα όπου θα μπορούσα να είμαι τόσο εκφραστική».

Σταμάτησε να μιλάει στον πατέρα της και δημιούργησε ένα σταθερό κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τότε, το 2020, η έρευνα για την εξαφάνιση της Alissa Turney πήρε μια τελευταία τροπή.

Η υπόθεση της Alissa Turney σήμερα

Στις 20 Αυγούστου 2020 ο Michael Turney, 72 ετών, συνελήφθη, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και κατηγορήθηκε από το σώμα ενόρκων για φόνο δευτέρου βαθμού.

«Τρέμω και κλαίω», έγραψε η Sarah Turney στο Twitter εκείνο το βράδυ, συμπληρώνοντας: «Τα καταφέραμε, παιδιά. Συνελήφθη. OMG. Σας ευχαριστώ. #justiceforalissa. Ποτέ μην εγκαταλείπετε την ελπίδα ότι μπορείτε να αποδώσετε δικαιοσύνη. Χρειάστηκαν σχεδόν 20 χρόνια, αλλά τα καταφέραμε».

Στο podcast της, η Sarah πρόσθεσε με δάκρυα στα μάτια: «Χωρίς εσάς, παιδιά, αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ. Σας ευχαριστώ που είστε η οικογένειά μου και σας ευχαριστώ που νοιάζεστε για την Alissa τόσο πολύ όσο εγώ. Αυτή η διαδικασία ήταν η απόλυτη κόλαση. Ποτέ δεν ήθελα να βγω στα μέσα ενημέρωσης, ποτέ δεν ήθελα να φτιάξω το δικό μου podcast, αλλά τα καταφέραμε, παιδιά».

Αν και η αστυνομία δεν είπε πώς έφτασε στη σύλληψη του Michael Turney -ή αν οι προσπάθειες της Sarah στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησαν στην εξιχνίαση της εξαφάνισης της Alissa Turney-, ο εισαγγελέας της κομητείας, Allister Adel, αναγνώρισε σε συνέντευξη Τύπου την εκστρατεία της Sarah στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Michael Turney μετά τη σύλληψή του τον Αύγουστο του 2020.
Ο Michael Turney μετά τη σύλληψή του τον Αύγουστο του 2020 / Φωτογραφία: Maricopa County Attorney’s Office

«Σάρα Τέρνεϊ, η επιμονή και η δέσμευσή σου σχετικά με την απόδοση δικαιοσύνης για την αδελφή σου Αλίσα είναι μια απόδειξη της αγάπης μιας αδελφής», δήλωσε ο Adel.

«Χάρη σε αυτή την αγάπη, το φως της Alissa δεν έσβησε ποτέ και ζει στις ιστορίες και στις φωτογραφίες που μοιράστηκες με την κοινότητα. Αυτό το πάθος που επιδείξατε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας είναι κάτι που θα κρατήσει τη μνήμη της Alissa ζωντανή για πάντα».

Τώρα, η Σάρα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το podcast της για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με άλλες ανεξιχνίαστες υποθέσεις.

www.iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis