Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου
17:28 | 13/05/2023

Eίναι έμπειρη εκπαιδευτικός, με δυναμική παρουσία τόσο στον χώρο της Παιδείας όσο και στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο· έχει γεννηθεί και κατοικεί στα βόρεια προάστια.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου θα είναι υποψήφια βουλευτής με τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στον Βόρειο Τομέα και σε συνέντευξή της στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ αναφέρεται στο διακύβευμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, παραθέτοντας τους λόγους για τους οποίους τη θεωρεί «κρίσιμη».

Επίσης εξηγεί τους λόγους πίσω από την απόφασή της να είναι υποψήφια, μιλάει για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για την Παιδεία και την Ισότητα των Φύλων, ενώ εκφράζει την απόψή της για τη θέση και τον ρόλο της γυναίκας στην πολιτική.

Συνέντευξη: Γιάννης Μπεθάνης

 

Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου

Η εκπαιδευτικός και υποψήφια βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών με τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

Είστε μια νέα, δυναμική γυναίκα, εκπαιδευτικός με πλούσια εμπειρία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Τι σας έκανε να αποφασίσετε να είστε υποψήφια σε αυτές τις εκλογές;

Ακριβώς όλα αυτά που λέτε και ορισμένα πράγματα ακόμα. Ασχολούμαι ενεργά με την πολιτική ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια. Τα τελευταία χρόνια ακόμα πιο έντονα, ακριβώς γιατί νιώθω ότι οι συνθήκες επιβάλλουν σε όλους και όλες εμάς τους πολίτες όλο και ενεργότερη συμμετοχή. Ειδικά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση «παίζονται» πολλά. Πάνω από όλα κρίνεται το αν θα συνεχίσουμε να κινούμαστε ως χώρα και ως κοινωνία μπροστά ή θα γυρίσουμε στα αδιέξοδα της προηγούμενης δεκαετίας. Αν θα σταθούμε απέναντι στα λάθη και τις ανεπάρκειες του παρελθόντος ή αν θα ηττηθούμε από αυτά. Σε αυτές τις εκλογές λοιπόν αποφασίζουμε ποιους εμπιστευόμαστε και με ποιους θα τραβήξουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω μας όσα μας πληγώνουν. Προχωράμε όπως ακριβώς λέει και το σύνθημά μας, σταθερά και τολμηρά αλλά πάντοτε μπροστά.

Τι διακυβεύεται, λοιπόν, σε αυτές τις εκλογές; Ακούμε πάλι ότι είναι κρίσιμες, αλλά αυτό το ακούμε κάθε φορά. Τι κρίνεται στις κάλπες της 21ης Μαΐου;

Κρίνεται το εάν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής προστασίας, των μεταρρυθμίσεων και της εθνικής ασφάλειας. Ας συγκρίνουμε την Ελλάδα του 2019 με αυτή του 2023. Για σκεφτείτε: το 2023 ο βασικός μισθός έχει αυξηθεί 20% σε σχέση με το 2019. Οι συνταξιούχοι πήραν τις πρώτες αυξήσεις -και μάλιστα 8%- μετά από 13 ολόκληρα χρόνια περικοπών. Η ανεργία έπεσε στο 10% από 17%. Όλα αυτά συνιστούν μια πορεία που δεν πρέπει να αναστραφεί.

Δεν έχει περιθώρια ούτε η χώρα ούτε οι πολίτες για πισωγυρίσματα. Ειδικά η γενιά μου έχασε πολλά τα τελευταία 10-15 χρόνια, δεν έχουμε κανένα περιθώριο να χάσουμε και άλλα. Αντιθέτως, έχουμε πείσμα να κερδίσουμε όσα χάσαμε και να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερα. Αυτό είναι το νόημα αλλά και το κίνητρο της δικής μου υποψηφιότητας. Ανήκω σε μια γενιά που έζησε τη μεγαλύτερη διάψευση ελπίδας και προοπτικών στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Όλα αυτά μας δυσκόλεψαν αλλά μας δίδαξαν κιόλας. Και πιστεύω ότι ειδικά η δική μου γενιά θα δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο δίλημμα των εκλογών, επιλέγοντας πλειοψηφικά τη Νέα Δημοκρατία.

Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες, σε ποιους τομείς της πολιτικής εστιάζετε το ενδιαφέρον σας;

Αντλώ από τη δική μου πορεία στη ζωή, από τις προκλήσεις που συνάντησα, τις σπουδές μου και την επαγγελματική μου εμπειρία. Βάζω σε προτεραιότητα τα ζητήματα Παιδείας, γιατί ως εκπαιδευτικός γνωρίζω από πρώτο χέρι τη σημασία τους. Οι κοινωνίες χτίζουν το μέλλον τους μέσα από την Παιδεία και θωρακίζουν το σήμερα μέσα από την εκπαίδευση. Τα παιδιά θα πρέπει είναι στο επίκεντρο της προσοχής και γι’ αυτό η κυβέρνηση έδωσε βαρύτητα σε τομείς όπως η προσχολική αγωγή, η ενίσχυση του θεσμού της ειδικής αγωγής, θέματα τα οποία μέσα από την κατάρτιση και την εμπειρία μου τα γνωρίζω καλά και μπορώ να προσφέρω.

Εξίσου σημαντικά είναι για εμένα τα ζητήματα ισότητας των φύλων. Στην εργασία, στην επιχειρηματικότητα, στις σπουδές, στην οικογένεια έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και θέλει ακόμα προσπάθεια για να τον διανύσουμε. Η άρση των εμποδίων στην αγορά εργασίας, η ίση μεταχείριση στις αμοιβές και η εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής είναι για εμένα προτεραιότητες που πρέπει να τύχουν της άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας. Τα βήματα που έχουν γίνει από την κυβέρνηση είναι σημαντικά, με την αύξηση των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς, την οικονομική στήριξη των νέων γονέων, και θα πρέπει να συνεχιστούν δυναμικά.

Τέλος επειδή προέρχομαι από οικογένεια με μέλη που έχουν υπηρετήσει στα Σώματα Ασφαλείας, θεωρώ πολύ σημαντικά τα ζητήματα ασφάλειας των πολιτών και της προστασίας ζωής και περιουσίας. Γνωρίζω καλά τι προσφέρουν οι άνδρες και οι γυναίκες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού κ.ά. και γνωρίζω καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις ανάγκες που υπάρχουν για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, πρώτα από όλα για εμάς.

Έχετε αντιμετωπίσει σνομπισμό ή/και περιφρόνηση, ως γυναίκα και δη πολιτευόμενη, για τις δράσεις σας; Ποια η θέση της Ν.Δ. για τη Γυναίκα επιστήμονα, επιχειρηματία, εργαζόμενη;

Όχι ποτέ. Ίσως βέβαια να είμαι πολύ προσηλωμένη κάθε φορά σε αυτό που κάνω και να μην το βλέπω… Ο δρόμος που έχει να διασχίσει μια γυναίκα επιχειρηματίας δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεμπόδιστος. Η κυβέρνηση το γνωρίζει καλά και τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, θεσμοθετώντας ειδικές δράσεις, δίνοντας κίνητρα και δημιουργώντας χρηματοδοτικά εργαλεία αποκλειστικά για το γυναικείο επιχειρείν. Οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα, καθώς υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι να αποκτήσει την υπόσταση που πρέπει στην ελληνική αγορά εργασίας η γυναίκα επιχειρηματίας. Θα πρέπει το κράτος να συνεχίσει να στέκεται «δίπλα σε κάθε γυναίκα», να την ενθαρρύνει, δημιουργώντας περαιτέρω ειδικά προγράμματα στήριξης και παροχής συμβουλών για την ανάπτυξη γυναικείων πρωτοπόρων επιχειρήσεων.

Υπάρχουν ακόμη παθογένειες στο εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ποτέ στο παρελθόν όμως δεν υπήρξε καλύτερη περίοδος για τη γυναίκα επιχειρηματία από τα τελευταία χρόνια – και αυτό είναι πρόοδος. Ο δρόμος προς την πλήρη ισότητα είναι μακρύς, προχωράμε σωστά, θα τον διανύσουμε.

Ποιο είναι το μήνυμα προς τους πολίτες, το οποίο θα θέλατε να έχουν υπόψη τους μπροστά στην κάλπη;

Ένα μήνυμα μαχητικής και ρεαλιστικής αισιοδοξίας. Όπως ακριβώς ήταν και η τετραετία της Νέας Δημοκρατίας από το 2019 έως σήμερα. Θέσαμε στόχους φιλόδοξους αλλά εφικτούς, αντιμετωπίσαμε μεγάλες απροσδόκητες κρίσεις, όπως την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά δεν αποκλίναμε. Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί, έχει τις δυνατότητες αλλά χρειάζονται σωστές επιλογές και επιμονή στους στόχους. Η Ελλάδα της κρίσης μεταβάλλεται σε Ελλάδα των ευκαιριών και της ανάπτυξης, που αντιστρέφει το brain drain, μεταμορφώνεται σε σύγχρονο ψηφιακό κράτος, αναπτύσσεται οικονομικά και γίνεται ανθεκτικότερη κοινωνικά. Το μήνυμα επομένως είναι ότι μπορούμε να είμαστε ένα σύγχρονο κράτος, με αποτελεσματική διοίκηση και προοπτικές για τους νέους ανθρώπους. Με επενδύσεις στη δημόσια υγεία, ενίσχυση των εισοδημάτων και αύξηση των μισθών, με στήριξη των νέων οικογενειών.

Την Κυριακή των εκλογών στις 21 Μαΐου δίνουμε θετική ψήφο όχι μόνο στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις δικές μας δυνάμεις, στην Ελλάδα του ασφαλούς παρόντος και του καλύτερου μέλλοντος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε το 1979 στον Χολαργό και είναι κάτοικος Πεντέλης. Από το 2003 εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε δημόσια σχολεία της Αττικής και της περιφέρειας, καθώς και στην ιδιωτική εκπαίδευση, με συμμετοχές σε πλήθος διεθνών επιστημονικών συνεδρίων με θέμα την εκπαίδευση.

Από το 2009 πολιτεύεται με τη Ν.Δ. στον Νομό Αχαΐας. Το 2014 ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής, ενώ το 2013 εκλέχθηκε μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

Υπήρξε συνεργάτης του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας σε θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (2012-2014), με ερευνητικό έργο σε θέματα Παιδείας στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και αποτέλεσε μέλος της Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (2015-2019).

Υπήρξε στενή συνεργάτης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της κυβέρνησης την τετραετία που ολοκληρώνεται (2019-2023).

Πηγή:  amarysia.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis