Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
σχολες
12:43 | 23/05/2023

Σημαντική είναι η μείωση του αριθμού εισακτέων στις περισσότερες κατηγορίες σχολών ένστολων για τις φετινές Πανελλαδικές, με τον πήχη να ανεβαίνει για τους υποψηφίους.

Στις στρατιωτικές σχολές, παρά την ενημέρωση ότι θα υπάρξει αύξηση στον αριθμό εισακτέων, οι θέσεις μειώθηκαν κατά 100, ενώ μείωση υπάρχει και στις σχολές του Λιμενικού. Σταθερός παραμένει ο αριθμός στη Σχολή Πυροσβεστών, ενώ μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι αστυνομικές σχολές, που έχουν αύξηση κατά 100 εισακτέους.

Διαβάστε επίσης

Ο αριθμός εισακτέων αποτελεί μία πρώτη ένδειξη για την πορεία των βάσεων, με τις μειωμένες θέσεις να θεωρείται ότι ανεβάζουν τον πήχη για τους υποψηφίους εξαιτίας του περιορισμού της προσφοράς θέσεων.

 

Στρατιωτικές σχολές

Ο υψηλός συντελεστής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που είχε θέση η Σχολή Ευελπίδων για τις Πανελλαδικές του 2022, είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν κενές 139 θέσεις πέρσι, με τον υπουργό Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, να κάνει λόγο πριν μερικούς μήνες για μεταφορά θέσεων στις επόμενες χρονιές.

Παρ’ όλα αυτά, ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων θέσεων στο σύνολο των στρατιωτικών σχολών διαμορφώθηκε στις 1.335 θέσεις, έναντι 1.438 πέρσι.

Μικρή μείωση έχει η Σχολή Ικάρων στο σύνολο των τμημάτων της, με συνολικό αριθμό 150 εισακτέους έναντι 170 πέρσι. Επίσης, μειωμένες οι θέσεις και στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) με 280 εισακτέους έναντι 330 πέρσι, στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) με 163 εισακτέους έναντι 186 και στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) με 185 εισακτέους έναντι 200 πέρσι.

Αν και συνολικά οι απώλειες φτάνουν τις 103 θέσεις, η κατανομή των περικοπών δεν παρουσιάζει ακρότητες, με τη μείωση να κυμαίνεται ανά ειδικότητα σε σχολή από 2 θέσεις έως 20 και τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στις φετινές βάσεις εισαγωγής.

Σημειώνεται ότι πολλές από τις στρατιωτικές σχολές κατέγραψαν υψηλές πτήσεις στις περσινές βάσεις. Ειδικότερα, η Ικάρων Ερευνας-Πληροφορικής, με αριθμό εισακτέων πέρσι 12 (10 φέτος), είχε βάση εισαγωγής 18.380 μόρια. Η Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας-Κατεύθυνση Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης, με αριθμό εισακτέων 32 (30 φέτος), είχε βάση εισαγωγής 17.605 μόρια.

Αστυνομικές σχολές

Αντίθετα, σημαντική ήταν η αύξηση στις αστυνομικές σχολές, με 100 επιπλέον εισακτέους. Ειδικότερα, για τη Σχολή Αστυφυλάκων, ο αριθμός εισακτέων θα είναι 850 άτομα αντί για 730 που ήταν πέρσι. Μικρότερος από την περασμένη χρονιά θα είναι ο αριθμός εισακτέων στην Σχολή Αξιωματικών, με 100 πρωτοετείς αντί για 117 πέρσι. Συνολικά, ο αριθμός αυξήθηκε στους 950 εισακτέους έναντι 847 εισακτέων την προηγούμενη χρονιά.

Η «γενναία» αύξηση στη Σχολή Αστυφυλάκων είναι πιθανόν να πιέσει προς τα κάτω την περσινή βάση, που κινήθηκε στα 14.830 μόρια. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η σχολή έχασε πάνω από 1.500 μόρια, καταγράφοντας πτώση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, που κινούνταν πάνω από τα 16.000 μόρια.

Αντίθετα, οι υποψήφιοι που διεκδικούν μία θέση στη Σχολή Αξιωματικών ίσως πρέπει να περιμένουν μια μικρή άνοδο λόγω της μικρής περικοπής στις θέσεις. Η σχολή αυτή έχει μία από τις υψηλότερες βάσεις, καθώς πέρσι έφτασε τα 17.760 μόρια.

Λιμενικό

Σημαντική είναι η μείωση στον αριθμό εισακτέων στις σχολές του Λιμενικού, με τον αριθμό εισακτέων στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής να έχει μειωθεί στους 24 από 27 και στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων στους 60 από 100 πέρσι. Σημειώνεται ότι και οι δύο σχολές είναι υψηλόβαθμες με την πρώτη πέρσι να φτάνει τα 17.330 μόρια και τη δεύτερη τα 15.520 μόρια. Και στις δύο περιπτώσεις αναμένεται στάσιμη ή μικρή άνοδος της βάσης λόγω της μείωσης των εισακτέων.

Στην περίπτωση της Πυροσβεστικής, ο αριθμός εισακτέων παρέμεινε ο ίδιος, στους 170 σύνολο, με τις σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών να καταγράφουν πέρσι 18.350 και 16.600 μόρια ως βάση εισαγωγής, αντίστοιχα.

Ελπίδα Οικονομίδη

Πηγή:  eleftherostypos.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis