Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
αστυνομικός_intime
11:39 | 07/01/2024

Ξεκινάς 18 χρονών παιδί με χιλιάδες όνειρα και όρεξη για μάθηση, επιτυγχάνεις στις πανελλήνιες και εισέρχεσαι στην σχολή Αστυφυλάκων.

Πρώτη ημέρα στην σχολή και αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι ότι ίσως το περιβάλλον να μην είναι και τόσο «επαγγελματικό» όπως πίστευες ότι θα είναι. Έρχεται η σειρά σου να χρεωθείς φόρμες αγγαρείας και αντί για νούμερο medium σου δίνουν xlarge. Μα κάποιο λάθος έγινε σκέφτεσαι και κατόπιν το εκφράζεις στους εκπαιδευτές. Αυτή είναι δεν υπάρχει άλλη, λαμβάνεις μια κοφτή απάντηση.

Διαβάστε επίσης

Περνάει ο καιρός, κυλάνε οι μέρες και η εκπαίδευση συνεχίζεται. Αρχίζεις δειλά δειλά να έχεις άλλους προβληματισμούς του τύπου «κύριε ανθυπαστυνόμε τι μισθό λαμβάνει καθαρά ένας νεοεξερχόμενος αστυφύλακας»;

Χαχαχαχ γοερό γέλιο ο εκπαιδευτής και η απάντηση που ακολουθεί αποστομωτική, 28 χρόνια στην Αστυνομία και δεν γνωρίζω ακόμα τι μισθό παίρνω και εσείς ακόμα δεν εξήλθατε της σχολής και θέλετε να μάθετε με τι ποσό θα αμείβεστε!!!!

Στην πορεία ακολουθεί έτερη ερώτηση του τύπου « όταν εξέλθουμε της σχολής η υπηρεσία θα μας χρεώσει όλα τα απαραίτητα είδη, οπλισμό, εξάρτηση, αλεξίσφαιρο κπλ;» και έρχεται η επόμενη αποστομωτική απάντηση «τα περισσότερα θα τα αγοράσετε από την τσέπη σας, στολές, εξαρτήσεις, φακούς, αλεξίσφαιρα κλπ».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Χαρτογραφεί» τις Υπηρεσίες ο Χρυσοχοϊδης - Τι ζήτησε για ορισμένα Τμήματα Ασφαλείας

Αυτές ήταν οι πρώτες κρυάδες στα πρώτα χρόνια της επαφής με το σώμα.

Τελειώνεις την σχολή και τοποθετήσε κατά 95% στην Αθήνα. Παίρνεις φύλλο πορείας για ΓΑΔΑ και κατόπιν ακολουθεί ένα σαφάρι μεταξύ των αστυφυλάκων, ως προς το ποιος έχει το καλύτερο βύσμα για να γλιτώσει τα Εξάρχεια, την Ομόνοια, την Ακρόπολη, τον Άγιο Παντελεήμωνα και την Κυψέλη.

Αφού πάρεις το φύλλο πορείας για το Αστυνομικό Τμήμα γνωρίζοντας ότι είναι υποχρεωτική η παραμονή επί τριετίας συνειδητοποιείς ότι αυτό δεν ισχύει και όσοι το ‘’σπρώχνουν΄΄ λίγο παραπάνω μεταπηδούν στην Ασφάλεια στην χειρότερη σε κανένα Τ.Α. που υπολειτουργεί στην καλύτερη στην βαριά Ασφάλεια, στην Αντιτρομοκρατική, στα Επίσημα.

Περνάνε τα χρόνια, οι δυσκολίες αμέτρητες, οι βάρδιες με άγχος μόνιμα, όχι μόνο μην κινδυνεύσει η σωματική σου ακεραιότητα αλλά και να μην τσιμπήσεις καμιά εκδικητική μηνυσούλα από κανέναν ψυχάκια δικομανή, οπότε εκεί θα αναγκαστείς να επιβαρυνθείς και οικονομικά καθώς η Αστυνομία δεν διαθέτει νομικό τμήμα που να παρέχει δωρεάν νομική υποστήριξη για τέτοιες περιπτώσεις.

Ότι κάνεις μόνος σου. Δεν το συζητώ για το ηθικό κομμάτι και την ΕΔΕ που διατάσσεται.

Κεφάλαιο εξοπλισμός και αναγκαία μέσα προς εκπλήρωση της αποστολής σου.

Στην 20ετία αν είσαι τυχερός και ανάλογα τις δημόσιες σχέσεις που έχει ο εκάστοτε Διοικητής ή ο Διευθυντής της Διεύθυνσης θα λάβεις ένα ζευγάρι φόρμες 8δ, ένα ζευγάρι άρβυλα, ένα τζάκετ και ύφασμα για να ράψεις στολή (τα έξοδα του ράφτη δεν καλύπτονται).

Στο διάστημα της 20ετίας θα αναφέρω ενδεικτικά τα αστυνομικά είδη που αναγκάστηκα να αγοράσω για να μπορώ να εκπληρώσω την αποστολή μου.

Λοιπόν, το πρώτο πράγμα που αγόρασα ήταν ο ατομικός μου οπλισμός, ναι καλά διαβάσατε αναγκάστηκα να αγοράσω το πιστόλι μου καθώς η υπηρεσία χορηγούσε 38άρια 6σφαιρα περίστροφα με κλειστές θήκες ιππικού.

Αγόρασα την ζώνη με όλες τις απαραίτητες θήκες, φακό, χειροπέδες, γκλοπ, αλεξίσφαιρο, φόρμες, πουκάμισα και παντελόνια, άρβυλα, αδιάβροχα, σφυρίχτρα, τα σήματα της αστυνομίας, μπουφάν fly και αντιανεμικό και πολλά άλλα είδη και σε ποσότητες περισσότερες του ενός.

Κεφάλαιο επαγγελματίας αστυνομικός. Κάποτε είχα μια έντονη λεκτική διένεξη με τον Διοικητή μου, με κάλεσε με θυμό στο γραφείο του και απευθύνθηκε στο πρόσωπό μου διατυπώνοντας την ρητορική ερώτηση « είσαι εσύ τώρα επαγγελματίας Αστυνομικός;» .

Ήταν μια καλή πάσα για να του εξηγήσω τι ακριβώς θεωρούσα πως ήμουν και η απάντησή μου ήταν ότι δεν θεωρώ πως είμαι επαγγελματίας αστυνομικός για τρεις λόγους.

Οι επαγγελματίες Αστυνομικοί εφοδιάζονται από την Υπηρεσία με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, εμένα δεν μου χορηγήθηκε τίποτα, όλα τα αγόρασα με δικά μου χρήματα.

Δεύτερον οι επαγγελματίες Αστυνομικοί έχουν την προστασία της πολιτείας, το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο για να κάνουν την δουλειά τους και την απαραίτητη νομική προστασία όταν κάτι στραβώσει, πρωτόκολλα εμπλοκών, καταδιώξεων και ενεργειών που τα ακολουθείς και βγαίνεις αλώβητος, εγώ δεν έχω τίποτα από τα ανωτέρω.

Τρίτον και καλύτερον οι επαγγελματίες αμείβονται ως επαγγελματίες, εμένα η πολιτεία προσποιείται ότι με πληρώνει ως επαγγελματία και εγώ παρέχω την εργασία που προβλέπεται για τις αντίστοιχες παροχές.

Κεφάλαιο εκσυγχρονισμού και διαθέσιμων μέσων. Την τελευταία 10 έγινε ένα σημαντικό βήμα, δημιουργήθηκε το Police on Line καθώς και πολλές άλλες ψηφιακές εφαρμογές, εργαλεία απαραίτητα για την προανάκριση και την συλλογή απαραίτητων στοιχείων.

Καθυστερήσαμε αφάνταστα στο κεφάλαιο ηλεκτρονικό έγκλημα και ειδικά στο κεφάλαιο ηλεκτρονικές απάτες, όπου πλέον έχουν καταφύγει μεγάλες παραβατικές ομάδες της κοινωνίας μας (βλέπε Ρομά), οι οποίοι έχουν αποκτήσει αξιοσημείωτη τεχνογνωσία.

Ας πάμε τώρα στα διαθέσιμα μέσα. Εάν φωτογραφήσεις έναν Αστυνομικό στην Νέα Υόρκη για παράδειγμα, θα αντιληφθείς ότι ο ατομικός του εξοπλισμός περιλαμβάνει εκτός από τα καθιερωμένα (πιστόλι, χειροπέδες, γεμιστήρες, γκλοπ, φακό), επιπρόσθετα φέρει σπρέι πιπεριού (μη φονικό όπλο), συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (μη φονικό όπλο) αλεξίσφαιρο με αντιβαλλιστικές πλάκες, χειροπέδες μίας χρήσεως, πολλές φορές συσκευή lazer για την ακριβή σκόπευση και πάντα φέρουν στο όχημά τους βαρύ οπλισμό όπως καραμπίνες (χλάπα χλούπα) και πολεμικά τυφέκια ικανά να αντιμετωπίσουν βαριά οπλισμένους κακοποιούς.

Ο οπλισμός κλειδώνεται σε ειδικές θήκες εντός των σύγχρονων και με ειδικές προδιαγραφές περιπολικών οχημάτων , τα οποία φέρουν εντός σύστημα υπολογιστή για την άμεση διασταύρωση των στοιχείων του ελεγχόμενου.

Επίσης τα οχήματα είναι πολλών χιλιάδων κυβικών, έχουν εκατοντάδες άλογα ιπποδύναμη, φέρουν μπάρες στο εμπρός μέρος για να εμβολίζουν οχήματα σε καταδιώξεις και έχουν run flat ελαστικά για να αντέχουν σε πυροβολισμούς.

Τέλος έχουν όλα διαχωριστικά με άθραυστα υλικά για να απομονώνουν τους συλληφθέντες και ειδικά καρφιά για να ακινητοποιούν οχήματα.

Η Ελληνική Αστυνομία δεν διαθέτει ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ από τα ανωτέρω. Στον 21ο αιώνα ο μόνος τρόπος ακινητοποίησης και δέσμευσης ατόμου είναι με σωματική εμπλοκή, ο μόνος τρόπος να σταματήσεις καταδιωκόμενο όχημα είναι να του τελειώσουν τα καύσιμα ή να πάθει μηχανική βλάβη.

Τα περιπολικά μας είναι ένα πολιτικό όχημα βαμμένο στα χρώματα της Αστυνομίας με ένα φάρο στην οροφή και καμία απολύτως ειδική προδιαγραφή, έχουν διανύσει από 200.000 μέχρι και 800.000 χλμ κατά ένα μεγάλο αριθμό οχημάτων. Τέλος μεγάλο κεφάλαιο οι ασφαλείς επικοινωνίες, τεράστιο πρόβλημα για την Ελληνική Αστυνομία.

Μόνο στην Αθήνα λειτουργούν (βασικά υπολειτουργούν) ψηφιακές κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, στην υπόλοιπη Ελλάδα, κλασικοί αναλογικοί ασύρματοι, τους αγοράζεις με 15-20 ευρώ από κινέζικο κατάστημα και σε 2 λεπτά ένας γνώστης του συντονίζει στις συχνότητες της Αστυνομίας.

Πως θα βελτιώσουμε την αποδοτικότητα της Αστυνομίας.
• Εκσυγχρονισμός νομικού πλαισίου, απλοποίηση διατάξεων, κωδικοποίηση νόμων, προστασία του επαγγελματία αστυνομικού και παροχή νομικού συμβούλου σε κάθε αστυνομική υπηρεσία. Απεμπλοκή από πάρεργα όπως είναι τα γήπεδα, οι οικοδομικές εργασίες, ο έλεγχος Κ.Υ.Ε. και δεκάδες άλλα…….
• Εκσυγχρονισμός εκπαίδευσης, πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού με ειδικές γνώσεις, έμφαση στις γνώσεις της κείμενης νομοθεσίας και δημιουργία πρωτοκόλλων για οποιαδήποτε εμπλοκή. Εκμάθηση και συνεχή πρακτική εξάσκηση σε θέματα αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας, επιχειρησιακών τακτικών και διαδικασιών. Διδασκαλία των νέων μορφών εγκλήματος και τρόπων αντιμετώπισής του.
• Προμήθεια πλήρους πακέτου ατομικού εξοπλισμού για τον κάθε μάχιμο Αστυνομικό και χορήγηση κατά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης στις σχολές. Αγορά σύγχρονων οχημάτων με ειδικές αυστηρές προδιαγραφές, προμήθεια υποστηρικτικού βαρέως οπλισμού για τα πληρώματα και ψηφιακών ασυρμάτων.
• Πακέτο οικονομικών παροχών και ασφάλισης του προσωπικού, παροχή κινήτρων αποδοτικότητας και βαθμολογικής εξέλιξης, αξιολόγηση προσωπικού και απομάκρυνση αυτών που κρίνονται ανεπαρκής.
• Εισαγωγή προσωπικού στην Αστυνομία μόνο μέσω των παραγωγικών σχολών.
• Εκσυγχρονισμός και προμήθεια ηλεκτρονικών συσκευών ειδικών προδιαγραφών που να ανταποκρίνεται στο έργο μας.
• Αλλαγή του συστήματος κρίσεων των Αξιωματικών, αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας του Σώματος με αξιοκρατικά κριτήρια.
Τελειώνοντας θέλω να αναφέρω ότι το τετράπτυχο της επιτυχίας εκπλήρωσης της αποστολής μας είναι:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ-ΠΑΡΟΧΕΣ-ΒΟΥΛΗΣΗ

 

Η ανωτέρω επιστολή εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Policenet.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis