Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
07:59 | 12/10/2023

Πρώην απεργός πείνας για την απελευθέρωση του φυλακισμένου στην Τουρκία, κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ήταν ο 35χρονος άνδρας που συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης στα Εξάρχεια, ως καταζητούμενο μέλος του PKK.

Σε βάρος του, εκκρεμούσε ανεκτέλεστο ένταλμα σύλληψης του 2019, από τις γαλλικές αρχές, για το αδίκημα της συμμετοχής σε τρομοκρατική εγκληματική συνομωσία, με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας.

Διαβάστε επίσης

Ο 35χρονος Κούρδος, που χαρακτηρίζεται ως… "στρατολογητής" νέων μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), δεν είχε απασχολήσει στην Ελλάδα και σε περίπτωση που δεν προκύψουν νέα στοιχεία κατά την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, θα εκδοθεί στη Γαλλία.

Απεργία πείνας, ένταλμα και σύλληψη

"Πρέπει να γίνουν τα σωστά βήματα για την ελευθερία του Αρχηγού. Είμαστε αποφασιστικοί και είμαστε ξεκάθαροι", ανέφερε τον Δεκέμβριο του 2018 στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, ο 30χρονος τότε κατηγορούμενος, εν μέσω της πολυήμερης απεργίας πείνας που έλαβε χώρα στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Μερικού μήνες αργότερα, θα καταλήξει στο νοσοκομείο με πόνους στα κόκκαλα και μυαλγίες, ενώ τον Ιούνιο του 2019, θα εκδοθεί σε βάρος του το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Δύο χρόνια πριν, τον Ιούνιο του 2017, ο κούρδος καταζητούμενος, είχε αποφυλακιστεί, μετά από 20 μήνες κράτησης σε Τουρκικές φυλακές. "Ανήκει σε τρομοκρατική οργάνωση και θέτει σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα του κράτους", ανέφερε μεταξύ άλλων το κατηγορητήριο. Οι αρχές της γειτονικής χώρας, του είχαν περάσει χειροπέδες έπειτα από επίθεση που είχαν δεχτεί αστυνομικοί στην πόλη Ιντίλ στη Αντολίας τον Αύγουστο του 2015. Ο ίδιος είχε δηλώσει στις αρχές ότι είναι δικηγόρος και παρά τα περιορισμένα στοιχεία σε βάρος του, έμεινε για μήνες προφυλακισμένος και αφέθηκε με περιοριστικούς όρους λίγο πριν την δίκη.

Η… βόλτα στα Εξάρχεια

Ένα σήμα του Κέντρου της Άμεσης Δράσης το βράδυ της Τρίτης, έκανε λόγο για παρουσία… ύποπτων ατόμων σε δρόμο των Εξαρχείων. Άνδρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ, εντόπισαν τον 35χρονο μαζί με τρία ακόμα άτομα στις 23:20, στην οδό Μπουμπουλίνας. Από την εξακρίβωση των στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε το ένταλμα των γαλλικών αρχών. Όσον άφορα τα άλλα τρία άτομα, δύο άνδρες τουρκικής υπηκοότητας από το Κουρδιστάν και μια 26χρονη γυναίκα από τις Η.Π.Α., δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο και αφέθηκαν ελεύθεροι.

"Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που περιήλθαν στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από τις αρμόδιες Αρχές ο εν λόγω Κούρδος είχε άδεια παραμονής στη Γαλλία", ανέφερε σε ανακοίνωση του το αρμόδιο υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι ο 35χρονος δεν είχε αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα, καθώς είχε άδεια διαμονής στη Γαλλία. Όσον αφορά τους άλλους δύο Κούρδους, εκείνοι είχαν άδεια παραμονής στη χώρα από το 2022.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis