Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
15:19 | 23/03/2023

ΠΡΟΣ: Κο Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος

Πουρναρά Γεώργιο

ΚΟΙΝ.: Κο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και

Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη

Κο Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και

Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά

Κο Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορ. – Νοτ. Αιγαίου & Κρήτης

Μπουντουράκη Δημοσθένη

Κο Δ/κτη Π.Ε.Π.Υ.Δ. Νοτίου Αιγαίου

Βολόντζο Γεώργιο

Κο Δ/κτη ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ρόδου

Κρασσά Μηχαήλ

Κο Δήμαρχο Καρπάθου και μέλη Δημοτικού Συμβουλίου

Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. – Πρωτοβάθμιες Ενώσεις Π.Σ.

Θέμα: «Προβλήματα στέγασης και λειτουργίας για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρπάθου»

Κύριε Αρχηγέ,

Έπειτα από τις πρόσφατες παρεμβάσεις της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών σχετικά με την κτηριακή υποδομή των Π.Κ. Αργυράδων και Πλωμαρίου, επανερχόμαστε σε υπόθεση ανάλογης περίπτωσης που αφορά την Π.Ε.Π.Υ.Δ. Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα το Π.Κ. Καρπάθου.

Το συγκεκριμένο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στεγάζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε ιδιωτικό κτήριο το οποίο μισθώνεται για το σκοπό αυτό. Όμως, από το 2020 που έληξε η σύμβαση παραχώρησης του συγκεκριμένου ακινήτου ξεκίνησε μια ατελέσφορη διαδικασία αναζήτησης κατάλληλου κτηρίου, η οποία προκαλεί εύλογες ανησυχίες όσον αφορά την απρόσκοπτη και αρτιότερη εξυπηρέτηση των αναγκών πυρασφάλειας του νησιού και τις συνθήκες εργασίας των πυροσβεστικών υπαλλήλων.

Τις τελευταίες ημέρες προκρίνεται ως λύση η μεταστέγαση του Π.Κ. σε άλλο ιδιωτικό κτήριο το οποίο αφενός έχει παραχωρηθεί δωρεάν αφετέρου μοιάζει εξαιρετικά αμφίβολης καταλληλόλητας για το σκοπό αυτό.

Ο προαύλιος χώρος όχι μόνο δε φέρει κάποιου είδος υπόστεγο για τα οχήματα αλλά όντας γεμάτος μπάζα, σκουπίδια και διάφορα άχρηστα και επικίνδυνα υλικά αποτελεί κίνδυνο ατυχημάτων τόσο για τον εξοπλισμό όσο και τους συναδέλφους.

Όσον αφορά την κατάσταση του ίδιου του κτηρίου δημιουργούνται αντίστοιχοι προβληματισμοί αφού υπάρχουν αρκετά γυμνά καλώδια, χαλασμένες πρίζες και στοιχεία διάβρωσης λόγω υγρασίας.

Υπάρχει πλέον εμπειρία των 25 ετών, που έχουν μεσολαβήσει από την μεταφορά αρμοδιοτήτων δασοπυρόσβεσης στο Π.Σ και δείχνει ότι το πρόβλημα είναι δυστυχώς ευρύτερο. Όχι μόνο για τα προαναφερθέντα δύο Πυροσβεστικά Κλιμάκια και το Π.Κ. Καρπάθου, αλλά και για μεγάλο μέρος από τα δεκάδες νεοϊδρυθέντα Π.Κ. εκείνης της περιόδου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Στεγάστηκαν εξ’ αρχής σε απαράδεκτους και ακατάλληλους χώρους που παραχωρήθηκαν από τις δημοτικές αρχές και για πολλά από αυτά δεν έχει αλλάξει μέχρι και σήμερα η κατάσταση προς το καλύτερο.

Επιβαιβεώνεται αυτό που ως Ε.Α.Κ.Π. από εκείνη την περίοδο είχαμε εκφράσει, ότι δηλαδή η βασική αιτία του προβλήματος είναι το νομοθετικό πλαίσιο που έχει μετακυλήσει αυτού του είδους τις ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού μέσα από μία σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων όπως οι νόμοι 2612/1998, 4685/2020 & 4937/2022.

Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι οι Ο.Τ.Α. δεν μπορούν να επωμιστούν τη διαχείριση υποδομών τέτοιου μεγέθους που προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία του λαού και τον φυσικό πλούτο της χώρας.

Πάγια θέση μας είναι ότι απαιτείται σχεδιασμός σε κεντρικό επίπεδο με ευθύνη του κράτους για το πώς οι υποδομές του Πυροσβεστικού Σώματος θα οργανώνονται, θα λειτουργούν και θα επιχειρούν και για αυτό τον λόγο απορρίπτουμε οποιαδήποτε αμιγή ή μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. εμπλοκή ιδιωτών σε αυτόν τον τομέα.

Με γνώμονα την πυρασφάλεια του νησιού αλλά και την εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των συναδέλφων μας προτείνουμε:

  • Να μη γίνει καμία βεβιασμένη ενέργεια μετεγκατάστασης εφόσον δεν τηρηθούν πλήρως οι απαραίτητες προβλεπόμενες διαδικασίες και ο ενδελεχής έλεγχος από όλες τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες.

  • Να μεριμνήσετε για τον σχεδιασμό και την προώθηση αιτήματος υλοποίησης των απαραίτητων εγκαταστάσεων με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση που θα ανήκουν στο Πυροσβεστικό Σώμα.

  • Να αναβαθμιστεί το Π.Κ. Καρπάθου σε Π.Υ. Δ΄ τάξης.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis