Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
καμερεσ
18:16 | 03/04/2023

Ένα προηγμένο σύστημα εντοπισμού πυρκαγιάς εγκαθιστά ο δήμος Γλυφάδας, προκειμένου ν' αυξήσει τα μέτρα προστασίας ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, αλλά και τα μέτρα πυρόσβεσης.

Πρόκειται για θερμοκάμερες τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες μάλιστα έχουν τη δυνατότητα για αυτόματη ενεργοποίηση υδροβόλων κατάσβεσης, σε περίπτωση ανίχνευσης φωτιάς. Δηλαδή μόλις ανιχνευτεί φωτιά, τα ειδικά υδροβόλα που είναι συνδεδεμένα με το σύστημα, εκτοξεύουν νερό για άμεση κατάσβεση της περιοχής αυτόματα και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Διαβάστε επίσης

Το σύστημα διαθέτει αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης (AI), που βασίζονται στο λεγόμενο deep learning analysis και μπορούν να ανιχνεύσουν είτε καπνό είτε φωτιά, με ακρίβεια 98% και σε ύψος 40 εκατοστών. Οι κάμερες τεχνητής νοημοσύνης τοποθετήθηκαν ήδη στους πρόποδες του Υμηττού και σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η τεχνητή νοημοσύνη κρύβει τρομερές δυνατότητες, που οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας και του κοινού καλού. Αυτό ακριβώς κάνουμε στη Γλυφάδα. Για πρώτη φορά την εφετινή αντιπυρική περίοδο, θα χρησιμοποιήσουμε ένα προηγμένο σύστημα, για να μαθαίνουμε ότι έπιασε μια φωτιά μέσα στο πρώτο κιόλας λεπτό από την εκδήλωση της πυρκαγιάς ώστε να τη σβήνουμε άμεσα». Και πρόσθεσε: «Πρώτος και κύριος στόχος όλων μας βέβαια παραμένει πάντοτε η πρόληψη, αλλά πλέον έχουμε ένα νέο καινοτόμο εργαλείο και για την καταστολή». Ο κ. Παπανικολάου είπε ακόμη ότι σύντομα θα τοποθετηθούν κι άλλες τέτοιες κάμερες σε άλλα σημεία, με στόχο να καλυφθεί πλήρως ολόκληρη η περιοχή του δήμου στον Υμηττό.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis