Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
15:39 | 20/03/2023

Με την «ανανέωση» της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού να έχει σε μεγάλο βαθμό δρομολογηθεί, με την αγορά των μαχητικών Rafale και των Φρεγατών FDI Belharra και την επικείμενη πρόσκτηση 20 F-35 και 3+1 Κορβετών, ήρθε η ώρα και για την ενίσχυση Μονάδων του Στρατού Ξηράς και των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Στα «ραντάρ» του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έχουν μπει εδώ και καιρό τα Μη Επανδρωμένα Συστήματα και τα περιφερόμενα πυρομαχικά «loitering munitions» που διαπρέπουν στα μέτωπα της Ουκρανίας. Πρόκειται για φθηνά αλλά αποτελεσματικά όπλα, η προσθήκη των οποίων θα αυξήσει εντυπωσιακά τις μαχητικές ικανότητες των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων προσφέροντας σημαντικό πλεονέκτημα στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης

Σε άμεση προτεραιότητα

Τα συμπεράσματα από τη χρήση των συγκεκριμένων όπλων από τους Ρώσους και τους Ουκρανούς δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας τους. Μικρά σε μέγεθος drones, μεταφέρουν πυρομαχικά πίσω από τις γραμμές του εχθρού χωρίς να γίνονται αντιληπτά και προχωρούν σε άφεση καταστρέφοντας ισχυρότερα και πιο ακριβά οπλικά συστήματα, όπως άρματα μάχης, πυροβόλα και τεθωρακισμένα ενώ είναι εξίσου «φονικά» και κατά προσωπικού.

 

Εκτός από το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και του πλήγματος βαθιά εντός του εχθρικού εδάφους, τα περιφερόμενα πυρομαχικά προσφέρονται για επιχειρήσεις ημέρα και νύχτα με χρήση θερμικής κάμερας, διαθέτουν τρομακτική ακρίβεια, είναι σχετικά εύκολα στη χρήση και κατευθύνονται στον στόχο τους είτε με καθοδήγηση από χειριστή ή με τη χρήση gps.

 

Οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ θέτουν σε άμεση προτεραιότητα την απόκτηση αντίστοιχων συστημάτων που θα εξοπλίσουν τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων στην ενδοχώρα και τα νησιά. Οι ικανότητες των loitering munitions άλλωστε, δεν είναι άγνωστες στους Έλληνες Επιτελείς αλλά και τα Στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων που έχουν αποκτήσει σχετική εμπειρία από τις συνεκπαιδεύσεις με Αμερικανούς και Ισραηλινούς κομάντο.

Πηγή: Rheinmetall

 

«Αμφίβια» για τους Πεζοναύτες

Μετά το πράσινο «φως» που άναψε το Κογκρέσο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το ελληνικό αίτημα για την απόκτηση 76 αμφίβιων αποβατικών οχημάτων AAV7A1, η Αθήνα αναμένει τώρα την επίσημη απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών (Letter of Acceptance) ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την απόκτηση τους.

Το τελικό ύψος της συμφωνίας αναμένεται να είναι μικρότερο των 268 εκατομμυρίων δολαρίων που αναφέρεται στην επιστολή του Κογκρέσου καθώς, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, οι Αμερικανοί συμπεριλαμβάνουν στην απάντηση τους όλες τις πιθανές επιλογές και τα παρελκόμενα που αφορούν στον συγκεκριμένο τύπο οχημάτων, τα οποία όμως μπορεί να μην ενδιαφέρουν την ελληνική πλευρά στο σύνολο τους. Έτσι, το τελικό ύψος της συμφωνίας αναμένεται να καθοριστεί όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τα αμφίβια αποβατικά, τα οποία έχουν αποσυρθεί από τον αμερικανικό Στρατό, πρόκειται να αντικαταστήσουν τα «ιστορικά» ΑΒΑΚ των Πεζοναυτών της 32ης Ταξιαρχίας του Βόλου, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανάγκη εκσυγχρονισμού των αποβατικών μέσων που χρησιμοποιούν οι Έλληνες πεζοναύτες έχει τεθεί κατ’ επανάληψη από το ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ ενώ είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία χρόνια, στις αποβατικές ασκήσεις, οι Έλληνες πεζοναύτες χρησιμοποιούν λέμβους και όχι αποβατικά αφού στην ουσία είναι παροπλισμένα.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις για τα επόμενα βήματα στα εξοπλιστικά, είτε αυτές αφορούν στην απόκτηση περιφερόμενων πυρομαχικών, αποβατικών, ΤΟΜΑ ή ακόμη και των Κορβετών για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, αναμένεται να ληφθούν μετά τις εκλογές. Την ίδια ώρα πάντως, οι συζητήσεις με τους Ισραηλινούς για την απόκτηση συστημάτων Spike NLOS, τον εκσυγχρονισμό των Apache AH-64A και τα όπλα των F-16 (Rampage και Spice) φαίνεται να έχουν «παγώσει».

Σταύρος Ιωαννίδης

cnn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis