Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
08:14 | 29/02/2024

Στις 19 Ιανουαρίου 2024, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έκρηξη βόμβας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα, δύο από τους πρόσφατα συλληφθέντες για τρομοκρατία ακούγονται να λένε σε μεταξύ τους συνομιλία:

«Να πας να το μπουμπουνίσεις, να κάτσεις να το βάψεις εκεί, για να κάτσεις εσύ όλη την ώρα, να στο στοκάρω εγώ όλο και μετά να τελειώσεις».

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο διάλογός τους αφορά το σχέδιο βομβιστικής επίθεσης στην τράπεζα, το οποίο τελικά έφεραν εις πέρας μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα. Στην ίδια συνομιλία αναφέρονται και στην αμοιβή που θα εισπράξουν σε περίπτωση που εκτελέσουν την αποστολή: «ένα ληροτά (σ.σ. πρόκειται για αναγραμματισμό της λέξης τάληρο) fifty fifty (σ.σ. μισά μισά)».

Η έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της 25ης Ιανουαρίου και από την ανάλυση εκατοντάδων βίντεο από κάμερες ασφαλείας οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής κατάφεραν να ανασυνθέσουν τα δρομολόγια τουλάχιστον ενός εκ των δραστών, από τα Πετράλωνα μέχρι το Παλαιό Ψυχικό όπου διαμένει. Ενα από τα στοιχεία που τον πρόδωσαν μάλιστα ήταν τα χαρακτηριστικά μιας μηχανής χαμηλού κυβισμού, που χρησιμοποιούσε στις μετακινήσεις του, ένα «παπάκι» με διαφορετικό χρώμα ζάντες και σπασμένο τον αριστερό καθρέφτη.

Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι η μία από τις συνολικά πέντε που αποδίδονται στους δέκα διωκομένους –αρκετοί από αυτούς ουσιοεξαρτημένοι– για την υπόθεση στο όνομα της τρομοκρατικής οργάνωσης «Σύμπραξη εκδίκησης». Ολοι, πλην τριών που ήδη κρατούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα Γρεβενών, Δομοκού και Λάρισας, οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του εισαγγελέα ο οποίος τους άσκησε δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Ανάμεσά τους και δύο μόνιμοι υπαξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς.

Στις ενέργειες που τους αποδίδονται είναι η αποστολή δέματος-βόμβας στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης Αναστασία Ανθοπούλου. Στο πλαίσιο της έρευνας για τη συγκεκριμένη υπόθεση η δικαστικός κατέθεσε στους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής ότι την άνοιξη του 2023 ο ένας εκ των συλληφθέντων, 36χρονος αναρχικός – ληστής, στον οποίο η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει ρόλο «εγκεφάλου», τηλεφωνούσε διαδοχικά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης εκτοξεύοντας απειλές εναντίον της για το γεγονός ότι δεν είχε κάνει αποδεκτό αίτημα συγχώνευσης ποινών που είχε καταθέσει. Σε μονωτική ταινία, πάντως, που βρέθηκε πάνω στο παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα εντοπίστηκε γενετικό αποτύπωμα ενός εκ των κατηγορουμένων, πυροτεχνουργού του Στρατού Ξηράς. Το DNA του υπήρχε καταχωρισμένο στη βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από αιματηρή απόπειρα ληστείας εις βάρος του, το 2019, στη Νέα Σμύρνη. Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, φωτογραφία του μηχανισμού βρέθηκε και στο κινητό τηλέφωνο του μόνιμου υπαξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, που επίσης διώκεται για την υπόθεση.

Σε μονωτική ταινία που βρέθηκε πάνω στο παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα εντοπίστηκε γενετικό αποτύπωμα ενός εκ των κατηγορουμένων.

Στους δέκα διωκομένους αποδίδεται ανάμειξη σε επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον σωφρονιστικού υπαλλήλου τον Ιούνιο του 2023 στη Λάρισα και λίγους μήνες αργότερα εναντίον κατασκευαστικής εταιρείας στην οδό Ηούς στην Κηφισιά. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι και για τους δύο στόχους είχαν βρεθεί χειρόγραφες σημειώσεις σε τετράδιο που είχε κατασχεθεί το 2021 από το σπίτι του 36χρονου αναρχικού – ληστή. Ο τελευταίος είχε διαπράξει το διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2021 τέσσερις ένοπλες ληστείες τραπεζών, έχοντας παραβιάσει άδεια από τη φυλακή, πριν τελικά συλληφθεί. Στο σπίτι του οι αστυνομικοί της Ασφάλειας είχαν βρει τετράδιο στο οποίο υπήρχαν σημειωμένα ο τύπος, το χρώμα και ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του σωφρονιστικού υπαλλήλου. Τα άτομα όμως στα οποία ανέθεσε να φέρουν εις πέρας την επίθεση με χειροβομβίδα έκαναν λάθος πυροδοτώντας τη σε διπλανό ακίνητο.

Η επίθεση στην Κηφισιά

Σε λάθος οφείλεται, όπως όλα δείχνουν, και η επίθεση εναντίον κατασκευαστικής εταιρείας στην οδό Ηούς στην Κηφισιά. Στο τετράδιο του 36χρονου υπήρχε ήδη από 2021 σημειωμένη η διεύθυνση με το όνομα του πρώην δημοσιογράφου και πολιτευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου, που εκείνη την περίοδο πράγματι έμενε εκεί με τη σύζυγό του. Οταν τελικά το φθινόπωρο του 2023 έγινε η βομβιστική επίθεση στο συγκεκριμένο οίκημα, ο κ. Μπογδάνος είχε μετακομίσει, κάτι που ωστόσο δεν γνώριζαν οι βομβιστές. Οταν το πρωί μετά την επίθεση ενημερώθηκαν για το σφάλμα τους επέλεξαν να γράψουν μια προκήρυξη εναντίον της κατασκευαστικής εταιρείας με αναφορές στο στέγαστρο Καλατράβα, προκειμένου να διαφυλάξουν το επαναστατικό τους κύρος.

 

Γιάννης Σουλιώτης

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis