Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Γκουντούρα
22:03 | 18/03/2023

Για ακόμα μία φορά το ελληνικό δίδυμο της σπάθης γυναικών των Γκουντούρα και Γεωργιάδου πρωταγωνίστησε στο παγκόσμιο στερέωμα στο παγκόσμιο κύπελλο του Σιντ Νίκλαας στη Φλάνδρα του Βελγίου.

Στην 6η διεθνή διοργάνωση για τη σεζόν 2022-2023 η Δώρα Γκουντούρα και η Δέσποινα Γεωργιάδου κατέκτησαν την 3η και την 5η θέση αντίστοιχα στο ατομικό της σπάθης γυναικών. 

Διαβάστε επίσης

Η Δέσποινα Γεωργιάδου ξεκίνησε με το δεξί στον πρώτο γύρο του κυρίως ταμπλό των 64 επικρατώντας 15-10 της 29χρονης Ουκρανής Αλίνα Κόμαστσουκ (FIE Νο164). Στη συνέχεια νίκησε κατά σειρά την 25χρονη Κορεάτισσα Γιουνχίε Τσον (FIE No64) με σκορ 15-11 και την 20χρονη Ουγγαρέζα Λούκα Σουκς (FIE No74), επίσης με 15-11, και προκρίθηκε στον προημιτελικό. Η Γαλλίδα Σάρα Μπαλζέρ (FIE No8) ήταν αυτή που τελικά κατάφερε να σταματήσει την πορεία της Ελληνίδας στη μάχη για την είσοδο στο βάθρο με 15-6. Η Ελληνίδα ξεκίνησε μουδιασμένη τον αγώνα και δεν μπόρεσε να απαντήσει στη Γαλλίδα που έφτασε στο 11-1. Στη συνέχεια η Ελληνίδα βρήκε ρυθμό αλλά δεν μπόρεσε να κάνει την έκπληξη και να κλείσει τη μεγάλη διαφορά. Η Γεωργιάδου κατέκτησε συνολικά την 5η θέση στη διοργάνωση. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Νο1 του κόσμου, η Γιαπωνέζα Μισάκι Εμούρα, αποκλείστηκε στο γύρο των 16 και το Νο3 του κόσμου, η Αζέρα Άνα Μπάστα, δε συμμετείχε στη διοργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι η Ελληνίδα ξιφομάχος παραμένει στο Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης αλλά μείωσε τη βαθμολογική διαφορά για την κορυφή.

Η Δώρα Γκουντούρα πέρασε με άνεση τον πρώτο γύρο στο κυρίως ταμπλό των 64. Νίκησε 15-9 την 22χρονη Ιταλίδα Κλαούντια Ροτίλι (FIE No61) η οποία στο χθεσινό προκριματικό ταμπλό είχε αποκλείσει την συναθλήτριά της, Αθηναΐδα Μαυρικάκη. Στη συνέχεια πήρε με 15-8 μία νίκη «ψυχολογίας» κόντρα στην 19χρονη Ουγγαρέζα Σούγκαρ Κατίνκα Μπατάι (FIE No20) η οποία είχε ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρο στο κύπελλο «Ακρόπολις» στην Αθήνα στις αρχές του Μαρτίου. Στο γύρο των 16 νίκησε 15-9 κόντρα στην 27χρονη Αζέρα Βαλέρια Μπολσάκοβα (FIE No47) και πήρε θέση στην πίστα του προημιτελικού απέναντι στο Νο4 του κόσμου, την Ισπανίδα Λουθία Μαρτίν-Πορτουγκές. Ο αγώνας ήταν αμφίρροπος στο πρώτο μισό, στη συνέχεια όμως η Γκουντούρα διατήρησε το ρυθμό της, κέρδισε κρίσιμους και δύσκολους πόντους και έφτασε στην πολυπόθητη νίκη με 15-10. Με τη νίκη της η Ελληνίδα έκανε το 3-1 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις και πήρε για δεύτερη φορά «εκδίκηση» για την ήττα στον ημιτελικό του παγκοσμίου κυπέλλου στο Αλγέρι (11/2022). Η πρώτη ήταν και στο παγκόσμιο κύπελλο της Τασκένδης (02/2023) όταν απέκλεισε την Μαρτίν-Πορτουγκές στον προημιτελικό. Η Κινέζα Γιάκι Σάο (FIE No50) ήταν τελικά αυτή που απέκλεισε την Ελληνίδα στον ημιτελικό με 15-8 και πήρε τη ρεβάνς για τον -προ ολίγων εβδομάδων- αποκλεισμό της στο γύρο των 16 στο «Ακρόπολις». Στον τελικό της διοργάνωσης η Σάρα Μπαλζέρ αναδείχθηκε τελικά νικήτρια με 15-13 κόντρα στην Σάο, ενώ μαζί με την Γκουντούρα στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Ιταλίδα Ροσέλα Γκρεγκόριο (FIE No12). Πέρα από την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου η Γκουντούρα θα αυξήσει τη βαθμολογική της συγκομιδή για την παγκόσμια κατάταξη, δεν θα έχει όμως άνοδο ως προς τη θέση. Η Γαλλίδα Μανόν Μπουνέτ-Απιτί που βρίσκεται στο Νο5 του κόσμου αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο και δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τους 32.000 βαθμούς από την περσινή της νίκη στην Κωνσταντινούπολη, όμως η συμπατριώτισσά της, Σάρα Μπαλζέρ, με τη νίκη στο Βέλγιο θα ανέβει στη θέση της στο top 5.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αθλήτρια του Θανάση Δελενίκα πήρε μετάλλιο σε 3η διαδοχική διεθνή διοργάνωση και για 4η φορά στην τρέχουσα αγωνιστική σεζόν. Η πρώτη ήταν το Νοέμβριο του 2022 με το χάλκινο στο Αλγέρι και ακολούθησαν το αργυρό στην Τασκένδη το Φεβρουάριο του 2023 και το χάλκινο στην Αθήνα, στο κύπελλο «Ακρόπολις», στις αρχές Μαρτίου του 2023. Η ελληνική σημαία όμως θα ανέβει στον ιστό για 7η διαδοχική διεθνή διοργάνωση σπάθης γυναικών, αφού από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022 στο Κάιρο της Αιγύπτου μέχρι και το παγκόσμιο κύπελλο του Σιντ-Νίκλαας έχουν ανέβει στο παγκόσμιο βάθρο είτε η Δέσποινα Γεωργιάδου είτε η Δώρα Γκουντούρα, είτε και οι δύο μαζί. Οι δύο ξιφομάχοι συνεχίζουν να γράφουν ιστορία για την ελληνική ξιφασκία. Θυμίζουμε ότι στις 3 Απριλίου ξεκινά η περίοδος Ολυμπιακής πρόκρισης για το Παρίσι 2024 και από το επόμενο παγκόσμιο κύπελλο στη Σεούλ της Κορέας (27-28/4) οι δύο Ελληνίδες θα αρχίσουν τη συγκομιδή βαθμών. Είναι ιδιαίτερα θετικό για την ελληνική ξιφασκία το γεγονός ότι θα ξεκινήσει η περίοδος πρόκρισης με δύο Ελληνίδες στο top 6 του κόσμου.

Οι αγωνιστικές του υποχρεώσεις στο Βέλγιο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί καθώς την Κυριακή 19/3 μαζί με την Κλαίρη Μπένου και την Αθηναΐδα Μαυρικάκη θα μονομαχήσουν στο ομαδικό με στόχο μία ακόμα καλή παρουσία. 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis