Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
16:59 | 14/02/2023

Ξεκάθαροι πως εικόνες σαν αυτές που έκαναν τον γύρο του κόσμου μετά τον σεισμό στην Τουρκία και έδειχναν κτίριο να ανασηκώνεται και να «προσγειώνεται» πάνω σε αυτοκίνητα δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε στην Ελλάδα εμφανίστηκαν οι Παναγιώτης Καρύδης και Ευθύμης Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας συμφώνησαν πως καίριο ρόλο για να υπάρξουν αυτές οι εικόνες έπαιξε η κακή δόμηση των κτιρίων στη γείτονα χώρα.

Διαβάστε επίσης

Οι δύο σεισμολόγοι μόλις επέστρεψαν από τη ζώνη καταστροφής στην Τουρκία, με τον Ευθύμη Λέκκα να σημειώνει πως «τέτοιους σεισμούς των 8 βαθμών δεν πρόκειται να δούμε στην Ελλάδα». Μίλησαν και για τις καταστροφές κτιρίων που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας σε σεισμούς όπως στο Αρκαλοχώρι και στη Σάμο, δίνοντας τη δική τους εξήγηση ως προς το γιατί συμβαίνει αυτό.

Καρύδης: Γιατί «έκατσε» το κτίριο πάνω στα αυτοκίνητα -Τι συνέβη

Σε σχέση με το κτίριο που «έκατσε» πάνω στα αυτοκίνητα, ο κ. Καρύδης είπε πως «υπάρχουν δύο βασικές καταστάσεις: η επικεντρική του σεισμού περιοχή και η περιοχή μακριά από το επίκεντρο», προσθέτοντας πως «και στις δύο υπήρξαν ζημιές». «Η σεισμική συνιστώσα ήταν κατακόρυφη, πέταξε τα κτίρια πάνω, που έκατσαν κάτω και λόγω κακής κατασκευής σωριάστηκαν σε σωρό ερειπίων, κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει», είπε ο κ. Καρύδης, κάνοντας και αναπαράσταση στο τι συνέβη στο κτίριο που έπεσε πάνω στα αυτοκίνητα, ευρισκόμενο στο επίκεντρο της δόνησης.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Καρύδης έκανε ειδική μνεία στο ζήτημα των θεμελίων. Είπε χαρακτηριστικά πως «τα θεμέλια ενός κτιρίου ήταν μέσα στο νερό»: «Το κτίριο εκείνο τουμπάρισε μέσα στο νερό. Αν δείτε από ψηλά κάτι τον τρόπο που υπάρχουν, είναι μέσα σε βοσκοτόπια και αγροτικές περιοχές λόγω της ανάπτυξης που χτίζουν πολλά πάνε και χτίζουν και μέσα στους αγρούς σε εδάφη ακατάλληλα», πρόσθεσε ο καθηγητής. «Καλύτερα το κτίριο να σπάσει πάνω, γιατί αν σπάσει χαμηλά, σωριάζεται όλο κάτω», τόνισε.

Πώς κινούνται τα κτίρια μακριά από το επίκεντρο του σεισμού

Ο κ. Καρύδης έδωσε και ένα δεύτερο παράδειγμα για το πώς δονείται ένα κτίριο, αυτή τη φορά μακριά από το επίκεντρο: Εκεί η κίνηση είναι οριζόντια, εξηγεί. Το κτίριο πηγαινοέρχεται και αργεί να καταρρεύσει, ώστε να υπάρχει χρόνος για τους ανθρώπους να προστατευτούν. Στην πρώτη περίπτωση η πτώση είναι ακαριαία.

«Η μελέτη των κτιρίων ήταν πρωτόγονη, ούτε φοιτητής μου του δεύτερου έτους δεν θα έβαζε έτσι δοκάρια», πρόσθεσε ο κ. Καρύδης και, ερωτηθείς για σύγκριση με ελληνικές πολυκατοικίες της δεκαετίας του '50 και του '60, τόνισε ότι «κάθε ιδιοκτήτης οφείλει να γνωρίζει την κατάσταση, κι αν δεν ξέρει, οφείλει να το μάθει προσλαμβάνοντας μηχανικό».

Λέκκας: Τις εικόνες χάους που είδαμε στην Τουρκία δεν θα τις δούμε στην Ελλάδα

«Η καταστροφή δεν αξιολογείται μόνο με βάση τα θύματα», εξήγησε ο Ευθ. Λέκκας. «Υπάρχει ένα σύνολο πραγμάτων που πρέπει να δούμε: αυτός ο σεισμός ήταν ιδιαίτερος, είχε πάρα πολλά θύματα, ήταν μια μεγάλη τεκτονική δομή, ένα μεγάλο ρήγμα της τάξεως των 500 χιλιομέτρων που το διανύσαμε με τον κ. Καρύδη και με τους συνεργάτες μας από τη Λαττάκεια της Συρίας μέχρι τη Μαλάτεια της Τουρκίας και ένα εύρος της τάξεως των 70 χιλιομέτρων». «Ήταν καθολικές οι καταστροφές», είπε, σημειώνοντας πως «ρόλο παίζει το ίδιο το ρήγμα. Πόσο είναι η εγγύτητα μιας κατασκευής, το έδαφος θεμελίωσης και η ίδια η κατασκευή».

«Αυτές τις εικόνες που είδαμε στην Τουρκία, αυτού του χάους, δεν πρόκειται να τις δούμε στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουμε ένα πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό. Έχουμε ουσιαστικά μεριμνήσει έτσι ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες ατέλειες που υπάρχουν στην Τουρκία. Βελτιώνουμε τους κανονισμούς και αυτό και βεβαίως δεν υπάρχει ο κίνδυνος».

«Δεν πρόκειται να δούμε σεισμούς 8 βαθμών στην Ελλάδα, όπως ελέχθη»

«Αν υπάρξει μία πιθανότητα στις 10.000 να έχουμε έναν τέτοιον σεισμό, αυτός σεισμός κατά κύριο ρόλο θα εκδηλωθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον, μέσα στο δομημένο περιβάλλον, κάτω από μεγάλες πόλεις. Εδώ αν εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός στο τόξο, που είναι απίθανο, αλλά στην ακραία περίπτωση αυτός θα είναι μέσα στη θάλασσα. Το τσουνάμι είναι άλλος κίνδυνος, που θέλει άλλη προσέγγιση», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Ερωτώμενος για το τι συνέβη στο Αρκαλοχώρι και στη Σάμο, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε: «Στο Αρκαλοχώρι σημειώθηκε ένας σεισμός κάτω ακριβώς από το Αρκαλοχώρι, αλλά δεν είχαμε μεγάλες ζημιές. Στη Σάμο δεν είχαμε ζημιές, παρά σε παλιά σπίτια, εγκαταλελειμμένα. Θα πρέπει να πούμε ότι το επίπεδο αντισεισμικής θωράκισης της χώρας μας είναι πολύ υψηλότερο από αυτό της γειτονικής χώρας».

«Όλα αυτά συνέβησαν σε παλαιά κτίρια», συμφώνησε ο κ. Καρύδης. «Στην Τουρκία διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη κτίριο τριετίας», πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Λέκκας επανέλαβε την εκτίμηση ότι «θα ξεπεράσουμε τις 50.000 νεκρούς στην Τουρκία και ποτέ δεν θα μάθουμε τον ακριβή αριθμό θυμάτων», δεδομένου ότι είναι περιοχή «ανεξερεύνητη ακόμα».

iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis