Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
18:19 | 07/02/2024

Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωάννη ΜΠΟΥΓΑ και συζητήσαμε ζητήματα που απασχολούν το συνδικαλιστικό μας κίνημα.

Ειδικότερα, τονίσαμε ότι η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή δικαιοσύνης, αντανακλά θετικά και στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευημερία και ασφάλεια του τόπου μας. Με σκοπό, λοιπόν, την βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού που υπηρετούμε, ενόψει της προώθησης προς ψήφιση από τη Βουλή, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που είχε τεθεί σε διαβούλευση, επισημάναμε τα ακόλουθα:

- Το άρθρο 63 με αντικείμενο την τροποποίηση του άρθρου 215 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την εξαίρεση της εμφάνισης μαρτύρων αστυνομικών στην ακροαματική διαδικασία, αποτελεί δικαίωση του αγώνα μας.

- Ενόψει της λειτουργίας της Δικαστικής Αστυνομίας, ζητήσαμε από τον κύριο Υφυπουργό να επιταχυνθεί η ηλεκτρονική διαβίβαση των δικαστικών εγγράφων ώστε να απεγκλωβιστούν οι συνάδελφοί μας από αυτό το «πάρεργο».

- Η φύλαξη των πειστηρίων εγκληματικών ενεργειών από αστυνομικούς πρέπει να είναι στις αρμοδιότητες της Δικαστικής Αστυνομίας.

Καθιέρωση του «ιδιώνυμου» για τους αστυνομικούς, σύμφωνα με το άρθρο 315Α που είχε καταργηθεί από 01.07.2019, ώστε η τέλεση των εγκλημάτων των άρθρων 308Α έως 311 να συνιστά ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση.

Ο κ. Υφυπουργός, άκουσε με ενδιαφέρον τα αιτήματά μας και συμφώνησε ότι επιβάλλεται η περαιτέρω απαλλαγή της αστυνομίας από «πάρεργα» που την εμποδίζουν να αφοσιωθεί στο έργο της, προς τούτο πρέπει να διευρυνθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, καθώς και να εξευρεθεί λύση για τη φύλαξη των πειστηρίων από τις αρμόδιες αρχές. Τόνισε δε ότι με την επικείμενη προώθηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θα ψηφιστεί και το άρθρο για τη μη εμφάνιση μαρτύρων αστυνομικών στην ακροαματική διαδικασία κατά την εκδίκαση Πλημμελημάτων, ενώ για το «ιδιώνυμο» είπε ότι δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί ειδική διάταξη, καθόσον με την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπονται επιβαρυντικές ποινές για αδικήματα που διαπράττονται εις βάρος των δημοσίων λειτουργών.

Η Ομοσπονδία, θα ζητήσει να είναι παρούσα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ώστε με εποικοδομητικό διάλογο να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για τους συναδέλφους μας.

                                    Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

                      O Πρόεδρος                                                Ο Γενικός Γραμματέας

           ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                                      ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis