Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ_intime
07:59 | 08/04/2024

Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης

Το «ταρακούνημα» που επέφερε στην πολιτική και φυσική ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. η αποκάλυψη των λαθών στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, έξω από το οποίο δολοφονήθηκε η Κυριακή Γρίβα, δεν είναι μέχρι στιγμής αρκετό για να λυθούν δομικά προβλήματα σε αστυνομικές υπηρεσίες πρώτης γραμμής.

Διαβάστε επίσης

Και αυτό διότι η υποστελέχωση της Άμεσης Δράσης γεννά έλλειμμα στην «καρδιά» της αστυνόμευσης. Το iEidiseis συνομίλησε με τον Τάκη Κυριακάκο, έναν από τους πιο παλιούς και έμπειρους αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης και αντιπρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, ο οποίος αποκαλύπτει το τελευταίο συμβάν κατά το οποίο δεν υπήρχε περιπολικό για ενίσχυση. Μόλις προχθές περιπολικό της Άμεσης Δράσης κλήθηκε να διαχειριστεί περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και αμέσως μετά άλλο συμβάν με επικίνδυνο άτομο -ολλανδικής καταγωγής- που πετούσε βαριά αντικείμενα από το μπαλκόνι, χωρίς όμως να υπάρχει δυνατότητα ανταπόκρισης στην κλήση των αστυνομικών για ενίσχυση. Και αυτό διότι δεν υπήρχε περιπολικό.

«Αρχικά οι αστυνομικοί επιλήφθηκαν ενδοοικογενειακού επεισοδίου. Στη συνέχεια, κλήθηκαν σε περιστατικό στην περιοχή της Καλλιθέας, όπου ένας άντρας που βρισκόταν σε έξαρση, πιθανόν υπό την επήρεια ουσιών, κατέστρεψε ένα διαμέρισμα Airbnb πετώντας όλα τα έπιπλα από τον 4ο όροφο και προκαλώντας φθορές σε όσα οχήματα είχαν σταθμεύσει από κάτω επί του δρόμου. Η γειτονιά είχε σηκωθεί στο πόδι. Όταν το πλήρωμα της Άμεσης Δράσης ζήτησε ενίσχυση δεν υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό στο Α’ κέντρο και ο εκφωνητής έψαχνε περιπολικό να στείλει προς ενίσχυση από το Β’ κέντρο. Βέβαια αν το περιστατικό είχε άσχημη κατάληξη και τραυματιζόταν κάποιος πολίτης, τους υπαίτιους τους γνωρίζουμε! Το πλήρωμα, ο εκφωνητής και ο αλλαγάρχης που δεν... κλωνοποίησαν δύο τρία πληρώματα προκειμένου να συνδράμουν».

KYRIAKAKOS 46697

Όπως εξηγεί ο κ. Κυριακάκος παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών πρώτης γραμμής με 2.500 αστυνομικούς, επτά μήνες μετά μόλις 15 άτομα έχουν γυρίσει στην Άμεση Δράση. Το μόνο που ενισχύθηκε με προσωπικό ήταν το τηλεφωνικό κέντρο της υπηρεσίας, το οποίο επίσης ήταν υποστελεχωμένο.

«Κάποιοι ήρθαν στην υπηρεσία και έφυγαν την επομένη με αποσπάσεις, κάποιοι δεν ήρθαν ποτέ γιατί έκαναν προσφυγή, κάποιοι ζήτησαν και πήραν όλη την άδειά τους και άλλοι έκαναν χρήση της εννεάμηνης πατρικής άδειας. Την ίδια ώρα ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει από την υπηρεσία τουλάχιστον 370 άτομα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να περιπολούν σε όλη την Αττική κατά την πρωινή βάρδια μόλις 26 περιπολικά, κατά την απογευματινή βάρδια το ίδιο και κατά την βραδινή βάρδια 28-30. Στη δυτική Αττική, στον τομέα που καλύπτει περιοχές με πολύ μεγάλο πληθυσμό, όπως το Περιστέρι, το Ζεφύρι, το Μενίδι, τους Αγίους Αναργύρους, περιπολούν δύο περιπολικά της Άμεσης Δράσης. Στις περιοχές Αιγάλεω, Χαιδάρι και Αγία Βαρβάρα ένα περιπολικό και σε Μέγαρα και Ασπρόπυργο ένα περιπολικό», σημειώνει ο κ. Κυριακάκος.

Βάσει των μελετών που είχαν εκπονηθεί από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για να υπάρξει επαρκής αστυνόμευση σε όλους τους τομείς της Αττικής χρειάζονται 50 περιπολικά της Άμεσης Δράσης ανά βάρδια. Για να συμβεί αυτό η Άμεση Δράση θα πρέπει να ενισχυθεί με 250 αστυνομικούς. Αντ' αυτού, όπως εξηγεί ο κ. Κυριακάκος, ενισχύθηκε με 15 άντρες.

ieidiseis.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis