Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:19 | 14/01/2023

Γράφει ο Νικόλαος Μπλάνης

1. Πολιτικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τη γνωστή ως Greek Mafia υπόθεση (ύστερα από τις υποκλαπείσες συνομιλίες το 2015-2016, από την Ε.Υ.Π, που τότε υπάγονταν στο Υ.ΠΡΟ.ΠΟ), που αφενός οδηγείται σε φιάσκο με την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από τις κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος εξαιτίας δικονομικών κ.λ.π. παραλείψεων (η υπόθεση εκκρεμεί για το σκέλος των κακουργημάτων κάποιων από τον πυρήνα των εμπλεκομένων, η εξέλιξη της οποίας επηρεάζεται άμεσα από την έκβαση της παρούσας δίκης) και αφετέρου με την εμπλοκή σε αυτή εν ενεργεία στελεχών της ΕΛ-ΑΣ. (βλ. άρθρο μας: «Στον «αέρα» η δίκη για το «κύκλωμα διαφθοράς της ΕΛ-ΑΣ» εξαιτίας παραλείψεων των «Αδιάφθορων»;»-Ιούνιος 2022).

Διαβάστε επίσης

2. Η εκ νέου δημοσιοποίηση της εμπλοκής εν ενεργεία αξιωματικού έφερε την καταγγελία (όψιμη και εν πολλοίς υποκριτική) της αντιπολίτευσης, η οποία επέκρινε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αλλά και τον Αρχηγό της ΕΛ-ΑΣ, ότι όχι μόνο δεν έθεσαν σε διαθεσιμότητα συγκεκριμένο αξιωματικό μετά την ποινική του δίωξη, αλλά τον τοποθέτησαν σε κρίσιμο «πόστο». Αποτέλεσμα της εν λόγω καταγγελίας ήταν η άστοχη (αν όχι ανακριβής) ανακοίνωση, ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν για την εμπλοκή αστυνομικών , όταν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων (υπάγεται στον Υπουργό) σχηματίστηκε η σχετική (προβληματική όπως υποστηρίχθηκε στο Δικαστήριο) δικογραφία, με αποτέλεσμα και ο ίδιος ο Προϊστάμενός της να κληθεί ως μάρτυρας στο Δικαστήριο.

3. Τονίζεται συναφώς ότι «οι διωκτικές αρχές, που ενεργούν προανάκριση για αξιόποινες πράξεις στις οποίες εμπλέκονται αστυνομικοί, υποχρεούνται, μετά το πέρας αυτής και ταυτόχρονα με την υποβολή της σχετικής δικογραφίας στην αρμόδια για την άσκηση της ποινικής δίωξης εισαγγελική αρχή, να διαβιβάζουν αντίγραφα των σχετικών προανακριτικών εκθέσεων στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να αποτελέσουν αποδεικτικό υλικό και της διοικητικής δικογραφίας κατά τη διερεύνηοη του πειθαρχικού μέρους της υπόθεσης. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι εισαγγελικές αρχές για τις προανακρίσεις που διενεργούν δικαστικοί λειτουργοί κατόπιν παραγγελίας τους» (άρθρο 9 του ν.2713/1999).

4. Εξάλλου πράγματι οι κρίσεις-προαγωγές-τοποθετήσεις προκάλεσαν μεγάλη απογοήτευση και ποικίλα σχόλια (βλ. άρθρο μας: «Κρίσεις αξιωματικών ΕΛ-ΑΣ: Μια μόνιμη πληγή που δεν κλείνει με θεωρίες και δημοσιοσχεσίτικες «διαρροές»!-Οκτώβριος 2021). Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν αποστρατευθέντες αξιωματικοί: «Ούτε σε εποχή Πρώτης Φορά Αριστεράς έγινε τέτοια επιλεκτική αποπομπή ή διατήρηση και τοποθέτηση αξιωματικών. Ήταν σαν να έκαναν τις κρίσεις η Όλγα με τον Άρη…». Και μείναμε με την απορία: «Ποιός κυβερνάει αυτόν τον τόπο»;;; ( βλ. όμοιο: «Η «κρίση» στις κρίσεις της ΕΛ-ΑΣ και οι «δομικές αλλαγές» που δεν έγιναν»-Απρίλιος 2022).

5. Είναι απορίας άξιον λοιπόν, πως κάποιοι «μονιμάδες» της δημόσιας τάξης επιβιώνουν όλων των ανασχηματισμών και των «εκκαθαρίσεων» στο Υ.ΠΡΟ.ΠΟ, παρά και τις επανειλημμένες δημοσιογραφικές αναφορές-πληροφορίες, που τους ήθελαν πρωταγωνιστές σε επεισόδια των Games of Thrones της ΕΛ-ΑΣ (βλ. υπόθεση Φουρθιώτη με την σκανδαλώδη διάθεση συνοδείας ασφαλείας και τις γνωστές «αγιογραφίες» προφανώς σαν αντάλλαγμα). Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι, ότι και η παρούσα Κυβέρνηση έχει εκτεθεί επανειλημμένα στον τομέα της «δημόσιας τάξης» και έχει απογοητεύσει ή και απομακρύνει τους ψηφοφόρους της!!! Δυστυχώς

Νικόλαος Αθ. Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.
Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis